Rühatka - Olyan mint a bolhacsípés aztán mégse

A rühatkát (scabies) vagy Sarcoptes scabiei, egy atkafaj, olyasmi mint a poratka. Legalábbis olyan kicsi.
Mert a rühatka is olyan kicsi hogy szabad szemmel nem látható.
Az összes többi közül (tetvek, bolhák, poloskák) ezt a legkellemetlenebb elkapni. Mert azzal a tudattal hogy a poloskák megcsipkednek, vagy a hajamban a tetvek szaladgálnak még könnyebb élni mint azzal a tudattal hogy apró kis élősködők a bőrömben alagutakat furkálnak és ott élnek meg oda petéznek le.

Mert ugyanis a rühatka nem a bőrödön hanem a bőröd felső rétegében él. Belefúrja magát a bőrödbe

De mi az a rüh?

A rüh egy atkafaj amely állatot és embert is képes megtámadni. Több fajtája van ennek is.
Tehát az állati atka, pl a kutyából nem jön át az emberre, és fordítva is, az emberi rühatka nem támadja meg a háziállatokat. Mert az embert pl a Sarcoptes scabiei vagy Acarus siro L fajtája támadja meg.
De persze vannak olyan fajták is amik mindenevők. Tehát a kutyád is megfertőzhet és pl te is megfertőzheted a malacokat stb.
Az ember rühatkája  ( PL: Acarus siro L.) szürkésvörös kis állat, nősténye legfeljebb 0.45 mm-nyire nő meg; a bőr epidermis rétegében főleg az ujjak között, a könyök és térdhajlásban, de egyéb helyeken a vakondjáratokhoz hasonló, kissé kanyargó utakat fúr, ezeknek a járatoknak a hossza 1–2 mm és több mint 1 cm között váltakozhatik.
Maga a rühatka egy apró kis élősködő, így néz ki a mikroszkóp alatt, egy rühatka képe:
De persze a nőstény, hím is különbözően néz ki, nomeg a rühatkának is több alfaja van:
Acarus siro


Igen csúnya jószág, de mégrosszabb hogy a bőrödet rágcsálja, abból táplálkozik, a bőrődbe rakja a petéit és az ürülékét is.

A rüh szaporodása: 


Minden ilyen járat végén egy nagy kifejlődött nőstény tanyázik; négy pár rövid lába közül a két pár elülső nyeles tapadókorongban végződik. Testén levő hosszú, elálló serték miatt nem tud a szűk járatban megfordulni, minek következtében kénytelen folyton előre rágni az utat, miközben maga mögött hagyja útközben lerakódó petéit, úgyhogy a járat belseje a nőstény mögött tele van ürülékkel, különböző fejlődési stádiumban levő petével és még hátrább fiatal rühatkákkal. A hímek ritkábban kerülnek szemünk elé. Ezek kisebbek, legfeljebb 0.3 mm hosszúra nőnek meg és a harmadik párt kivéve, minden lábuk hosszú sertévé megnyúlt páros tapadókorongban végződik. A hatlábú lárvák a járatokat elhagyva, a bőr felületére vándorolnak, hol nyolclábú nymphává alakulnak át és 14 nap múlva érett egyénné fejlődnek. Egész fejlődésmenetük a petéből való kibújástól kezdve addig az időpontig, amikor a megtermékenyített nőstény ismét a bőrbe fúrja magát és ott petéket rak, körülbelül hat hét telik el. Minthogy a nőstények által lerakott peték száma mintegy 30-ra rúg s a kikelő fiatalok közül legalább 20 ismét nőstény lesz, a második nemzedék után már 400, a negyedik nemzedék után pedig már 160.000 nőstény rühatka marad vissza, így azután megérthető, hogy olyan emberek, kik nem fordítanak elég gondot tisztálkodásukra, könnyen megkaphatják az undorító rühbetegséget, mely gyorsan terjed és külsőleg bőrkiütésekben és a fertőzött helyek kóros daganataiban nyilvánul. Háziállatokon is, így a kutyákon, lovakon, sertéseken, juhokon, kecskéken és a marhákon, azonkívül nyulakon, farkasokon, rókákon szintén élősködnek rühatkák, ezek mind az ember rühatkájának változatai. Annyit tudunk, hogy az ember bőrére is átmehetnek, de rendes körülmények között ott huzamosabb ideig nem maradnak meg és mindössze legfeljebb három hétig élnek.

Felnõtteken a tenyér és a talp bõrét kihagyja, csecsemõnél azonban a vékonyabb bõr miatt az is érintett. A járatok, tapasztalatom szerint, leggyakrabban kézen, lábon, könyök felett, nemi szerven fordulnak elõ és ezek adják kétes esetben a diagnózis kulcsát. A járatokon kívül a körmök alatt is megbújnak az atkák.

Rühatka táplálkozása:

Lefúr a bőröd nedvdúsabb rétegéig, majd kb 1-2 centi hosszú járatokat csinálva. Ez azért a mikroszkopikus méretekhez viszonyítva óriási táv. Majd a bőröd hámrétegét amit kifúrt, na azt eszi meg. Az ürülékét, a petéket a járatokba rakja.


Hogyan fertőz, hogyan terjed a rühatka? :

A rühatka bárhonnan rádmehet. Elég egy kézfogás, elég egy kilincs megfogása, elég egy közös törölköző, ágynemű használata és kész a baj. De simán a szőnyegről is felszedheted, ha pl a családban valaki rühes akkor épp elég ha ő is mezítláb meg te is mezítláb közlekedsz... bőven elég ez is.
Simán tárgyakkal is fertőzhet. Sok fiatal úgy kapja el hogy részt vesz egy egyéjszakás kalandban egy rühes partnerrel. Tehát ha lefekszel egy partnerrel aki rühes akkor  tuti biztos a fertőzés! Ezért sokszor a nemi sezrvek táján kezdődik, sőt különösen kedveli a lábszárakat és a heréket is.
Itt egy kép hogy a test mely részeit szereti főként (de persze bárhol előfordulhat, de itt lesz a legtöbb:)

--> A képen látszik is hogy az ujjak között és a nemiszervek tájékán is nagyon szeret élősködni,.
SZóval nagyonis fertőző. Ha valaki a családban rühes lett akkor mindenkit kezelni kell, akkor is ha nem látszik rajta!!!



A rühatka tünetei:
A rühösséget nem mindig lehet észrevenni rögtön. Mert ahány ember annyiféle reakció rá. Mert ugye a bőr allergiás reakciót vált ki a rühek ellen, főleg az ürülékük ellen. Ez a reakció általában viszketéssel társul.
Sokszor semmit nem látni a bőrödön, de lehet hogy már dugig vagy rühatkával.
Mert elsőnek a viszketés jelentkezik meg apró kis piros pöttyök.

Tehát úgy kezdődik az egész hogy viszketsz, aztán megjelennek bolhacsípés vagy szúnyogcsípésre emlékeztető kis piros pontok, kiütések. Legalábbis általában.
Itt van pár kép milyen is az ha rühkiütések vannak rajtad:





Tehát sima kiütésnek is tűnhet a dolog, de mindegyik kiütés alatt egy rühatka lapul ha rühös vagy.
De persze vannak ennek súlyosabb változatai is:
A lenti kép egy nagyon elhanyagolt, ráadásul AIDS beteg képei akinek a rühatka okozta a bőre ily módú elváltozását, tehát AIDS betegekre a rüh különösen veszélyes!!!


De persze a sok vakarás (mert ugye erős viszketéssel jár a rühatka fertőzés) még egyéb fertőzéseket is elindíthat a bőr kivakarásával. Így néz ki egy hámló, pörkölődő bőr a rühatkától:

Vagyis a viszketés általában mindenkinék jelentkezik, sokaknál annyira viszket hogy aludni sem tudnak tőle. 
Mert ezek a dögök a melegben érzik jól magukat.  Tehát ha betakarózol akkor a meleg ágyban egy idő után nagyon nagyon elkezd viszketni tőle a bőröd. 
Ezek nemcsak a járatokban élnek, némelyek, főleg a frissen kikeltek kimásznak a bőröd felszínére majd keresnek maguknak egy helyet ahol befúrnak a bőrödbe. Ilyenkor persze jut belőlük az ágyneműre, fehérneműre, párodra meg mindenhova.
Fürdés után mikor kijössz a fürdőkádból akkor is hirtelen erős viszketést okoznak. 
Tehát a fő tünete a viszketés és a bőrön lévő elváltozások (mintha bolhacsípés lenne, de sok kicsi szétszórva), vagy vizes hólyagocskák formájában is megjelenhet. A bőrgyógyász mikroszkóppal megnézni, vagy kaparékot vesz és úgy be tudja vizsgálni hogy tényleg RÜHatka -e.

A rühatka kezelése, hogyan irtható ki a rüh?

Vedd figyelembe hogy a rühek egyre jobban immunissá válnak az írtószerek ellen. Tehát ha nem hat akkor lehet hogy te már az immunisabb, ellenállóbb fajtával találkoztál.
Az atkák igen ellenálló élősködők. De szerencsére van viszonylag hatásos ellenszere. Ha tutira biztos vagy benne hogy rühes vagy még vény nélkül kapható emulzió is van ellene. 

Ilyen rühatka irtószer pl a Novascabin emulzió is. 600Ft /üveg az ára, bármelyik gyógyszertárban beszerezhető és hatásos is.  
Na ezt a folyadékot kell a testedre kenni vattával, ecsettel vagy amid van otthon. Fürdés után a teljes testet be kell vele kenni! A fej kihagyható mert a zsírosabb fejbőrt nem szereti de súlyos esetekben ott is megjelenhet.  

Egyszer bedörzsölőd a bőrödbe, vársz 30 percet majd a szer másik felét is bedörzsölöd a bőrödbe. Utánna 14 órán keresztül nem szabad fürdened.
A szer igen büdös és maró hatású, tehát a ruháidra nehogy ráöntsd mert nekem a nadrágomba is fehér foltot mart. 
A kezelést nem szabad túlzásba vinni mert károsítja a szer a májat. 

Ezért még kb két további hetente megismételném a kezelést biztos ami biztos.

Házilagos szerek nemigen vannak rá. Pár kedves kommentelő pl viszont beszámolt róla hogy a diófalevél főzet hatásos volt neki. Régi népi elbeszélések szerint régen kénport kevertek el disznózsírban majd azzal irtották. De ez ugye mérgezéssel is járhat. Hipóval, tűzforró vízzel hiába locsolgatod a fertőzött lábadat pl, nem pusztul el tőle. :-(
Én fürödtem már hypós vízben hátha... de meg se kottyant nekik! És nem fulladnak meg, nem áznak ki a bőrből tehát mindenképp valami szer kell ellene.
De Lina nevű kommentelőnk is küldött házi szerekről tippeket, meg külföldi fórumokat amiket már többen is visszaigazoltak hogy működik. Bemásolom ide:
--------------
Sziasztok,
Nekem a leghasznosabb oldalak ezek voltak:
http://www.earthclinic.com/CURES/scabies.html
Nagyon hosszú amerikai fórum, de a jobboldalon a table of contentben rá lehet kattintani a szerekre, odavisz a link a leírást tartalmazó hozzászóláshoz
http://www.ehow.com/facts_5008255_borax-treatment-scabies.html
http://www.ehow.com/how_5628045_cure-mange-humans-borax-peroxide.html
Egyszerü leírás a bórax és hidrogénperoxid használatáról
http://www.badspiderbites.com/scabies/
Szintén amerikai fórum, vannak benne olyan ötletek, is, amit máshol nem láttam.
Ha valaki nagyon nem boldogul az angollal, szóljon, segítek.

Amiket javasolnak:
Ecet (5%-os, mindegy, hogy milyen szerintem. Én borecetet és almaecetet használtam)
Borax és hidrogénperoxid fürdö
Higított hidrogeénperoxiddal (1%) teljes testfelület lefújása
Narancsolaj
Szegfüszegolaj
Oregánóolaj
Teafaolaj
Neemolaj ( http://webshop.cosmio.hu/product.php?id_product=77) ezt egyszer próbáltam, annyira büdös volt, hogy öklendeztem töle
Eukaliptuszolaj
Kénszappan, kénkrém. Én a szappant Németországban vettem, itthon nem tudom, hol lehet beszerezni. Kénkrém: én egy német recept alapján (neten találtam) kevertettem ki gyógyszertárban. Mivel a gyógyszerésznek magától fogalma sem volt, mi az a kénes krém, no comment. (300g vazelin, 50g Sulfur precipitatum, 50g cinkoxid(nagyon jó gyulladáscsökkentö))
Ami nekem végül használt:
Minden reggel és este 10%-os kénszappannal zuhanyzás, utána 5%-os ecettel teljes testfelület (nem csak ott, ahol kiütés van!) lefújás, száradás után én sheavajjal kentem magam, de gondolom, hogy bármilyen zsíros testápoló jó. Ha gyógyszertárban cinkoxidost tudsz kikevertetni, az a legjobb szerintem, én már idáig nem jutottam, de arról jókat hallottam.

Állítólag a fokhagyma is jó, mert a börön át kipárologva is nagyon erös szaga van, amit utál a rüh, úgyhogy pár napig minden este ettem egy gerezd fokhagymát is.Szerintem fontos még az is, hogy erösítsd az immunrendszeredet. Amikor rajtam kijött, hónapok óta nem aludtam ki magam, stresszes voltam, nem ettem rendesen, és túledzettem magam. Biztos, hogy az is segített, hogy elkezdtem vitaminokat, sok zöldséget-gyümölcsot enni és kipihenni magam.Azt is olvastam, hogy érdemes alacsony szénhidráttartalmú, cukormentes diétára állni, ezt én nem próbáltam.
Üdv,

L.
------------------------------------------------------
Gyári szer a novascabin, de vannak további szerek is. De ezeket csak a gyógyszertáros tudja neked kikeverni. Ilyen emulsió pl a linimentum scabicidum is. Érdemes kéntartalmú krémet kérni ellenük mert az növeli az emulzió hatásosságát. Tehát tutibb az írtás sikere.

Tehát a rüh ellen:
- linimentum scabicid
-
Novascabin emulzió
- kéntartalmú krém
amikkel felveheted a fegyvert.
A rühellenes szerek csak az atkákat ölik meg, de a petéket nem, egy idő mulva tehát ismételendő a kezelés!! 

E blog szerzőjének a véleménye: ha egy hónapban minden hétvégén csinálsz egy kezelést (pl bekened magad novascabinnal) akkor talán megszabadulhatsz tőlük. 

Létezik már szájon át szedhető tabletta (ivermectin, Stromectol) is ellene (mert egyre gyakoribb az hogy immunisak) de sajnos ez még Magyarországon nem kapható.

Update: új szer kapható rájuk, 

INFECTOSCAB 5% krém
permethrin alapanyagú..

Tehát ha gyógyszertárba mész akkor kéntartalmú krémet kifejezetten a rühek ellen tudnak kikeverni ott helybe, de folyadékot is tudnak neked kikeverni, nomeg ott a gyári Novascabin emulzió is. Ezekkel már nekem sikerült kiirtanom őket de nagyon nehéz írtani őket. Ha nem hiszed majd rájössz...
Mert gyorsan eltűnnek a bőrödről a piros pontok... de ugye a petéket szerintem nem mindig irtsa ki. Sőt nagyon könnyen visszafertőződhetsz mert a lakást sem egyszerű fertőtleníteni.

De nagyon fontos hogy a ruháidat, mindent is fertőtlenítsd! Ezt nem a folyadékkal kell megtenni mert a Novascabin csak a bőrből öli ki őket, a ruhákból nem!! 

A rühatka kb 7 nap alatt elpusztul hogyha nem kap enni. Tehát ha 7 napig elhagyod a lakást, pl szállodába mész akkor kipusztulnak a lakásodból.
Amúgy -20 és 60 celsius fok között  is simán éldegélnek. A tartós 60 fok fölötti hőmérséklet már megöli őket.

Tehát a 40 fokos mosást túlélik.... legalább 60 fokkal  de inkább felett át kell mosni mindent, vagy 3-4 napra berakni a mélyhűtőládába. Amit nem tudsz mosni azt vasald át minnél forróbb és gőzölős vasalóval. A bútorokat ne porszívózd mert a rühatkák sok porszívó szűrőin átjutnak és szétfújja őket a lakásban. A porszívózsákot is mosd ki, dob ki, cseréld ki, a porszívó szűrőit is mosd át ha lehet. 
De a legegyszerűbb ha a porszívót 1 hétig be se kapcsolod hogy elpusztuljanak a benne lévő atkák!!
A bútorokat ilyen gőztisztítóval érdemes átgőzölni. Gőzmop, gőzpingvin, takarítógép, vagy akár a vasaló is, jó forró és sűrű gőzzel át kell gőzölni őket mert a forró gőz is megöli őket.

A tárgyakat amiket nem lehet kimosni, és sem kifőzni, azokat sűrű és tömény hypóval, domestossal stb tehát jó erős klórral, savval kell kezelni, vagy egyszerűen nem hozzányúlni 1 héten keresztül... :-)
Mert a szakirodalom szerint ha pl egy kabát fertőzött akkor 3 nap után kihalnak belőle az atkák. De ez a tapasztalat szerint nem igaz. 7 napon át ha hozzá se nyúlsz akkor talán már nincs benne élő és fertőzőképes atka!!


Szóval a RÜH egy régi letűnt betegség ami ismét terjedőben van. Sok bőrgyógyász elsőnek fel se ismeri, hisz pl egy gyógyszerallergia is tud hasonló tüneteket produkálni. 
De a fürdés utáni, éjszakai viszketés esetén rögtön gondolj rühatka fertőzésre.

Sok sikert az írtásához! És ne feledd, ha már terajtad vannak és látszanak a tünetek... akkor az összes családtagodon is vannak már csak még nem biztos hogy látszik.

Sok sikert a RÜH irtásához!

Ui: én is elkaptam de kiírtottam!


Várok kommenteket (nem kell regisztrálni, névnélküli) ahol szintén a rühatkás emberek írhatják le kérdéseiket, tapasztalataikat egymásnak. A kommenteknél a "betöltés" vagy hasonló gombra kell kattintani hogy látható legyen a többi, legfrissebb komment is.

2021 újdonság: én is a saját bőrömön megtapasztaltam hogy érzem hogy valami mászik rajtam de nem látom, vagy látom hogy nagyon apró fehér valami.  Viszketést is okoz. 
Madártetűatka ugyanis rámászik az emberre és meg is csípheti, sőt akár hosszútávon is élhet az emberen.
Akinek van otthon csirkéje vagy bármiféle madara akkor Őnáluk elsősorban erre kell gondolni, vagyis a dermanyssus gallinae atkára. Mászás, viszketés érzés, valós sajnos, de nembiztos hogy rüh.
Bőrgyógyászok még jobban benézik mint a rühösséget vagy keverik. De itt egy esettanulmány hogy emberen is előfordulhat:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4289507/

Madarakból kiirtani lehetetlen annyira immunis már mindenre, de embernél azért megoldható, azzal kell kezdeni hogy madarak közelébe nem megyünk és mindent átmosunk. 

470 megjegyzés:

  1. Köszönöm szépen, hasznos volt a leírás. Tanulságos.
    Én épp egy 10 napja tudtam meg, hogy rühes vagyok. Önkéntesként dolgozom, egy házban, ahol minden előfordulhat.
    10 nap alatti tapasztalataim:
    Az első bekenés után szépen visszahúzódtak a sebek, gyulladások. Megszűnt a viszketés, azt gondoltam, hogy megszabadultam. De folyamatosan kelnek ki, olyan 2-3 naponként fokozódik a viszketés. Szept elején fertőződtem meg. Most október 5. van Úgy látszik ezidő alatt elég jól elterjedtek rajtam/bennem. A ruháinkat folyamatosan 80 fokon mosom, az ágyneműt cserélem. Nem egyszerű... tán egyszer vége lesz.

    VálaszTörlés
  2. Jaja, az első kezelés után visszahúzódnak, és kb 1 hét múlva megint a gyanús pöttyök... viszketés...
    Én kb fél év után szabadultam meg tőlük véglegesen. Minden hétvégén kezelés, szer túladagolás miatt néha hasmenésem is volt. Fürdőszivacs hipóval beáztatva sem öli ki őket a bőrből. Ez sajnos tapasztalat.
    Gőzmopot is kértem kölcsön, azzal a szőnyeget, bútorokat is tudtam a gőz hatásával fertőtleníteni. De sajnos ez az atka nagyon ellenálló, és szerintem már bizonyos rezisztencia is van bennük az írtószerek ellen.

    A ruháidat hiába mosod, ha a székek, fotelek stb szöveteit nem tudod átmosni, csak max átgőzölni ha van ilyen berendezésed. A szőnyegben, függönyökben stb is lehetnek, minden amivel érintkezel. Ja és az összes családtagodat egyidőben is le kell kezelned! Ha nem látszik rajta akkoris!!

    Szóval nem lesz egy egyszerű menet megszabadulni tőle.

    És ha önkéntes vagy... akkor barátkozz az ágyipoloskával is. :-) Ő meg a másik amit nehéz kiírtani.

    De ha még a mai napig bejárkálsz a fertőzött házba .. akkor nem is szabadulsz meg tőle. Rokonok, ismerősök, munkahelyek, bárhol lehet, mindenhol szét kell nézni, írtani, kezelni kell és egyszercsak vége lesz.

    VálaszTörlés
  3. Én teljesen el vagyok keseredve az olvasottakon. Most derült ki, hogy az én családom is elkapta.
    pedig mi mindig tisztán tartjuk a lakást de sajnos valahonnan csak elkaptuk.
    Sajnálom a 8 éves kisfiamat. :(
    Nagyon megijeszt ez a sokáig elhúzódó gyógyulási szakasz. Mindenkinek csak ilyen rossz tapasztalat van? Vagy előfordulhat gyorsabb menet is?

    VálaszTörlés
  4. Sajnos a mi családunk is el kapta, voltunk bőrgyógyásznál,kaptunk rá Novascabint és krémet is azt mondta hogy egy kezelés után elmúlik,90fokon mostam a ruhákat és utána mindent át vasaltam forró gőzöléssel,azt hittem végre kiirtottam de az olvasottak után kétségeim vannak hogy mégsem.:(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. nem mulik el én is azt hittem megszabadultam tul vagyok 3 kezelésen és ujra kijöttek a pöttyök ott lent csinálom tovább .

      Törlés
  5. Azért nem kell mindenkinek nagyon megijednie, volt olyan ismerősöm aki annak ellenére hogy majd lerágták a nemiszervét egész könnyen megszabadult tőlük. Tehát embere válogatja, meg gondolom az is hogy mennyire immunis az adott faj az adott szerre.
    Tehát nem kell rettegni, van akinek segít a 2*-i kezelés, de van akinek meg fél évbe telik mire kigyógyul belőle.

    VálaszTörlés
  6. Én még nem tudom, hogy a 3 éves lányom allergiás-e vagy esetleg rüh fertőzte meg. Mindenesetre a háziorvos javaslatára bekentem ezzel a Novascabinnal tegnap és a leírás szerint 10-14 óra múlva le kell mosni. Így is tettem. Újra bekentem és egy óra múlva a száját elkezdte iszonyatosan vakarni és sírt, hogy viszked, és toporzékolt. A háziorvos azt ajánlotta, mossam le róla, mert nem bírja. Szóval akkor mi van, ha mégis rühes, de nem bírja ezt a szert? Mert mi már fél éve szőrallargiára gyanakszunk, mert először akkor jelentkezett, mikor a sógoroméknál volt, akik tartanak a házban két macskát. Tanácstalan és elkeseredett vagyok. Fél év alatt már csak megfertőzte volna a családot, ha valóban rühről beszélünk. Viszont a fent említett helyeken fordul elő a testén, de azt nem vettem volna észre, hogy esténként víszked neki.....

    VálaszTörlés
  7. Nem szabad a fejet és a száj környéki részeket bekenni, tehát nyakon felül ne kend be, oda csak nagyritkán mennek fel és óriási elhanyagoltság esetén. Tehát a fejet véletlenül se kenegesd.
    Sőt mond meg neki hogy a kezével ami érintkezett a szerrel azt se engedd oda a szájához. Mert ezt a szert az erőspaprikára tudnám hasonlítani. Ergó ha pl erőspaprikát szeletelsz és utánna hiába látszik száraznak a kezed ha megdörzsölöd vele a szemed rögtön csíp.
    A rühírtó szerek is ilyenek. A kislánynak lehet pl száraznak és tisztának néz ki a keze de ha a szájához ér ahol vékonyabb a bőr rögtön elkezdni marni.

    Nagyon erős maró hatású a szer. Ráöntöttem véletlen a nadrágomra és fehér foltokat mart!!! bele. A kék nadrágot kifehérítette ahová ömlött a szer. Tehát van maró hatásra rendesen.
    Nekem pl a heréimet marta le majdnem :-), belöttyintettem mondván no problém aztán azt se tudtam mit csináljak, úgy égett mintha forró vizet öntöttem volna rá.
    Tehát igen, a vékony részeken (nemiszervek, szem környéke, száj környéke, bizony csíp).
    A kislány esetén a megoldás hogy ne kenjük be a fejét, és el kell neki mondani hogy a kezével ne érjen az arcához!

    Fél éve ha rühes lenne amúgy már rég megfertőzte volna az egész családot. Tehát ha nem fertőzött meg senkit akkor az nem RÜH! Nagyon minimális az esélye hogy ti még nem vagytok fertőzöttek hogyha tényleg rüh az okozó. Macskákat kidobni, kislányt meg egy bőrgyógyászhoz elvinni. Sajnos a bőrgyógyászok sem ismerik fel mindig, mert tényleg, hasonlóak a tünetek az allergiához is, de a bőrgyógyász tud mintát venni, megtudja mikroszkóp alatt nézni és rögtön kiderül hogy atka van a dologban vagy allergia. Ha allergia akkor is a végére kell járni hogy mi okozza. Túl veszélyes ez a szer hogy találomra öntögessük a gyerekekre. Májkorosító hatású ha túlzásba visszük, ezt néha szokták mondani az orvosok...

    Tehát mindenképp vidd el inkább egy bőrgyógyászati magánrendelésre, ott nem fognak lerázni és a kislányodat is megszabadítják bármi is az ami kínozza.

    VálaszTörlés
  8. Sajnos hónapok óta járok vele bőrgyógyászhoz, de nem jöttek rá még semmire. Persze már vagy 20 kenőcsöm van rá, és naponta 2 különböző gyógyszert is szed. Amúgy 28-án is viszem bőrgyógyászhoz, ahol már vért vesznek tőle, hogy megtudjuk mire allergiás. De ha nem erősködöm, akkor ezt a tesztet sen végeznék el rajta. Gondolom adnának egy 21. kenőcsöt....

    VálaszTörlés
  9. Sziasztok
    Ismerős valakinek olyan tünet, hogy a vakarásig tünetmentes? Azonban krémmel történő maszírozásra, vakarásra, fürdés utáni törölközésre piros pöttyök jelennek meg? A kulcsszó az, hogy vakarás, dörzsölés után jelennek meg.
    Vajon ez is az? Nagyon bizakodunk, hogy nem...

    VálaszTörlés
  10. A legelső tünet a vakarás, viszketés elsősorban!
    Vakarás, dörzsölés után?
    Úgy jártam már hogy lekentem magam a szerrel, utánna rá egy hétre nagyon viszket a lábam és vakartam is. Estére persze kijöttek a jellegzetes pöttyök...
    Tehát függetlenül a vakarástól már ott vannak, de előbb kezd el viszketni (így előbb vakarod is) minthogy megjelennének a pöttyök.

    És igen, fürdés közben, után is erősödik a viszketés, és úgy tűnhet mintha csak akkor viszketne de akkor viszont nagyon.

    De ha már kijöttek a pöttyök akkor ott is maradnak. Tehát ha csak viszketésre, fürdésre, krémre jönnek ki a pöttyök meg a viszketés akkor az más lehet.
    Ha kijöttek a "pöttyök" meg a viszketés akkor azok el nem tűnnek amíg le nem kezeled őket.

    Én egyszer a baba szappanra voltam allergiás. Pont fürdés után viszkettem meg pöttyös lettem tőle. Tisztára megijedtem hogy rüh de szerencsére nem az volt.

    Tehát a piros pöttyök ha megjelennek akkor nem is tűnnek el, csak max a helyüket változtatják meg szaporodnak!

    De ha csak fürdés után látszódnak és utánna se nem viszket, se nem látszódik akkor én laikusként azt mondom hogy ez nem RÜH!

    De tudni kellene miért arra gyanakszol? Volt, van a családban rühes ember, vagy régen az voltál és már minden pöttytől félsz? :-)

    VálaszTörlés
  11. Szia!
    Én csütörtökön voltam bőrgyógyászaton!Ránézésre,azt mondta az orvos rüh.Kérdeztem,hogy vidéken voltam,dunhát kaptam éjjelre takarózni.Mondta,valószinű,onnan szedtem össze.Meg csináltam a kezelést,kivasaltam mindent az ágyat gőzös vasalóval átvasaltam.Úgy nézett ki,minden ok.Most szombat van és a felkaromon nem múlik.Még mindig duzzadt,piros,viszked.Tudnál,ötletet adni?Vagy hétfőn,megint bőrgyógyász?
    Válaszodat előre is köszönöm!

    VálaszTörlés
  12. Az előzőkhöz,még annyit tennék hozzá,hogy nekem fürdés közben és után egyáltalán nem viszked.Sőt,már este sem,ma éppen délután kezdődött és azóta is viszked.Kezdem azt hinni,hogy nekem nem is "állatkám"van??

    VálaszTörlés
  13. A vasalást, főzőmosást folyamatosan ismételni kell újra és újra, nem elég egyszer. Meg az elmúlásához idő kell, nekem minden egyes kezeléstől elmúlt de aztán gyorsan ki is újult.

    De amúgy csütörtök óta nem feltétlenül kell elmúlnia szombatra minden tünetnek.
    Sőt ne ijedj meg, nemcsak akkor viszket a bőröd ha még élnek. Maga a jelenlétükre (ha döglött ha nem) meg az ürülékükre is viszketéssel reagál az ember tehát lehet a kezelés hatásos volt csak egy kis idő még mire a szervezeted abbahagyja a reakcióit.

    Sőt még maga az írtószerre is lehet allergiás, tehát az is hasonló tüneteket okoz mint a rüh.


    Tehát azt javaslom hogy várj, vasalj, moss aztán ha jövő csütörtökig sem múlik el akkor ismét bőrgyógyász. Mert ha el sem múlik akkor az nem rüh szerintem. Ha elmúlik, majd kiújul, na az lehet rüh.
    Mert ők (bőrgyógyászok) is elsőnek ha nagyon hasonlóak a tünetek már írják is a RÜH írtó szereket. De hogy 100%-ra megmondják hogy rühös-e az ember ahhoz kaparás, minta kell majd mikroszkópos laborvizsgálat. De gondolom neked sem csináltak ilyet. Mostanság nagyon elterjedt a rüh, így ha a gyanú fennáll mikroszkóp nélkül is írják rá az írtószert.

    De mit kaptál rá? Csak a folyadékot (linimentum, novascabin)? Mert érdemes kérni még a kéntartalmú krémet is mellé úgy hatásosabb az írtás.

    VálaszTörlés
  14. Szia!
    Nagyon köszönöm,hogy válaszoltál!
    Nem voltam pontos,így meg írom még egyszer!
    Szóval:csütörtök doki,vizsgálat nélkül kijelenti:rüh.Kaptam linimentum folyadékot meg (dobozról írom)Rcp.Ung."CVH"krémet.Fürdés,kenés.Másnapra borzasztó állapotban volt a karom,de már előtte nem viszkedett,csak égett.Reggelre dettó.
    Már csütörtökön vasal,mos.Szombaton szintén.De változás semmi,csak az égető érzés.Sehol máshol,csak a bal karomon.Ma ott tartok,semmi viszketés,maradt az égés.Ittam egy Calcium sandozt az segített.A páromon semmi....A szomszédom főnövér,meg nézte,azt mondta nem az,hanem nagyon csúnya allergia...Ő azt is mondta,hogy a páromon is kellett volna már jönnie.Konkrétan,négy keresztes allergiának megfelelő méretű foltok vannak rajtam.
    Nagyon ki vagyok idegileg,mert van egy 7éves tartós beteg kislányom.Már egyszer őt is lekentem,bár tünetei neki sincsenek.Biztos,ami biztos.Most már tényleg tanácstalan vagyok....
    Szerintem,már idegösszeomlásom is volt..:)
    Mindenki azzal heccel,hogy hipózom a domestost..:)Most,már tudom,sajnos bárhonnan össze lehet szedni...Csak azt nem értem,miért nincs hatásos szer ellene.
    Köszönöm,hogy próbálsz segíteni!
    Várom válaszod!!!

    VálaszTörlés
  15. Ja!Elfelejtettem.Rajtam nincsen "vonulási útvonal",csak folt....

    VálaszTörlés
  16. És még valami.Egyes foltok helyén sebek lettek,pedig nem vakartam,mivel nem is viszkedett..Bocsánat,hogy ennyiszer zavarom,de folyamatosan ezen kattog az agyam!

    VálaszTörlés
  17. Jól sejtettem hogy vizsgálat nélkül mondta a doki hogy rüh. Igen elterjedt tehát sokszor telitalálat de viszont a bolhacsípéseket is össze lehet téveszteni a rüh-vel és az allergiát is. Tehát könnyen mellé is lehet vele lőni.

    Vonulási útvonal ha szabad szemmel látszik az már nagyon nagyon elhanyagolt.
    A linimentumnak meg a krémnek együtt hatnia kellene. Ha másnem de pár napra el kellene hogy múljon tutira.
    A linimentum meg a novascabin mint írtam igen maró hatású. A nadrágba is foltot mar, a nemiszervek, arc szokott tőle égni. Tehát ahol vékony a bőr... ott bizony éget. De nem a karon, a heréket, arcot, szem és száj környékén szinte mindenkit mar, de a kart nem szabadna neki.

    A rüh ellen ezek a szerek nagyon régiek de még hatnak. De így krémmel együtt takarodniuk kellene, legalább pár napra is vagyis a karodnak is javulnia kellett volna. De mint írtad látványra semmi változás. A gond ott szokott lenni hogy visszafertőz ágyneműről, szőnyegről. Mert a szer kiírtja a már rajtad lévőket, de nem tartja távol a más helyen lévőket. De nem ilyen gyorsan fertőznek vissza tehát kezelés után mindenképp javulásnak kell látszódnia MINDENHOL. Akkor is ha két hét múlva visszajönnek. De kezelés után mindenképp javulnia kell, még akkor is ha hemzseg a lakásod tőle.


    De maga a RÜH nem okoz égető érzést!!! Tehát ha lemostad magadról a szert (tehát megfürödtél) utánna már nem szabadna égető érzést érezned. Pláne nem ilyen sokáig. Sőt ha a szer okozná akkor mindkét karodon égetne.

    Tehát én így akkor azt mondom hogy bár nagyon hasonlóak a tünetek de ez allergia lesz. Lehet van RÜH is, de allergia biztosan!


    Mert nézzük a tényeket: a RÜH nem okoz égető érzést tehát a bal karodon az égető érzést nem maga a RÜH okozza, ha rühes vagy akkor is az égető érzést más okozza.
    A szer okozhat sőt szokott is okozni égést, de az rögtön a felkenés pillanatában meg mikor lemossa az ember. De viszont akkor sem jellemző a karon, és ha a szer okozza az égést akkor mindkét karodon jelentkezne.

    Tehát mindenképp még hétfőn menj vissza az orvoshoz és közöld vele hogy nem változott semmit a karod. Mert ha rüh lenne akkor nagyon gyorsan látszik a változás.

    Tehát én így azt mondanám hogy maga az égést se nem a rüh, se nem a szer okozza. Igaza lesz a főnövérnek, ez valami allergia lesz. Minnél előbb újra menj orvoshoz!

    Más:
    Amúgy mikor voltál vidéken? A vidéki dunnábaalvás időpontja és a tünetek jelentkezése között eltelt idő is segíthet a megoldásban. Mert ha rühes volt a dunna és onnan kaptad el akkor mire észreveszed hogy fertőzött vagy addigra legalább egy hét eltelik.
    A rüh nem 1-2 nap alatt jön ki, több kell mire jelentkeznek a tünetek.

    Mert ha rögtön a vidéki alvás után jött ki akkor lehet hogy a karodon pl ágyipoloskák csíptek meg, az ágyipoloskákra sokkal érzékenyebben reagál a szervezet mint a rühre. Lásd ezen az oldalon az ágyipoloskák részt. Vagy pók vagy akármi csípése-i is lehetnek.

    De hogy csak a bal karodon, égés... és nem múlik... az inkább allergia.


    De ne aggódj, van egy olyan érzésem hogy az orvos találomra mond rá valamit, de remélhetőleg magától is elmúlik. :-)
    De írd meg a tapasztalatodat ide is hogy mit mondott az orvos, sokaknak hasznos lehet.

    VálaszTörlés
  18. "És még valami.Egyes foltok helyén sebek lettek,pedig nem vakartam,mivel nem is viszkedett..Bocsánat,hogy ennyiszer zavarom,de folyamatosan ezen kattog az agyam! "

    Nem csodálom hogy ezen kattog, énnekem is csak ez járt a fejemben mikor voltak nekem rühek.
    Direkt azért hoztam létre az oldalt hogy segítsek tehát nyugodtan jöhetnek a kérdések.
    De sajnos sima laikus vagyok, nem orvos és nem bőrgyógyász így csak a saját tapasztalataimat tudom megosztani. Sebesedés nekem nem jelentkezett, de általában sebesedni csak vakarás miatt szokott. Még egy dolog ami arra utal hogy ez nem rüh. De nem zárja ki ez sem teljesen, az égés az egyetlen dolog ami abszolúte nem jelentkezik rühesség esetén. Pörkösödés, sebesedés is már akkor ha nagyon nagyon sok van. De sebesedésnek, pláne kezelés után nem szabadna jelentkeznie!!

    VálaszTörlés
  19. Üdvözlöm!
    Ma reggel,már nem bírtam és vissza mentem a bőrgyógyászatra.Most egy főorvos volt.Elmondtam,mi a nyűgöm,(meglepetésemre elolvasta a gépen,mit írt az előző kollega)levetkőztetett,megnézte.Nagyítót is vett elő:)Közölte,ez nem rüh,hanem valami nagyon durva allergia.Felírt két fajta krémet,meg fürdő krémet,majd közölte el fog múlni.Én még vagy 3xszor kérdeztem vissza,hogy ezer %ék,hogy nem az?Kategorikusan kijelentette:nem.Ma már a nappali krémmel bekentem magam,úgy néz ki javul.:)Számomra is az volt gyanús,hogy páromnak semmi baja nincs azóta sem...Meg az égő érzés,azzal együtt,hogy az első lekenés után,egy percre sem javultam.Most arra a döntésre jutottam,hogy elkezdem ezt a kúrát,amit ma kaptam,de mellette továbbra is vasal,mos,szellőztet,fertőtlenít...
    Nagyon kikészültem ez alatt a pár nap alatt.Ártani,meg nem árt...
    Nagyon hálás vagyok ÖNNEK,hogy létre hozta ezt az oldalt,nagyon sokat segített!! Csak azt nem értem,hogy a XXI.században,ilyen megeshet velünk.Ráadásul,semmilyen gyors,hatékony szer nincs ellenne,mint ahogy a kullancs ellen sem...Ez FELHÁBORÍT.
    Most,már csak reménykedem,hogy tényleg rendbe jövök és hogy soha többet nem kell ilyen napokat átélnem...
    Vidéken,két hete voltunk és múlt hét csütörtökön jött ki először...Akkor,gondolom,ezért vágta rá a doki egyből...
    Azért még folyamatosan ide fogok látogatni!
    Hátha,az én esetem is segít...
    Köszönöm,még egyszer!
    Üdvözlettel:Maya

    VálaszTörlés
  20. Már csak annyit.Eddig is tisztaság mániás voltam,de ezek után tuti,hogy még jobban az leszek.:)Bár,az ismerőseim,mindig azzal zrikálnak,hogy hipózom a domestoszt...
    Még,100%os kézfertőtlenítő zselét is vettem,már...Meg a patikában ágy fertőtlenítő sprayt....Biztos,ami biztos...:)
    Ami még érdekes,hogy kifejezetten csak a bal karomon vannak ezek a foltok,sehol máshol...
    Majd meglátjuk mi lesz...:)Azért,majd beszámolok,mi a helyzet..:)
    További szép napot!
    Maya

    VálaszTörlés
  21. Megint én..:)
    Azt sem értettem,ha rüh,miért nem enyhül a kezelésre a tünet..Az ágyat is lekezeltem két üveg linimentum-mal.A szőnyegeket is...Minden mást,cloroxal mostam le...Az ágyneműt,minden nap cseréltem,80c on mostam és utána vasaltam...:)
    Maya

    VálaszTörlés
  22. Akkor jól sejtettem, az hogy nem múlik el, az hogy ég ez a kettő abszolút nem jellemző a rühösségre.

    De viszont minden más, (két héttel ezelőtti idegen hely, viszketés, kiütések) minden a rühökre utalt tehát az orvost is meglehet érteni. Majdnem 100% volt a rüh esélye.

    Amúgy az ágyneműt, ágyat stb felesleges linimentummal kezelni, onnan nem írtja ki, a linimentum csak akkor hatásos hogyha a bőrben van a dög. AMúgy nem, sőt akkor szerencséd is van hogy pont olyan anyaga volt amiket lekezeltél hogy nem marta ki vagy nem lett foltos örökké...

    A vasalás, mosás meg jó a poratka ellen is, az is igencsak allergén, mégha nem is rágja a bőrödet...

    Nekem is van olyan ismerősöm aki a domestost ilyen ablaktisztítós kézi permetezőbe tölti és azzal fújja be az egész lakást. Mindenesetre hasznos.
    Pláne a mai világban mikor még mindig ott tart az orvostudomány hogy a rühatkákat sem tudja írtani, nemmég hogy a rákot akkor jó az elővigyázatosság.
    Nézd meg ezt a linket:
    http://www.hazipatika.com/services/news?nid=28481

    Mozgó, méteres féreg ami a testből fúrja ki magát és még sincs ellene orvosság!!

    A mai magyar egészségügyben meg ha bemegy a beteg valami nagyon ritka betegséggel (lásd Dr House sorozat) akkor nemhogy megtalálják hogy mi a baja hanem félrekezelik vagy elzavarják. Mint téged is félrekezeltek. Jó, 99% volt hogy RÜH, de látod, nállad bejött az 1% esély hogy mégse az.

    Vegyél gőztisztítót, a 100 fokos gőz biztos elpusztítja a baktériumokat, vírusokat, férgeket, lárvákat, atkákat stb a szőnyegből, meg mindenhonnan. Nem kell hozzá vegyszer így allergiás sem lehetsz rá. Mert könnyen lehet hogy az allergiádat valamely tisztítószer okozza.
    Jobbulást kívánok!

    VálaszTörlés
  23. Amúgy ilyen tisztaságmánia mellett ha rühös lettél volna sem fertőzöd meg olyan gyorsan a családod többi tagját! :-)

    VálaszTörlés
  24. Értem,amit ír,de akkor is dühös vagyok az első orvosra!Elhiszem,hogy ezt tanulta,de nagyon fiatal volt a doki,nem hiszem,hogy nagy tapasztalattal rendelkezik,ahhoz,hogy vizsgálat nélkül kijelentsen.Rendben,hogy az elmondott tünetek alapján,de ezek szerint,nagyon sok mindennek egyforma a tünetegyüttese...A főorvos,legalább vette a fáradságot és megvizsgált alaposabban.Így mindenkinek azt javaslom,inkább két doki,mint egy...:(
    Szívem szerint vissza mennék hozzá,hogy megköszönjem neki,ezt a "gyönyörű"hétvégét..:(
    Linimentummal azért kezeltem az ágyat,mert az az okos doki mondta..Ezek,után megfordul a fejemben,hogy inkább ilyen fórumokhoz és oldalakhoz kell fordulni,mint az orvosra hallgatni...Itt is legalább tanácsokat lehet kapni...
    A gőztisztító ötletet is köszönöm!Szerintem is valamelyik tisztító szer lesz a ludas...De jövő héten kiderül,mert megyek allergia tesztre..:)
    Egyébként a tegnapi első kezelésre szépen javulok!
    Köszönöm szépen a jó kívánságot!
    Én is ezt kívánom mindenkinek,aki sajnos "beszerzett"valahonnan,valakitől rüht.Kitartást és minden jót!
    (egy előnye még is volt ennek!Tudom,mire kell figyelni)
    Minden jót!
    Köszönöm,még egyszer kedves szavait és tanácsait!!!!!
    Üdv.:Maya

    VálaszTörlés
  25. Üdv!
    Csatlakozom a táborhoz. :(
    Én most jöttem a bőrgyógyásztól, erős a gyanúja, hogy rüh. Viszkető kis apró kiütések, az esti órákban intenzívebben viszketnek, viszont aludni tudok tőlük. Sajnos már sebesek ezek a kiütések, a vakarás miatt. Nekem mindkét karom teljes hosszában vannak, máshol a testemen nem jelentkeztek.
    Linimentum Scabicidumot, Cremor aquosust és Alkcema kenőcsöt írt fel az orvos. Első ugye a fertőtlenítő folyadék, két napon át, utána a második egy testápoló intenzíven kell használni, Alkcema kenőcsöt pedig az amúgy is meglévő ekcémámra kaptam. De ezt is lehet a karomra kenni.
    A nehezebb része, ahogy a doki mondta, kimosni, fertőtleníteni, vasalni, gőzölni mindent. Ami nem mosható azt lefóliázni egy hétre.
    Hogy honnan szedtem össze? - sajnos van választék, azt mondta az orvos. Tömegközlekedés, például (dejó). Nem sokkal ez előtt fent volt egy 24 órás vérnyomásmérő, amit az asszisztens a csupasz karomra tett föl. Később én tettem alá zsebkendőt, illetve átöltöztem vékony hosszú ujjú pólóba. De egy ideig csak a csupasz bőröm érintkezett vele. (Szólni kéne a kardiológiának, hogy hélo, mit terjesztetek?)
    És igen, a párom is vesse alá magát a folyadékos kezelésnek. Rajta még nem jelentkeztek a kiütések, sem a viszketés, de az orvos szerint akár 3 hét lappangási idő is lehet.

    Ami miatt aggódom, hogy ahogy itt írtátok mégsem egyszerű megszabadulni a kis jószágoktól. Visszatérhetnek a kiütések, kezdhetjük előröl.
    Nem tudom pl. hogy így a zimankóban mit kezdjek a téli kabátjainkkal? Hisz azokat most hordjuk, páromnak nincs is váltás kabátja.
    Illetve az egyéb felületeket is érdemes lemosni? - gondolok itt a szekrények, ajtók fogantyúira.
    Törölközőt is jobb, ha naponta cseréljük a kezelés időszakában?

    Másik dolog, van egy macskánk. Lakásban élünk. Hordjuk rendszeresen állatorvoshoz, oltva, féregtelenítve van. Élősködője sem volt eddig.
    Fertőződhet tőlünk?
    Általában azt olvasom, hogy más-más fajta a rüh emberen és állaton és nincs keveredés, de itt is említik az ellenkezőjét is.
    Nem szeretném, hogy egymásnak adogassuk.

    Apropó adogatás: munkahelyen, emberekkel találkozva így fertőzhetünk másokat is? Ha elég egy kézfogás... :(

    Szerintem nagyon jó ötlet, hogy így, földi halandóként megoszthatjuk egymással a tapasztalatokat, köszönjük!
    A napokban be tudok majd számolni a kezelés hatékonyságáról, de még csak ma szembesültem a ténnyel.

    Tisztelettel,
    egy 25 éves lány

    VálaszTörlés
  26. Szia!

    Ezekszerint neked is csak gyanítja az orvos hogy rüh? Nem csinált pl mikroszkópos vizsgálatot?
    Mert egyvalami van ami nálad gondot okozhat még: az ekcéma. Ugyanis a kettőnek hasonló is lehet a kinézete. Tehát ha neked pont hasonló akkor sose tudhatod hogy az ekcémád vagy a rühek szórakoznak veled. Sőt maga a szer túladagolása is okozhat ekcémás tüneteket. A te helyedben sem lennék.
    Amúgy az orvosnak igaza van, 2-3 hét a lappangási idő amíg nem okoz tüneteket de már vígan élősködnek rajtad. Ez a két-három hét meg bőven elegendő ahhoz hogy mire jönnek a tünetek meg mire kiderül hogy mi az addigra már a lakás és a családtagok is kaptak belőle bőven.
    Mindenképp kezeld le az összes családtagot!
    A macskádba, vagy onnan beléd is jöhetnek de ennek minimális az esélye. Nem minden rühfajta "mindenevő". :-) Mindenesetre ne nagyon simogassátok a macskát biztos ami biztos. Mindenesetre ha át is megy, hosszútávon nem él meg benne.
    Mivelhogy a karodon jelentkezett nagy esélye van hogy pl a vérnyomásmérő volt. Zsepit hiába teszel alá, tudnak ezek mászkálni, csökkenti az esélyt de a rüheknek is megvan a maga eszük. De tényleg, akárhonnan összeszedhetted, tömegközlekedés, liftgomb, ajtófogantyú stb.

    Bár konkrétan nem szereti a tárgyakat, főként testi érintkezéssel terjed, de sajnos ugyanúgy átmegy ha felveszel egy fertőzött ruhát a próbafülkében, vagy éppen rosszkor, rossz helyen fogsz meg egy kilincset.
    Tehát otthon a szekrény, ajtó kilincseket, tárgyakat is érdemes fertőtleníteni. Neked is ajánlom a gőztisztítót hisz az minden baktériumot, vírust és rüheket is leöl pl a kilincsről. :-)
    Törölközőt is igen, napi csere, hidd el megéri minthogy néhány hét múlva újra kijöjjön...
    Bútorokra is jó a gőztisztító, vasaló de csak óvatosan. A vastag kabátot már neccesebb dolog fertőtleníteni ha nincs cserekabát.
    Bár megoldható szárítós mosógéppel stb de ilyenkor zimankóban van tutibb.
    Ugye a rühek a 36 fokos testet szeretik. Hát nehogymá sütessék a hasukat a fogason a melegben, tedd ki az udvarra az éjszakai mínuszokban a kabátot. 100%-os hatássa csak a -18-nak lenne, de hidd el, a -2 fokot sem fogják díjazni. :-)
    Vagy amint hazaérsz tedd be a fagyasztóba (kapcsold be a gyorsfagyasztást) és mikor indulsz el otthonról akkor a fagyasztóból vedd ki a kabátot. Egy kicsit hideg lesz de legalább nem lesznek benne élősködők. :-)
    Ha van fagyasztód ahová be tudod gyömöszölni a kabátot legalább egy éjszakára... már megvan oldva a dolog. A tömegközlekedés stb miatt meg amúgy is ajánlott pl a kabátot néhanapján fagyasztóba tenni.
    Ágyipoloskák, rühek, atkák ellen ilyenkor a zimankó a legjobb. Mikor jön a -18 akkor csak ki kell rakni a fertőzött ágyat a kültérre de fedett helyre és voalá... volt nincs élősködő.

    Emberekkel találkozva csak úgy nem mert a levegőben nem terjed, de egy kézfogás már elég lehet. Ez ellen sok sok kézmosással lehet védekezni. Én mikor rühes voltam a kezemre nem mentek rá pedig az is a kedvenc helyük. A túl sok kézmosást sem tűrik. De gyakori kézmosással minimálisra csökkenthető hogy kézfogással elkapd vagy terjeszd.

    De ha már lekented magad akkor már nem vagy fertőző, most tényleg arra kell figyelni hogy a párnákon, ruhákon, ágyneműkben amikben még maradhatott ne fertőzzön vissza.

    Majd ha 1 hónap múlva sem jönnek ki újra a tünetek akkor mondhatod hogy sikerült legyőznöd őket.

    VálaszTörlés
  27. Hello!
    Köszönöm a választ!
    Tulajdonképpen igen, csak gyanítja és nem csinált csak ún. fizikális vizsgálatot. Mondjuk legalább azt rendesen, átnézett, kikérdezett, hogy nem viszketek esetleg máshol is.

    Nem vagyok egyszerű eset, tudom. Elegem is van magamból. Produkálok néha ilyen-olyan tüneteket amit még soha nem láttak (feldagadt az alsó ajkam egy esetben és senki sem tudja mitől), betegségeket, aztán jól kivizsgálnak, persze minden rendben. Aztán én érzem magam idiótának.
    Mikor mondta az orvos a rühfertőzést, padlót fogtam, mondom oké, ilyen még nem volt.
    :-/

    Visszatérve: az ekcéma a jobb kezem gyűrűsujján található, de az máshogy viselkedik mint ezek a kiütések. Az inkább hajlamos kiszáradni, repedezni, nagyon viszketni. Máskor pedig az ellenkezője, vizes kis hólyagok lesznek rajta, amik kisebesednek. És ezt így már úgy kb. 2 éve tart. Hullámokban, néha nagyon ronda, aztán lenyugszik.
    Ezek a kis pöttyök meg elviselhetetlenül viszketnek, főleg este és ilyenkor több is látszik belőlük mint napközben. Először csak itt-ott volt, most már az egész karomon jelen vannak. Sok apró, szétszórt - most már kis sebek. Nem épp gusztusos látványt nyújtva.

    Ketten élünk most együtt, plusz a négylábú, de igen tudom, a párom is részesül a kezelésben.

    Ágynemű lecserélve, gőzölős vasaló aktiválva. Tiszta törülköző és pizsama. A kabátokat száműztem kintre, kötött holmikat is kitettem, amit kimostam azt is.
    Sálakat, kesztyűket is kimosom, takarókat is kiraktam a hidegbe, a plédeket - amelyiket tudom szintén átmosom.
    Ez a fagyasztós módszer is jó, köszönöm a tanácsot.
    Egy gőztisztítót megpróbálok kölcsön kérni, sajnos nekünk nincs. De még jóval ez előtt kacérkodtam már vele, hogy kellene egyet venni.
    Azt olvastam a porszívózás ilyenkor nem előnyös, mert szétfújja az atkákat mindenfelé. illetve jobb kicserélni, kimosni a porzsákot is.

    Most mondhatnám viccesen, hogy úgy is akartam az ünnepek előtt nagytakarítani. De azért nem így gondoltam.

    Most túl vagyok a fertőtlenítő folyadék kenésén. Először nem is éreztem semmit, arra számítottam, hogy csípni fog. Na de aztán beindult. Ami érdekes, hogy a karomon nem is érzem kifejezetten, inkább a mellkasomon (?) és az alhasi részen.

    Azért az ijesztő, hogy ha tényleg rühről van szó és tényleg a vérnyomásmérőtől szedtem össze, akkor még hány ember fertőződött meg. Egészségügy és ilyesmire nem tartanak számot?!

    Köszönök mindent, még visszatérek és beszámolok a tapasztalataimról. addig is reménykedem, hogy mihamarabb győzelmet aratunk és elmúlnak a kiütések.

    Üdv!
    (25 éves lány)

    VálaszTörlés
  28. Üdv, ismét az előző kommentelő volnék.

    Most egy hét elteltével csak visszamentem bőrgyógyászhoz. Megcsináltuk itthon a fertőtlenítő folyadékos kezelést, illetve a lakást is igyekszünk fertőtleníteni - ágyneműk, kabátok kint, mindent mosunk, vasalunk, ruha a fagyasztóban is van már.

    De csak viszket még a karom. Múlnak is a pöttyök, meg nem is.
    Szerencsére a páromon nem jelentkeztek tünetek, illetve rajtam sem máshol, továbbra is csak a karomon.
    Most egy másik orvos nézett meg, mikroszkópos vizsgálatot ő sem csinált, de szerinte is rüh. :( Kaptam még kéntartalmú kenőcsöt, egy másik fertőtlenítő folyadékot illetve mosdókenőcsöt is, a tusfürdők, szappanok most felejtősek. (receptjeim már a patikában vannak, így nem tudom a nevüket)
    Felhívta a figyelmem az orvos a további fokozott fertőtlenítésre, szellőztetésre, illetve, hogy ruhát is igyekezzem minél bőrbarátabbat felvenni, ne irritáljon még az öltözék is.
    Nekem úgy tűnik, mintha lassabban nyugodna le a bőröm, erre gondolhat az orvos is. Mondta, hogy mindenképp menjek vissza, ha továbbra sem érzek enyhülést, de adjunk egy kis időt ezekkel a kencékkel.
    "Örülök", hogy még mindig érzem ezt a kísérleti jelleget a dologban.

    Nem tudom ki hogy volt vele, de engem azért lelkileg eléggé megvisel a dolog.
    Kezd olyan érzésem lenni, hogy most akkor nem elég tiszta a lakásom, nem merek kapaszkodni a buszon stb.
    Dühös is vagyok egy részről, hogy modern világ, és az egyik ember rühöt kap el a másiktól. Gratulálok...

    Remélem legközelebb pozitívabb dolgokról számolhatok be.

    VálaszTörlés
  29. Üdv! Csatlakozom pár sorommal az elöttem szólokhoz. Ma voltunk párommal bőrgyógyásznál több napos viszketés után ami éjszaka igazán erőteljesen jön elő. Ledöbbenve olvasom itt a feljettebb irottakat még nem tudom nálunk meddig fog ez majd eltartani de igy olvasgatva a rühességről nem sok jó jön le az egészből. Az orvos nekünk kétféle kezelést emlitett az első hogy 3 napig ne tisztálkodjunk azaz ne tussoljunk le, hát ez elég durva a másik egy általa felírt kenöcsös kezelés ami jobban hangzik ez mellett persze a mosás, vasalás fertőtlenités amire felhívta figyelmünket. Félek mert ha ezek a dögök igy vissza vissza fertőződnek milyen karácsonynak nézünk elébe...

    VálaszTörlés
  30. Bizony, az jó dolog hogyha a lekezelés után 3 napig nem fürdik az ember.
    De ennek ellenére én is hónapokig küzdöttem ellene. Hetente, kéthetente kiújult. Bár igaz nállunk az egész család elkapta.

    Engem is lelkileg megviselt a dolog, mikor elkezdett viszketni a lábam pl munkahelyen, ránéztem és te jóisten... már megint visszajöttek. Aztán ott a bűntudat hogy nehogy véletlen valakit is megfertőzzek. Aztán megint ott a gondolat hogy buszon is milyen egyszerű ezt elkapni... elkapni egyszerű de kiírtani meg nagyon nehéz.
    Elszomorító hogy a rühatka ezeréves élősködő és még mindig nincs rá egy pirula amit beveszek és rögtön el is tűnik.
    Úgyhogy tényleg, ennyit a modern világról.


    Amúgy én a gőztisztító, hypó, vasalás, fürdőkád, wc minden fertőtlenítés ellenére sem tudtam legyőzni. Tényleg az van hogy immunisak az írtószerekre és pár darab mindig túléli.

    Mint írtam a cikkben is... hypós vízben is megfürödtem, a fürdőszivacsot hypóval és nem tusfürdővel nedvesítettem és hiába mostam úgy a lábaimat akkor sem mentek el!!

    Na ezért hoztam létre ezt a blogot mert sehol, se a könyvek, se más netes oldalak nem írják le a valóságot.


    Egyénfüggő is, tehát van akiből kimegy rögtön, de ha olyan szervezeted, vagy olyan fajta rühet kapsz el ami egy kicsit is immunis akkor megette a fene. Akkor hónapokig szenvedhetsz.

    Ja és igen,lelkileg is nyomot hagy az emberben, az hogy ezek rágják a bőrödet és nem tudod kiírtani az idegesít, sőt évekkel később mikor egy kis bolhacsípés vagy akármi megjelenik már rögtön a rüh-re gondolsz. Tehát rémes egy élősködő ez is! :-( :-(

    VálaszTörlés
  31. Sziasztok! Ezt most olvastam, hátha segít. Sajnos nem véletlen, hogy a blogot olvasom...
    Kezelés:
    A rühösség kezelése Permethrin vagy pyrethrin készítmények (Lyclear dermal cream) alkalmazásával történik. A családtagokat, és a közvetlen bőrkontaktusban élőket (beleértve a szexuális kapcsolatot is) kell egyidejűleg kezelni. Az ágynemű és a ruházat alapos tisztítása vagy fertőtlenítése igen fontos.
    Hidrogén-peroxidos, bóraxos fürdővíz. Ez a mennyiségű hidrogén-peroxid nem mérgező, viszont hatékony a rüh ellen!
    Egy kád vízbe (60 l) 25 – 50 dkg bórax és 0.5 – 1 liter 30%-os hidrogén-peroxid kell. A fürdővízből kijövetel után nem szabad törölközni, hanem hajszárítóval lehet szárítkozni. Ezután pedig valamilyen hidratáló testápolót kell magunkra kenni, mert a bórax rendesen kiszárítja a bőrünket. Ha lehetőség van rá, akkor a legjobb a neem olaj és a shea vaj 1:1 arányú keverékét használni. A Neem olaj gátolja a peterakó és a táplálkozó képesságüket, a shea vaj pedig első osztályú, természetes hidratáló szer. Ráadásul összekeverve éppen krém állaguak.
    Szappanból és samponból csak olyan jó, ami tisztít, de nem oldja ki a zsírt a bórünkből, mert a rühatka nem megy bele zsíros bőrbe, de a szárazat szereti. SANATOPIC folyékony szappant javasolt még a haja is.

    VálaszTörlés
  32. Kedves "Előző Hozzászóló!"

    Köszönjük szépen a tippeket! Első halásra ígéretes, de szerencsére mint utolsó mentsvárat most nincs alkalmam kipróbálni.


    MÁS: ha publikus akkor elárulod hogy esetleg vegyésszel, gyógyszerésszel vagy természetgyógyásszal van-e dolgunk?

    Mert csak azért mert a bórax az azért mérgező is lehet és szeretném tudni hogy mennyire vagy a toppon ilyen téren!

    VálaszTörlés
  33. Pusztán kétségbeesett szörfölőként találtam rá az információra, mint erre a blogra is.
    Az alábbi link tartalmazza:
    http://testunk.e-goes.com/betegsegek-tunetei/ruh-atkafertozes/
    Sajnos nálam nagyobb a baj, de nyilvánosan nem mesélhetek róla még névtelen hozzászólóként sem:(

    VálaszTörlés
  34. Szia!

    Szóval egy másik weboldalon találtad a linket, akkor végülis megbízhatósága nem ellenőrzött.
    De köszi a linket, sok természetes gyógymódot leírnak.
    De viszont kétségbeesettként utolsó módszerként ezt is kipróbálnám.

    Én még a hypót is kipróbáltam ellenük de még az sem hatott!

    Az a baj hogy a "modern", gyakran alkalmazott szerek ellen immunisak a rühök, az orvosok meg elintézik azzal hogy biztos rosszul kezeljük.

    Ha nállad nagyobb a baj akkor abszolút nem irigyellek!! :-(

    VálaszTörlés
  35. Sziasztok!

    Én a 25 éves lány kommentelő vagyok.
    Linimentum Scabicidumot és Infectoscab krémet kaptam, illetve kéntartalmú kikevert kenőcsöt és egy szintén kevert, hidratáló testápolót. A Linimentum még az asztalom felületét is megmarta, elég extrém kenőcs. Én úgy ítéltem meg, hogy ezekkel a szerekkel sikerült megszabadulni tőlük, több mint egy hónapja tünetmentes vagyok. Persze az egész lakás fel lett forgatva fertőtlenítés céljából, ecet, biokill, fagyasztó, gőztisztító - bevetettünk amit lehetett.
    Most viszont a párom állt neki viszketni. A hajam égnek áll. Rajta másképp mutatkoznak, elszórtan a testén és csak nagyon apró területen. Itt-ott egy-egy piros kis folt. De mivel viszket és mivel van előzmény, rüh-re gondolunk újfent. (nekem mindkét karomon voltak jelen, nagyon sűrűn, de más testrészemen nem)
    Pedig átestünk egyszerre a kenőcsös kezeléseken és fertőtlenítettünk, mégis megmaradhatott valamiben? Eltelt több mint egy hónap és akkor most kezdjük előröl? :((((
    Látom egyre többen vagyunk, szomorú. Erre is gondoltam csak magamra nézve is, hogy ha én elkaptam akkor sajnos más is, hisz ez nem áll meg egy embernél. Ha lenne igazi tél, nem fagynának meg ezek a dögök?

    Kívánok mindenkinek jobbakat.
    (25 éves lány)

    VálaszTörlés
  36. Kedves 25 éves Lány!

    Könnyen előfordul hogy 2 hét, 1 hónap stb múlva újra előjönnek. Nagyon nehéz valamiért megszabadulni tőlük. :-(
    Szóval a válasz: igen, kezdhetitek elölről! :-(
    Nagyon sokan így jártak velük, mint ahogy láthatod is a kommentekből.

    Pedig a linimentum igen erős, nekem a nadrágomat marta meg...

    Sok sikert és kitartást!

    VálaszTörlés
  37. Hiába lenne igazi tél.. a bőrödből, szőnyegből stb akkor sem fagynak ki ha nem viszed ki őket. :-(

    Ha lenne igazi tél akkor az ágyat is egyszerűen tudnád fertőtleníteni... egy éjszakára ki az udvarra a -20 fokra. :-)

    Tehát a tél nagyon nem befolyásolja őket. Ha még nincs akkor vegyél egy gőztisztítót, na az már befolyásolja őket!

    VálaszTörlés
  38. Sziasztok,

    én augusztus közepe óta szenvedek az atkáktól. A gyógyszertárban kapható gyógyszerekkel (pl. Novascabin) vissza tudom szorítani a számukat, de kiirtani nem tudom őket. A fejbőröm is fertőzött. Tudom, hogy nem lenne szabad, de én minden nap átkenem a bőröm az emulzióval.
    A tipikus tünetek (csípések, erős viszketés éjjel) már nincsenek, de az atkák még megvannak.
    Mit tehetnék még?

    üdv. Viki

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Viki!

      Sikerült meggyógyulnod vagy még mindig megvannak az atkák? Milyen kezeléssel sikerült megszabadulnod? Hogy néztek/néznek ki az atkáknak vélt fekete pontok? Előre is köszönöm a válaszodat.

      Éva

      Törlés
  39. Nem biztos hogy az atkák jöttek vissza.

    Előfordulhat hogy a bőr allergiás reakciói hasonlítanak a rüh-re.

    Volt mikor én is minden nap kentem magamat de rámszóltak hogy tönkrevágja a májat az írtószer!!

    Amúgy jelezzétek a bőrgyógyász felé hogyha nem lehet kiírtani a forgalomban lévő írtószerekkel!
    Vegyenek mintát, nézzék meg mikroszkóppal!


    Tehát a lényeg hogy bőrgyógyászhoz elmenni aztán különösen kérni azt hogy vegyen mintát, mikroszkóp vagy valami... hogy tutira menjünk hogy rüh és lássa hogy mégsem használ az írtószer.


    Nagyon sokaknak ez a problémája hogy az írtószer nem használ. Nem tudom hogy ezt hol, milyen szerv felé kellene jelezni hogy kutassák a témát... mert sajnos M-on nem tudom hogy van-e erre esély. :-(

    Új írtószereket kellene kifejleszteni.
    Amúgy hogy mit tehetnél még? Olvasd a fenti hozzászólásokat meg a postot, fertőtlenítés, gőztisztítás, mosás... mert ezek bárhonnan visszafertőzhetnek.

    VálaszTörlés
  40. Kedves "Csuklósbusz"!

    Sajnos az ismeretségi körömben senkivel sem tudok erről beszélni, mert senkinek sem volt még ilyen problémája. A bőrgyógyászok hozzáállása is igen meglepő, mert ugyan tudják miről beszélek, de azt mondják, hogy nem tudnak többet segíteni, csak felírni a gyógyszert.
    Ha egy darab vattára teszünk az emulzióból és megtöröljük a beteg bőrfelületet, az atkák láthatóak! Egészen kicsi pontok a fehér vattán. Nem tudom, ez mások esetében is így van-e?

    üdv. Viki

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Viki!

      Szeretném mielőbb felvenni Veled a kapcsolatot. Én 2011. december elejétől a mai napig is küzdök a problémával. Már 7 bőrgyógyásznál és az ÁNTSZ-nél is jártam, minden létező alternatív szerrel is próbálkoztam, ezidáig 150.000.- Ft-ot költöttem orvosokra és szerekre. A horror villany -és gázszámlákról nem is beszélve. 3-4 hetente újabb és újabb kiütések, atka-szerűségek vannak mindenhol a testemen. Gyakorlatilag a gyerekeim és a barátaim is elkerülnek tartva attól, hogy megfertőződnek. Bárkivel szívesen megosztom eddigi tapasztalataimat. Elérhetőségem: 06-30-281-9139

      Törlés
  41. Én sem tudtam kivel ezt megbeszélni. Bőrgyógyász néha annyit sem tud mint amik itt a postban fel vannak sorolva. Néha fel sem ismerik a bőrgyógyászok.
    Az atkák állítólag tényleg láthatóak néha szabad szemmel is de én sosem vettem észre egyet sem. Bár szemüveges vagyok, hónapokig játszottam ezt de soha nem láttam egyet sem. A legtöbb mikroszkóppal lenne látható. AZ meg nekem nincs.

    Hogy szabad szemmel látható-e... az tényleg atka meg emberfüggő. Én nem láttam őket soha.
    A hozzászólásokban sem említette senki rajtad kívül. De ettől még az enciklopédiák is azt állítják hogy néha szabad szemmel is láthatóak.

    Arról nem is beszélve hogy a rühekből is van többfajta, lehet te mondjuk másmilyet kaptál el mint amit én és amiről megírtam a tapasztalataimat.
    De az a baj hogy én sem vagyok sem orvos, sem senki aki értene hozzá, minden tudásomat meg megírtam ebben a blogban.

    Másnem egy magánrendelésre menj el és ott biztos nem fognak elhajtani, legalább mikroszkóppal nézzék meg hogy tényleg arról van-e szó.

    VálaszTörlés
  42. Sziasztok!

    Most az alábbiakban szeretnék leírni nektek néhány olyan dolgot az atkákkal kapcsolatban, amik az én személyes tapasztalataim és amikről úgy gondolom, hogy mások számára is hasznos infók lehetnek.
    - Eddig nem esett szó a cipőkről. A cipők és házi papucsok is visszafertőzhetnek, nem csak a ruhák! És a cipőket nem lehet kimosni 90 fokon és vasalni sem. Lehet, hogy a forró gőz vagy a fagyasztó megoldás lehet, vagy kitenni egy hétre és nem használni...nem tudom. Ezeket nem próbáltam. Én törölgetem a cipők belsejét benzil-benzoáttal (novascabin vagy linimentum scabicidum). Az előző hozzászólásomban már leírtam, hogy az én atkáim szemmel láthatóak, hát a papucsot kitörölve a vattán láttam őket.
    - Miért nem nézi meg az orvos mikroszkóppal az atkát, miért nem azonosítja be a fajtáját? Azt gondolom, hogy hiába tudná a bőrgyógyász pontosan az én atkám fajtáját, nincsenek kifejlesztve gyógyszerek külön-külön minden atkafajtára. Akármelyikről is van szó, ugyanazt a 2-3 fajta gyógyszert tudja felírni - egyszerűen nincs más választása.
    - Attól, hogy elmúltak a tünetek (csípések, viszketés, atkajáratok...)nem biztos, hogy gyógyultak vagyunk. Lehet, hogy a kezelés hatására radikálisan lecsökkent az atkák száma a bőrünkön/bőrünkben, ezért nem jelennek meg a tünetek, de egy idő után, ahogy abbahagyjuk a kezelést, újra szaporodni kezdenek és egy idő után (napok, hetek...)újra olyan számban lehetnek ismét jelen, hogy újra tüneteket tudnak előidézni.
    Persze ezt is tapasztalatból írom. Én tünetmentes vagyok, ha megnéznétek a bőrömet egészségesnek látszik, mintha már meggyógyultam volna. De ha néhány napra abbahagyom a kezelést, hamarosan újra csípések lesznek rajtam és a vattán, amelyre a benzil-benzoátot teszem újra nagy számban láthatom a 'barátaimat'.
    -És az atkák biztos, hogy vándorolnak a bőrön. Vannak kedvenc helyeik, de nem tartózkodnak mindig egy helyen. Ezért érdemes mindenhol kezelni a bőrt, nem csak ott, ahol a tünetek jelentkeznek.
    Hát most ennyi jutott eszembe, mindenkinek jobbulást kívánok!!!

    Viki

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sziasztok!
      De örülök,hogy rátok találtam.
      Szóval tegnap reggel elmentem a háziorvosomhoz,mert keddtől folyamatosan jöttek ki piros pöttyök,kisebbek és nagyobbak is.A bal mellem alatt kezdődőtt,és a mindkét mellem tele van,a hátam,törzsem szóval az egész felső testem,kivéve a karjaim.Néhány pötty van a csuklómon meg a tenyeremen,és a nemi szervem körül elég sok.Nekem ezek olyanok,mintha szabad terület nem is lenne.Kaptam Novascabint,tegnap este megcsináltam,reggel fürdés,de egyáltalán semmi változás.Most este újra,de a lekenés után pár perccel is viszket,vagy ég,de a szer nélkül is hol ég,hol viszket.De a viszketés a jellemzőbb.
      Közben persze,mosás,vasalás,fertőtlenítés folyamatosan.A párom és a kislányom még nem kapta el,remélem nem is fogják.
      Amit nem értek,hogy a szer hatására egyáltalán semmi változás.
      Ez vajon tényleg rüh lehet?
      Jetu
      Jetu

      Törlés
    2. NévtelenJan 13, 2012 11:23 AM

      Sziasztok!
      De örülök,hogy rátok találtam.
      Szóval tegnap reggel elmentem a háziorvosomhoz,mert keddtől folyamatosan jöttek ki piros pöttyök,kisebbek és nagyobbak is.A bal mellem alatt kezdődőtt,és a mindkét mellem tele van,a hátam,törzsem szóval az egész felső testem,kivéve a karjaim.Néhány pötty van a csuklómon meg a tenyeremen,és a nemi szervem körül elég sok.Nekem ezek olyanok,mintha szabad terület nem is lenne.Kaptam Novascabint,tegnap este megcsináltam,reggel fürdés,de egyáltalán semmi változás.Most este újra,de a lekenés után pár perccel is viszket,vagy ég,de a szer nélkül is hol ég,hol viszket.De a viszketés a jellemzőbb.
      Közben persze,mosás,vasalás,fertőtlenítés folyamatosan.A párom és a kislányom még nem kapta el,remélem nem is fogják.
      Amit nem értek,hogy a szer hatására egyáltalán semmi változás.
      Ez vajon tényleg rüh lehet?
      Jetu
      Jetu

      Törlés
  43. Sziasztok!
    De örülök,hogy rátok találtam.
    Szóval tegnap reggel elmentem a háziorvosomhoz,mert keddtől folyamatosan jöttek ki piros pöttyök,kisebbek és nagyobbak is.A bal mellem alatt kezdődőtt,és a mindkét mellem tele van,a hátam,törzsem szóval az egész felső testem,kivéve a karjaim.Néhány pötty van a csuklómon meg a tenyeremen,és a nemi szervem körül elég sok.Nekem ezek olyanok,mintha szabad terület nem is lenne.Kaptam Novascabint,tegnap este megcsináltam,reggel fürdés,de egyáltalán semmi változás.Most este újra,de a lekenés után pár perccel is viszket,vagy ég,de a szer nélkül is hol ég,hol viszket.De a viszketés a jellemzőbb.
    Közben persze,mosás,vasalás,fertőtlenítés folyamatosan.A párom és a kislányom még nem kapta el,remélem nem is fogják.
    Amit nem értek,hogy a szer hatására egyáltalán semmi változás.
    Ez vajon tényleg rüh lehet?
    Jetu

    VálaszTörlés
  44. Kedves Jetu!
    Leírásod alapján rüh lehet de ezt nem háziorvos hanem bőrgyógyász szokta diagnosztizálni. Hivatásos bőrgyógyászhoz is menj el. Párodat és kislányodat már most kezd el kenegetni a szerrel mert ha nem tetted akkor tutira elkapták, pláne a párod.
    Ilyen gyorsan ne várj javulást, a viszketés és a pöttyöknek is kell jópár nap mire elmúlnak vagy enyhülnek. Tehát nem gyors a javulás. De a többi családtagot viszont kezeld még akkor is ha nincs pötty!!

    AMúgy ahogy Viki említette, bizony az atkák vándorolnak a bőrön, és ha valakinek nem volt egyértelmű akkor leírom mégegyszer, az egész testfelületet, kivéve a fejet le kell kezelni, nemcsak azt a részt ahol a pöttyök vannak!

    Sok sikert az írtáshoz!

    Ui: minden hozzászólónak: örülnék hogyha valaki a gyógyulás után is visszajönne és megírná a véleményét hogy hogyan és milyen gyorsan szabadult meg tőlük!!

    VálaszTörlés
  45. Ja és Jetu!

    Ne fürödj meg olyan gyorsan. Ha bekented magad novascabinnal vagy linimentummal akkor legalább 14 órán belül hanem tovább ne fürödj!

    VálaszTörlés
  46. Kedves csuklósbusz!
    Már 3szori kezelésre sem történt javulás.
    A családomat lekentem,remélem nem kapják el.Még mindig ugyanúgy viszketek!Már idegileg kivagyok,mert nem tudom elhinni,hogy egyszer vége lesz.Te hányszor estél vissza?
    Jetu

    VálaszTörlés
  47. Kedves Jetu!
    Számtalanszor estem vissza, de ezt úgy kell elképzelni hogy eltűntek a pöttyök stb tehát teljes javulás és mondjuk egy hétre rá már megint voltak pöttyök és viszketés is. De nekem a lakótárs hozta be, neki már nagyon súlyos volt mire kiderült, énrajtam addigra csak kb 20 db pötty volt. Tehát nem hagytam elharapódzani de mégis nehéz volt megszabadulni tőle.
    De neked még el se múltak ahogy olvasom... Attól hogy ottvannak a pöttyök attól még lehet hogy már döglött az atka. Csak a szervezeted allergiás rájuk és még így fennmaradnak a pöttyök egy ideig. Mindenesetre nekem 24 óra után már halványultak... de súlyos fertőzöttség esetén lehet kell egy hét is mire javulás látható.
    De a szerre is lehetsz allergiás és ha abszolút semmi javulás a kezelések hatására akkor lehet nem is rüh.

    Mindenképpen bőrgyógyász! Azért kell a mikroszkóp pedig hogy kiderüljön hogy egyéb allergiáról vagy rühatkáról van-e szó.
    Sőt legalább kéntartalmú krémet is tud neked írni rá.

    De egyénileg változó hogy hogyan és milyen gyorsan gyógyulnak a pöttyök. Mert a szervezet magára az atka ürülékére és jelenlétére is reagál. Tehát hiába döglött az atka, attól még ottvan és attól még irritálja a bőrt. :-(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Csuklósbusz!
      Neked meddig tartott ez az időszak,mire meggyógyultál,melyik hónaptól meddig?
      Nem volt rá lehetőséged,hogy 1hétre elmenj otthonról?
      Én most folyamatosan mosom az ágyneműket,törölközőket,ruhákat,de nagyon félek.
      Főként,attól,hogy elkapja a kislányom és nem tudom hogy fogja tűrni.
      Jetu

      Törlés
    2. Kedves Jetu!

      Én sajnos pontosan nem emlékszem napra pontosan, de bő fél év kellett mire kijöttem belőle. Van ismerős akinek 2db kezelés simán kivitte őket, de én meg a fél év alatt már majdnem belebolondultam.
      1 hétre nem volt lehetőségem elmenni. Pláne mivelhogy a család többi tagja is fertőzött volt így hiába is mentem volna el...
      Ezt úgy kellene hogy lekezelni magunkat aztán új ruhákban egy hotelbe távozni 1 hétre. De ezt nem engedhettük meg magunknak.
      Nem tudom hogy mikor kaptad el, hogy mennyi van rajtad, de ha nagyon sok, és már csak a nagyon soknál fordultál orvoshoz akkor tuti biztos lehetsz benne hogy a kislányod is elkapta. :-(

      Törlés
  48. nekem nem tudom, hogy van-e vagy sem. Egy családtagon jött ki, nem élünk vele, de voltunk látogatóban mikor ő már gyógyulóban volt. de a biztonság kedvéért próbálom kezelni. körbe néztem a neten, egy bizonyos Stromectol nevű tablettát használnak rá külföldön. Otthon nem lehet kapni, de lehet interneten rendelni. Én lehet berendelem...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaja igazad van, létezik gyógyszer! Ivermectin vagy más néven ahogy te írod Stromectol.
      Itthon nem kapható és még szerintem senki nem próbálta itthonról. Én is megrendelném hogyha kiderülne hogy újra rühes lettem. Másodszorra el se kezdeném ezt a kenegetős stb módszert mert nemigazán hatásos.
      Tehát ha kipróbálod mindenképp tájékoztass róla!

      Az oviban ahol nincs szoros testi érintkezés addig nem fertőz annyira. Nekünk sem lett sem az iskolában, sem a munkahelyen továbbfertőzés!
      EZ otthon gáz hogyha kijönnek a tünetek addigra már az egész lakásban hemzsegnek. De iskola, oviban szerencsére nem terjed annyira. Legalábbis hogyha kezelve van akkor nem!
      Tehát ha a lányodon nincsenek pöttyök, sőt még le is van kezelve akkor szinte minimális az esély hogy továbbadja. A gyakori kézmosás és a ruhacsere mellett persze. Az oviban a tetű előbb átmegy mint a rüh.
      Jó gyorsan orvoshoz mentél, de ha ennyi idő alatt szinte mindenhol lett jó sok pötty rajtad akkor lehet hogy csak sima allergia. Legalábbis reménykedjünk.
      Rám a szőnyegről másztak fel valószínűleg tehát mindig a lábszáraim voltak tele, feljebb nem is másztak mert időben "elkaptam" őket. Mikor visszajöttek akkor is mindig a lábamon voltak.
      Lakótárs szexuális együttlét után kapta el. A nemiszerve, hátsója volt nagyon tele neki. :-)
      De az hogy szinte egyidőben sok helyen... nem jellemző de nem is kizáró ok.
      Már én is félek a pöttyöktől, lehet majd beszerzek egy mikroszkópot... :-)

      Törlés
    2. Kedves csuklósbusz!
      Holnap megyek bőrgyógyászhoz,már halványodik,nem tudom,hogy ilyenkor még meg lehet-e állapítani,hogy rüh-e,ha már elpusztultak.
      A kislányom nyaka piros,meg viszket neki,de szerintem azért mert bekentem neki még csütörtökön novaskabinnal.Őt is viszem holnap,kíváncsian várom,hogy mit mond az orvos.Egyébként nekem olyan mintha égési sérülés lenne rajtam talán ehhez tudnám leginkább hasonlítani,de legelőször pöttyök voltak.
      Jetu

      Törlés
    3. Kedves Jetu!

      Elméletileg ilyenkor is meglehet állapítani. Ahol vékony a bőr ott "megmarja" a szer a bőrt és bepirosodik. Tehát az égési sérülés és a pirosodás azt inkább a szer okozza. Ha a kislányodon nincsenek pöttyök így nem is tud rá mit mondani az orvos. Mindenesetre kíváncsi vagyok rá hogy rád mit mond az orvos!

      Törlés
    4. Kedves Csuklósbusz!
      Gondolom én is,hogy a szer miatt de mindenhol ahol a pöttyök voltak,ott mindenhol olyan egybefüggő piros,és sebes is.
      Drukkolj nekem,hogy hátha mégse rüh.Majd holnap megírom mit mondott az orvos!
      Jetu

      Törlés
    5. Kedves Jetu!

      Maguk a rühatkák, az állandó vakarás sőt plusszban a szer már így 3-asban simán okozhatják a sebesedést. De még rühatka sem kell, az állandó vakarás sebesedést eredményez. Majd légyszi írd meg hogy mit mondott az orvos!
      Volt már itt egy hasonló hozzászóló aki azt hitte hogy rüh és mikor elment akkor kiderült hogy súlyos allergiás tünetei vannak és nem RÜH. Tehát drukkolok neked is hogy legyen mégegy ellenpélda!

      Törlés
  49. Kedves Csuklósbusz!
    Én elég hamar mentem orvoshoz szerintem,kedd délelőtt kezdődtek a kiütések és csütörtök reggel mentem orvoshoz.
    Most talán mintha kezdene halványodni.Még mindig reménykedem,hogy mégse az.
    Ha a kislányom elkapta,akkor az oviban is elterjedt ettől is félek.

    VálaszTörlés
  50. Kedves Csuklósbusz!
    Tegnap az orvos azt mondta,nem valószínű,hogy rühatka.Szerinte valamilyen allergia.Örülök neki,de azért félek,hogy mégis rüh,mert 100százalékra nem mondta hogy nem az.A novascabin teljesen kimarta a bőröm,kaptam rá 2féle kenőcsöt.Remélem rendbe jön.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm válaszod! Így utólag nehéz is megmondani hogy rühatka volt-e vagy sem de remélhetőleg ha az is volt ezennel vége ennek a kálváriának!

      Törlés
  51. Kedves Csulósbusz!
    Ma elmentem újra a háziorvoshoz kérni laborvizsgálatot,és mondtam neki,hogy még mindig nem múlt el,meg hogy mit mondott a bőrgyógyász,ő még mindig állítja hogy ez rüh.Most írt egy kenőcsöt majd 3ezer ft-ért.
    Nálad a családtagjaidnál mennyi idő múlva jöttek ki a kiütések?
    Jetu

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sziasztok,

      olvastam a beszélgetéseteket. Az "égési sérüléshez" hasonlító seb piros, kissé hámlik és ha víz vagy bármilyen más folyadék éri ég és vörös lesz? Ilyen nekem is volt. Olvastam, hogy a "sömörös bőr" is a rüh jele. Tipikus helyek: nyak (tarkó), térd vagy könyökhajlatok, boka, csukló. Nekem az Infectoscab krémtől elmúlt.
      Jobbulást kívánok:

      Viki

      Törlés
    2. Kedves Jetu!

      Lakótársunk már hetek óta viszketett stb meg televoltak pöttyökkel de senki nem tudta mi az. Ő nem ment orvoshoz, minket meg nem érdekelt, ő dolga. Aztán végül mikor mégiscsak elment bőrgyógyászhoz akkor derült ki hogy ez rüh.
      Szólt nekünk is. De addigra már sajnos rajtunk is volt pár (20-40db) pötty míg ő szinte dugigvolt.
      Tehát a dugiglévő lakótársból kb 3 hét alatt jött át belénk is. Bár igaz hogy lakótárs és nem családtag tehát szoros testi kapcsolat és közös ágyhasználat nem volt. De a 3 hét az elég volt ahhoz hogy a közös WC, kilincsek, szőnyegek stb segítségével mégis átjöjjenek és már látszódjanak is.
      Mindenki elkapta aki velelakott egy házban.
      Ő maga alkalmi szexkapcsolat útján kapta el, úgy elég volt egy alkalom is hogy elkapja.
      Nekünk 3 hét kellett mire átjött, akkor is a lábunkon jelentkezett mert ugye a szőnyegről jöhettek fel. A lakótárs vakarózott, szórta szanaszét.

      Törlés
  52. Vikinek meg köszönöm a tippet, az http://www.hazipatika.com/gyogyszerek/termek/INFECTOSCAB_5_krem/15753

    jó drága de nem a megszokott kénes hanem permethrines alapanyagú tehát hatásos lehet. Na ha mégegyszer elkapom akkor ezt még kifogom próbálni!

    Majd kiegészítem a cikket és beleírom az írtószeres részbe a tippeiteket!

    Sőt... képet is rakhattok fel hogy kinek hogy néz ki. Én bánom hogy annó nem készítettem mikor az voltam.

    VálaszTörlés
  53. Sziasztok!

    Mi sajnos elkaptuk egy idegen kutyától a rühatkát, mire kiderült, hogy mi ez, addigra megfertőződött az otthoni 4 kutya is.
    A kellemetlenségen kivül a gondom az, hogy éppen babát várok. Kezelem magam a novascabinnal, de aggódom, hogy esetleg a felszívódáskor ártok a babának. Az első pár hónapos rosszullétek teljesen elmúltak, most viszont két napja megint hányingerrel, émelygéssel küzködök, és megfordult a fejemben, hogy a gyógyszer okozza.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az állatokban található rühek nagyon kis eséllyel mennek át emberre!

      Tehát ha rühes a kutyád de terajtad nincsenek tünetek akkor nem szükséges a kezelés.

      Sőt hogy egyszer lekezelted magad így már 100%-ra nem kell aggódnod!

      Tehát ha rajtad nincsenek látható jelek akkor ne is kend magad tovább!

      Amúgy émelygést stb tudtommal és tapasztalatommal nem okoz a szer.

      De ugye a kutyát nem novascabinnal kezelitek??
      Mert a kutyára teljesen más írtószerek vannak rüh-re mint az emberre. Amúgy a kutyából egész jól kikezelhető, létezik olyan szer amint csak ráöntesz a bőrére és onnantól kezdve kiírtja.

      Törlés
    2. Pedig ez kutyáról jött, az biztos! Tekintettel arra, hogy az otthoni kutyákkal érintkezek (most nagyon próbálom őket kerülni, de sajnos nem mindig sikerül) egyből viszketek!!!

      Egyébként tegnapi kutakodás alkalmával rátaláltam egy népi gyógymódra és már reggelre javulást mutatunk. Diófalevelet kell forrázni és azzal kenni magunkat. (Száritott diófatea 160,- Ft) A kezemen és a és a hasamon lévő töménytelen csípés nyomok reggelre egész tűrhető állapotba kerültek.
      Most napi szinten kenjük majd magunkat este és reggel, várom az eredményt.
      Egyébként a Novascabin szerint nem igazolható a kismamáknál káros hatás, de nem is vetették el. De tegnap valahol olvastam, hogy nagyon nem ajánlott (sőt hosszútávú rendszeres használatnál májkárosodást és szívdobogást, émelygést okoz, igy egyből le is raktam.

      Természetesen a kutyákra mást használunk, elsőre jónak tűnik, néhány nap múlva meg kell ismételni a kezelést.

      Törlés
    3. http://www.informed.hu/betegsegek/tunetek_es_gyogyszerek/bortunetek/nehany_korkeprol_reszletesen?article_hid=2168&highlight_text=r%FChatka

      Törlés
    4. Igen, ritka esetben de előfordulhat az hogy a kutyákról ment rátok. A diófalevél egy egész sor élőlény számára mérgező de az emberre elméletileg nem tehát előfordulhat hogy hat az is. :-)

      A Novascabin és linimentum scabicid pedig májkárosító hatású, nekem a gyógyszerész is mondta, ezért nem kell azokat túlzásba vinni.
      Kéntartalmú krémet is használjatok!

      Sok sikert az írtáshoz! Kérlek számolj be róla hogy a diófalevél végleg kivitte-e őket!

      Törlés
  54. Szeptember végén fertőződtünk meg húgommal a rühatkával, nem tudni melyikünk, hisz egy szobában galérián alszunk. Ekkor már eléggé elterjedt rajtunk (Már évekkel előtte is találkoztunk a fertőzöttséggel, édesanyánk eü.s dolgozó, s ő hozta haza. Akkor sikeresen kiirtottuk egy kezeléssel.)
    Most két hete, h észre vettem, az 1. viszkető kiütést. Időben elkaptuk, anyán megint csak 2 viszkető kiütés volt, mint 3 hónapja, rajtam is alig 10db.
    Szörnyű ez az egész. Teljes lelki terror, h 3 hónapon belül 2szor fertőződöm meg, s most úgy néz ki barátom is elkapta. Nem lakunk együtt, de a blogod olvasva fogalmam sincs, hogy fogjuk kiirtani.

    Szerdán az első bőrgyógyász elhajtott, igazolás nélkül, hogy ez allergia, de haza érve szembesültem a ténnyel, hogy húgom is fertőzött.
    Másnap már együtt mentünk bőrgyógyászhoz, ő már szakszerűbben járt el de kaparékot nem vett. De tünetek azonosak voltak, nem volt bennem sem kérdés mi ez.
    Túl vagyunk a mosásokon, barátomat szombaton fertőtlenítettem, a lakását is, domestos minden felületre. Egy gyanús pötty volt rajta, észre sem vette s vakarta. Most kezelés után 2 nappal, fedezett fel magán pöttyöket. Orvoshoz küldtem, legalábbis próbálom rávenni ő is menjen el. Mondván én nem vagyok orvos.
    Várom a fejleményeket. Azt hiszem ez egy hosszabb menet lesz, mint anno.

    Mellesleg 2. bőrgyógyász azt mondta, mostanság sokan jönnek ezzel a panasszal hozzá. Alig merek felszállni tömegközlekedésre. itthon sem találom a helyem, nem merek leülni, mozdulni. Szörnyű.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Persze hogy sokan mennek ilyennel a bőrgyógyászhoz!
      A RÜH újra népbetegség lett. Nemazért mert koszosabbak, piszkosabbak az emberek hanem azért mert az írtószerre immunisak már az atkák. Új írtószert kellene kifejleszteni rá. A tetvekkel volt is kutatás, be is bizonyították hogy a legtöbb forgalomban lévő írtószer hatástalan rájuk. A rühekkel ugyanez a helyzet csak még nem kutatták a dolgot.
      Az a baj hogy ez egy régi letűnt betegség ami újra virágzik de viszont mire az ember rájön hogy ez nem sima allergia akkor már késő... minden és mindenki fertőzött a közelében.
      Ezt még tetőzi hogy immunisak az írtószerre.

      Én is nagyon nehezen írtottam ki de kitartó írtással és takarítással nekem sikerült megszabadulnom tőlük! Soha ne add fel, ha kell akkor hetente kezeld magad!

      Törlés
  55. Nálam kb. december közepén kezdődött a viszketés a jobb mellem alatt. Nem látszott semmi, csak viszketett, majd a vakarás hatására apró dudorok lettek és kipirosodott. Jan. 2.-án elmentem bőrgyógyászhoz, aki jóformán rá sem nézett csak azt mondta, hogy nagy mellű nőknél ez előfordul, igaz maga nem ez. Írt gombaellenes ecsetelőt és krémet, ami kicsit javított rajta, de két hét múlva már a csípőmön, a derekamon is megjelentek az apró piros dudorok és főleg éjszaka nagyon viszketnek. Azóta már a hátamon is megjelent kb. tenyérnyi területen. Tegnap a jobb karomon is, és a könyökeim is viszketnek. Hétfőn újabb orvosnál voltam, aki azt mondta, hogy valószínű rühös vagyok. Felírta a linimentum scabicid, tegnap este az előírásoknak megfelelően le is kentem magam, még rajtam van most is. Amióta megjelentek a pöttyeim külön szobában alszom a férjemtől, mert a bőrgyógyász ellenére (azt mondta nem) sem voltam biztos benne, hogy fertőzhetek-e. Nem tudom ő elkapta-e, na és a lányom, igaz ő csak hétvégeken van itthon. Nem vagyok ápolatlan, nagy gondot fordítottam mindig a lakás tisztán tartására,erre tessék, lassan az őrületbe kerget a viszketés. Az ellenségemnek sem kívánom.
    Örülök, hogy rátaláltam erre az oldalra, nagyon hasznosnak tartom, mert a bőrgyógyászok - legalábbis errefelé - elég hanyagul kezelik a dolgot. Még az a doki is, akinél legutoljára voltam, is azt mondta, hogy "csak azt fertőzi meg, akivel összefekszik".
    Hát nem tudom akkor most mitévő legyek. A lányomat nem merem lekezelni, mert félek irritálja a bőrét, volt már gyógyszerallergiája. Mi van, ha nem is rüh és csak ártok vele neki?
    És nálam úgy jelentkezik, hogy először elkezd viszketni egy terület, majd csak kis időre a vakarást követően jelennek meg a kis dudoros piros pöttyök.
    Lehet, hogy nem is rüh? Akkor mi lehet?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát így én sem tudom hogy RÜH-e, nekem mikor viszketett akkor pöttyök is voltak hozzá és nem voltak dudorosak.

      De viszont az mindenféleképp tévhit hogy csak akkor fertőz hogyha összefekszenek.
      Ha összefekvés van akkor tuti a fertőzés, de ha csak közös lakásban élés akkor igen nagy a valószínűsége de nem 100%.
      Fertőzöttséget meg bárhonnan is össze lehet szedni. Egy közös párna, fotel is elég. :-(
      Amúgy egyetlen egy kezelés nem árthat senkinek sem de nagyon hasznos lehet a megelőzésben.

      Törlés
    2. Ha nem RÜH akkor meg allergia, sokan jártak így hogy azt hitték hogy RÜH de a valójában "csak" allergia volt. :-(
      Ezt hogy rüh vagy allergia ezt csak egy jó bőrgyógyász tudja megállapítani.

      Törlés
  56. Szerintem rüh, nekünk is így kezdődött, 4 hónap után derült ki mi bajunk. Egyébként az orvos rosszul tudja, rendkivül fertőző a rüh. Azt hiszem (ez inkább tapasztalat) akinek kicsit gyengébb az immunrendszere azt jobban csípik. A páromon néhány csípést kapott, engem szinte elleptek. A hasam és a hátam gyakorlatilag zsúfolásig tele volt csípéssel, vörös folttal és este és hajnali felkeléskor szinte letéptem volna a bőröm.
    Talán olvastad az előző bejegyzésem a diófalevél főzetéről.
    Nos nagyon pozitivan tudok róla beszámolni!!!!!
    Két napos kezelés után sehol semmi. A bőröm ugyan viszked, de csak bőrszárasság miatt!!! A sebek szépen gyógyulnak!
    Természetesen az összes ruhát átvasaltam, vasalom amit felveszünk. Most nappalra pedig a hidegre való tekintettel kirakjuk a paplant, fagyjanak csak!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha tényleg rüh, akkor kié a felelősség, ha megfertőzöm/tem a környezetem. Közösségben dolgozom, ügyfelekkel, a lányom kollégista, a férjem a munkahelyén szintén sok emberrel érintkezik. Akkor már önhibánkon kívül szétszórtuk tisztességesen ezalatt a másfél hónap alatt.
      Kifogom próbálni a a diófalevél főzetet. Mindent kipróbálok, mert már lassan a munkámra sem tudok figyelni annyira idegesít.
      Nekem is éjszaka a legelviselhetetlenebb kb. egy óra körül kezdi és utána már aludni sem tudok. Fáradt vagyok és ideges. Otthon hétfő óta csak fertőtlenítek, kihasználom, hogy nem hagynak aludni. Mosok, éjszakára kiteszem fagyni, este átvasalom. Én is szellőztetem egész nap a paplant. Tegnap óta mindent, amit csak lehetett, kiraktam a szabadba fedett helyre, azóta is kinn van, én is próbálom fagyasztani őket.
      Hajnalban vasalóval átgőzöltem az ágymatracot is. Mindent bevetek ellenük, és remélem sikerül megszabadulnom tőlük mielőtt megőrjítenek.
      Köszönök minden tippet és segítséget.

      Törlés
    2. A felelősség ilyenkor szinte senkié... senki nem tehet róla hogyha megfertőzöd a környezeted. Nem tudsz elbújni, nem teheted meg hogy steril szobába kerülj.
      AMúgy mint már írtam a gyakori kézmosás szinte kizárja hogy haveroknak, ügyfeleknek, munkatársaknak továbbadjuk.

      AMúgy 100%-ra tényleg testi érintkezés (szex, együtt alvás) terjed át, ha csak egy lakásban élsz vele akkor kb 80%-ra teszem a megfertőzési lehetőséget, ha meg csak az utcán, stb kezet fogsz stb akkor meg kb 5% az esély hogy átmegy. De ez csak az egyéni véleményem.

      Tehát nagyon nagyon fertőző de csak és kizárólag a közvetlen ismerőseink között akikkel közös ágyban, fotelben, közös szőnyegen mezítláb...
      A munkatársakra már nem annyira veszélyes, persze ha nem dugigvagy...

      Törlés
    3. Egy púpozott teáskanál száritott diófalevelet 1/4 liter forróvízzel leönteni és állni hagyni egy 10-20 percig, vattával áttörlöd magad.

      Törlés
  57. Nekem 2nap alatt tele volt az egész felső testem kivéve a karjaimat,nem tudom ilyen gyorsan terjedhet-e,mert azt mondták,hogy rüh,de lehet,hogy mégse a bőrgyógyász szerint szóval nem tudom.
    Nekem 2hete kedden kezdődött az egész mára már nem igazán látszik.A kislányom velem alszik minden éjszaka,eléggé összebújva velem és eddig még nem kapta el,remélem nem is fogja.
    Csuklósbusz szerinted már kijöttek volna a kiütések rajta ha ez rüh?
    Jetu

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Jetu!
      Szerény véleményem szerint két nap alatt nem lesz tele az ember egész felsőteste. Ilyen gyorsan azért nem terjed! AZ tény hogy a pöttyök szinte egyik pillanatról a másikra jönnek elő de akkor sem olyan sok és nagy felületen.
      A kislányra vonatkozva meg: a kiütések igen soká jelentkeznek másokon akiket megfertőzünk. Nekünk kb 1 hónap volt mire a lakótársunk rejtélyes vakarászása átterjedt ránk és megjelent pöttyök formájában tehát a lényeg hogyha RÜH akkor sem biztos hogy kijön a kislányodon 2 hét alatt.
      De ha lekezelted a kislányodat, azelőtt hogy kijöttek volna a pöttyök akkor lehet meg is úszta!
      Reménykedjetek hogy csak egy múló allergia volt vagy éppen sikeresen kikezelt RÜH.

      Törlés
  58. fentebb írtam már.
    Egy hete kezeltem magam, családom, azóta tünet mentesek vagyunk. Bár még egy két zsák jelzi, hogy itt bizony tisztogatás volt. Bár azért a mai nap újabb adag emulziót vettem. S kezelem majd magam újra. Bár családomból, van aki hallani sem akar újabb büdös löttyről.
    A második napon már nekem is a fejem fájt a szagától. Reggel újabb nagy takarítás. S várakozás. Lesznek e visszatérő viszkető pöttyök.
    Üdv. Shoot

    VálaszTörlés
  59. Azt szeretném kérdezni,hogy a rühességet bioptron lámpával lehet-e kezelni?
    Köszönöm a választ!
    Üdv:Csiribiri!

    VálaszTörlés
  60. Sajnos NEM lehet! A fény, a hőmérséklet nem befolyásolja működésüket, a bőröd megvédi őket.
    Tehát bioptron lámpával ne is próbálkozz

    VálaszTörlés
  61. Kedves Csuklósbusz!

    Kérted, hogy irjam meg mi a tapasztalat a diófalevél főzetével kapcsolatban. Egy hét alatt elpusztultak tőle. Bőrszárazsággon kivül jelenleg más problémával nem küzdök. A szokásos vasalás és fertőtlenítés természetesen megvolt. Még néhány praktika ami segíthet. Teafaolaj tömény használata, majd teafaolajból készült sikosító, természetesen kivül használva. (egy gyógynövényes boltban ajánlották) És még valami amit olvastam, úgy tűnik a tetű, bolha és rüh is, nem nagyon viselik el a levendulát.
    Hogy biztosra menjünk én vettem teafaolajból és levendulából készült szappant is. Ami mellesleg nem csak hogy hatásos, de istenien érzem magam tőle.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szépen köszönöm hogy megírtad a tapasztalataidat a diófalevéllel kapcsolatban! Azt viszont vedd figyelembe hogy rüheknél hogyha nem jön ki fél éven belül újra akkor tekintsd magad gyógyultnak!
      Tehát fél év múlva is légyszi írd meg hogy hatott-e.

      De a lényeg az hogyha 1 hét alatt eltünteti akkor legalább van olyan hatásos mint a gyári szer. Mert nekem a gyári is eltüntette de vissza is jöttek 1 hét után. :-(

      Törlés
  62. sziasztok
    nekem lenne egy kérdésem tegnap tudtam meg hogy az ovodában van egy kisgyermek aki elkapta ezt betegséget elégé félek hogy gyerekeim el kapták töle vagy el fogják mivel lányomon nincsenek foltok de vakaroznak és másik van egy 4 hetes csepség is nálam és ha elkaptuk öt is belehet vele keni vagy ha nem is kapták el megelözés céljábol le kenhetem öket

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      AZ oviból szinte minimális az esély de nem lehetetlen hogy hazahozták a gyerekeid.
      Lekenni ne kend őket amíg nincsen rajtuk semmi, mert a szer csak a bőrből írtja ki őket. A ruhából stb nem. Simán megelőzésre sem jó.
      Persze lehetnek a bőrödben már most is csak nincsenek tünetek tehát végülis egy lekenést megér.
      De egy biztos, a 4 hetes csecsemőt LE NE KEND!
      A novascabin használati útmutatója azt írja hogy csecsemőre is használható, de szerintem a csecsemő "friss" bőrét nem fogja szeretni tehát amíg nincsenek konkrét tünetek addig ne kínozd feleslegesen!!
      Sőt a szoptatást is fel kell függeszteni amíg le nem mostad magadról szert.

      Tehát így hogy az esély szerintem minimális szerintem csak akkor kend le a családot hogyha már megjelentek a tünetek (pöttyök). A viszketés idegi alapon is lehet hogy már rágondoltok.

      Törlés
  63. Sziasztok!
    Egyik rokonom a rühatka okozta tüneteket észlelte. Serényen kezelgeti magát és pár napja jobban érzi magát. Egyértelmű hogy rühatka. Minden nap megállás nélkül mos, vasal, takarít, gőzöl. Szerintetek mennyi esély van rá, h elkapom én is ha szállást ad nekem 1-2 napra? Kb 1 hét múlva mennék hozzá. Előre is köszi a választ.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha tényleg becsületesen végiggőzölte, takarította a házat akkor nagyban csökken az esély. 15%-os esélyt adok így látatlanba.
      De ha viszel magaddal ruhát, zárt papucsban vagy cipőben járkálsz a házban, nem fekszel be az ágyába hanem csak a "vendégágyba", nem közös a törölköző stb akkor minimális az esély erre.
      Pláne most hogy hideg is van. Vagyis ha vigyázol magadra, meg ő is kezeli a helyzetet akkor nemigazán adja már tovább.

      Legszívesebben azt mondanám hogy felejtsd el és ne menj hisz az a tuti de azt is tudom hogy a RÜH hetekkel később simán kiújulhat, egyeseknél meg fél év is eltelhet mire leküzdi de fél évet meg ugye nem lehet halasztani rokonlátogatásnál.

      1 hét után ki is újulhat neki, ha ilyen jó és őszinte a viszony kérdezz rá nincsenek-e újabb pöttyök rajta. Ha igen akkor ne menj!

      Törlés
  64. Sziasztok!
    Elolvastam az összes kommentet és arra jöttem rá,hogy nekem is ez a problémám( nagy valószínűséggel)
    Egy kérdésem lenne azomban mindenkihez: milyen lakásban laktok?..Azt értem ezalatt,hogy panelban...mert szinte már üldözési mániámmá vált ez a probléma.Eddig nem volt soha ilyen problémám,még a katonasági időszakom alatt sem,pedig ott aztán feküdt az ember mindenféle pokrócban..azért tettem fel az előző kérdést,mert már azt is el tudnám képzelni,hogy a panellakásokban a vízrendszer is hozzájárul a problémához..felmerülne az a kérdés is: mivan,ha már a gyógyszergyártó cégek kezdenek valamit csak azért,hogy vegyék az emberek a készítményeiket(szinte ez már olyan,mint egy összeesküvés elmélet)..de végül is visszatérnék az alap kérdéshez Panellakásban laktok-e? Megköszönném,ha válaszokat tudnátok írni!
    Üdv mindenkinek: egy szintén hetek óta vakarózó ember :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. SZia!
      Én kertes családi házban lakom! De az hogy milyen a ház teljesen lényegtelen. A rühek a panelben nem tudnák egyik lakásból a másikba mászni. Az ágyipoloskák igen, az is viszket meg "pöttyös" leszel tőle és az ágyipoloska panelből szinte kiírthatatlan. A rühek nem másznak át egyik lakásból a másikba és vízzel sem terjednek. A gyógyszergyárak a rákgyógyszerekkel csalnak és azokból élnek.

      Tehát nincs itt semmi konteó, annak meg nézz utánna nem-e ágyipoloskás vagy. :-)

      A panelben az ágyipoloska a veszedelem! A rühek életmódját, terjedését nem befolyásolja az ingatlan típusa. A vízben egyik sem terjed, a csőáttöréseknél, szervízaknáknál meg csak a poloska másik át.

      Törlés
    2. Szia.
      Köszönöm a válaszod.Utánajárok,mert nagyon is ki kell derítenem,mert unalmas a szenvedés...egyébként használtam az egyik bejegyzésben írt folyékony szappant és testápolóval krémezem magam..azóta mintha kicsit enyhültek volna a tünetek:legalább is a viszketés..levendula szappant is vettem..meg diófa levél teát..ha nem javul csak akkor lesz bőrgyógyász..addig házilagos kúrálás:):)

      Törlés
  65. Sziasztok!Én is szeretném megosztani veletek az én kis sztorimat!29 hetes kismama vagyok, és valóban elég sokat járok rendelőintézetbe, védőnőhöz, nőgyógyászhoz, ahol persze vetkőzni kell így normális, hogy könnyű összeszedni bármit.Viszkettem, de heteket vártam, hogy elmúljon,mert nem is hallottam erről a betegségről.Azt hittem csak valami múló apróság.
    A bőrgyógyász megnézett nagyjából, mert már terjedni kezdtek, a lábszáramon kezdődött pettyek és infectoscab krémet írt fel.Persze jól megrémültem, de egy nappal később végigcsináltam az éjszakai kezelést.De nem túlzottan lett jobb,viszketet, sőt terjedt az alkaromra, oldalamra is.így 3 nap múlva visszamentem, egy másik dokihoz is.Na ha lehetséges az előzményeket tudva ő még messzebbről nézett meg, és mondta, hogy ne izguljak, mert ez egy folyamat.ja Ő mondjuk megjegyezte, hogy ha nem lennék terhes adhatna gyógyszert is.Szóval kérjétek, mert létezik Magyarországon is.
    Természetesen mint ahogy Ti is szétfertőtlenítettem, gőzöltem , mostam a lakást, és kerültem a férjemet.Úgy éreztem, nem leszek képes végigcsinálni, mert 2 hónap múlva nekem már a kisfiunkkal kell törődnöm nem pedig fél napokat a sterilizálásra fordítani.
    Szóval másnapra kértem időpontot magánrendelőbe.
    Végre megvizsgáltak rendesen és kizárta a doki az atkafertőzést, valami várandósággal kapcsolatos bőrkiütésem van.
    A tanulságom az lenne, hogy köszönöm a magyar egészségügynek azt a rengeteg kidobott pénzt, energiát, időt amit kapásból fordíthattam volna a magándokira.Nem volt olcsó 15.000,-Ft volt a vizsgálat díja, de legalább megnyugodtam.
    Szóval elkeseredettek, menjetek magándokihoz!
    Amúgy levendulaolajat én is használtam, és jó hűsítő érzés volt.Pár csepp kell egy kis vízbe, és bedörzsölni.Azt írják jó a csípésekre.Lehet hozzáadni teafaolajat is az pedig bőrfertőtlenítő.
    Sok sikert mindenkinek, ne csüggedjetek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük hogy megírtad a tapasztalataidat! Ezért kellene a bőrgyógyászoknak jobban megvizsgálni mert a rühatka tünetei nagyon de nagyon hasonlóak a sima allergiára is. Aztán a takarítás, írtás, kenegetés tényleg sokkal drágábban jön ki hogyha egy magándoki és ott konkrétan kivizsgálják hogy tutira az-e.
      A rühességet nagyon könnyű összetéveszteni mással. Tehát nagyon jól tetted hogy megírtad tapasztalataidat, így legalább mások is előbb mennek el magándokihoz tisztázni a helyzetet!

      Törlés
  66. sziasztok tud nekem valaki segiteni nekem ki irták a linimentum gyogyszert és nem tudom hogy azt hatásos lenne e elore is koszonom!:S

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Van akinek hat a Linimentum, van akinek nem. Többfajta rühatka van. Elsősorban a gyári gyógyszereket ajánlott kipróbálni. Tehát próbáld ki, aztán ha nem jön be akkor vannak még más egyéb gyógymódok is!

      Törlés
  67. Sziasztok!
    3,5 éves kisfiam kezén 2hete pici pöttyök jelentkeztek,azt mondta a gyerekorvos,hogy a hidegtől van.Kapott rá krémet.Eltelt pár nap pirosak lettek a pöttyök,most azt mondta ekcéma,másik krém....persze az sem hatott,utána megint mentünk mert közben gennyes lett a mandulája.Ekkor már tovább terjedt a karjára és a hónalj,hasacskájára is.Erre azt mondta rüh...
    Hát kicsit besokaltam ma elvittem bőrgyógyászhoz:bőrgyógyász azt mondta ez vírusos kiütés,komoly mi.....Aki nem ért hozzá mi a f....k gyakorolgat a kisfiamon,jó lehet már elsőre bőrgyógyhoz kelett volna vinnem,de bíztam a gyerekorvosban.
    Kapott rá krémet és cseppeket,hogy ne viszkedjen neki.
    Bőrgyógyász szerint ez a vírusos kiütés hasonlít a rüh kiütéseire,de hála ég nem az ...
    Csak sajnos,pár hét amíg lemennek a kiütések.
    Elvittem

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm hogy megírtad a történeted! Ez is erősíti azt hogyha valaki pöttyös akkor az még nem biztos hogy rüh. Pontos vizsgálat szükséges még a bőrgyógyásznál is!

      Törlés
  68. Sziasztok!
    A család egy része hosszabb ideig tartó "nemotthonlét" után hazatért és hozta magával a kedves kis lényeket. 2 hétig fel sem tűnt nekik, hogy elkaptak valamit, azt hitték valami allergia.A bőrgyógyász előtt már kezelték magukat Novascabinnal, aztán a bőrdoki írt nekik krémet , bár messziről sem vizsgálta meg őket. Amikor ez kiderült én pár napra egyetlen egy kis hólyagocskát fedeztem fel a lábújjamon, még nem is fakadt/ vakartam ki, s rögtön én is lekezeltem magam a Novascabinnal. Majd elkezdődött nálunk is a fertőtlenítés, vasalás, gőzölés, Domestos-ozás... Én minden naap munkából hazatérve bekentem magam, majd fél órára rá megint, majd 12 óra után lezuhanyoztam. Ezt csináltam, kb. 6 napig.Amikor is olvastam, hogy nem szabad ilyen sűrűn használni ezt a kenceficét. Áttértem a Diófaleveles tisztításra, 2X2 dl csinálok, egyikkel lekenem magam, másikat megiszom, és erre most kezdenek kijönni rajtam ezek a kis undorító golyócskák. Már nem tudom, hogy ez a szer mellékhatása, mivelhogy olvastam a túlzásba vitt kezelés is okozhat hasonló tünetet, mint a rüh, vagy most az vagyok már én is. Nem egészen értem ezt az egészet. Fertőtlenítek, kezelem magam, és most kezd rajtam kijönni ez a ragály?! Mit kellene tennem, ha a megelőzés/ illetve a kezelés sem használ?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Golyócskák amik kifakadnak? Ez szerintem nem rüh, arra nem jellemzőek a kifakadó hólyagok. Menjél el bőrgyógyászhoz, meg olvasd el a felső hozzászólást is. Nem minden rüh ami pötty.
      Sok bőrgyógyász, orvos is elnézi, egy bőrgyógyász magánrendelésre menjél és lehet olcsóbban megúszod mint domestossal stb.
      Mert ha még bőrgyógyász nem vizsgált meg benneteket rendesen akkor én azt mondom hogy szerintem ez nem is rüh.

      Törlés
  69. Szia CSuklósbusz!
    Nagynéném rühös lett, már kb 3 hete szenved vele. Tényleg nagyon lelkiismeretesen takarít. Viszont attól félek, teljesen bele fog bolondulni. Állandóan ezen jár az agya, nagyon féltem. Kb 2 naponta keni magát, pedig tudja jól h mennyire ártalmas. Lehetséges h egy kicsit beképzeli magának? Úgy érzi, h mászkálnak benne az élősködők. Már 1-2 napja jobban volt, de tegnap éjszaka megint érezte. Megkérdeztem, h viszket e és h vannak e újabb pöttyei. A válasz az volt, h nem, vagyis azt hiszi, h nem, bár 1-2 pöttyöt, mintha! észrevett volna. Szerintem már a sok irtószertől is irritálódhat a bőre, nem? Lehet, h 2naponta újra megjelennek? Próbálom nyugtatni, de nagyon ki van borulva.
    Szomorú h nincs normális irtószer ellenük!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      2 naponta az erős túlzás!!! Ilyen gyorsan nem újul ki! Ez tényleg paranoia, azt hogy mászkálnak azt nem érezni.
      Tehát a mászkálás mint érzés az csak és kizárólag beképzelt dolog. Beképzeli mert tényleg dühítő hogy kis apró láthatatlan élősködők rágják az ember bőrét. De érezni nem lehet, magát a viszketést is az immunreakció váltja ki.
      És mint a fenti hozzászólók is írják, pöttyöket nem csak rüh okozhat. Tehát biztosak vagytok benne hogy rüh az és nem ágyipoloska vagy akármi más???
      AMúgy én is paranoiás voltam mikor rühös voltam. Egy új pötty és már azt hittem hogy megint rüh. Pedig az írtószer túladagolása szintén pöttyöket, ekcémás tüneteket okozhat amiről azt hihetitek hogy rüh pedig közben szerintem már nem az.
      Tehát nyugtasd meg, mindenképp menjen el egy magánorvoshoz aki mikroszkóppal meg tudja nyugtatni hogy már nincs, vagy ha van akkor döglöttek az atkák.
      Nyugtatgatni kell.
      Sok sikert!

      Törlés
  70. Igen, egészen biztos, h rüh. A kezeléstől jobban is volt az elején, minden tünet egyezett. Aztán kb 1 hétre rá újra előjöttek és azóta 2 naponta keni magát. Az kicsit aggaszt, h éjszakánként felriad és nem tud aludni, mert úgy érzi, h ott vannak és mászkálnak. Szerintem az irtószer okozza az irritációt, de nem nagyon tudom lebeszélni, h egy kicsit pihentesse a dolgot. Majd igyekszem.
    Nagyon szépen köszönöm a gyors választ és köszi, h van ez az oldal!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha 1 hétre rá újra előjöttek akkor az bizony RÜH. Nekem is így volt, lekentem aztán 1 hét múlva újra előjött. De nem kétnaponta. Szerintem ő is csak paranoiás lett. Én is azt mondom hogy már az írtószer okozza az irritációt. Kéntartalmú krémet próbálta már?
      Amúgy a magán bőrgyógyászt még így is javaslom, mert ha a doki mondja hogy az új pöttyöket nem a rüh okozza akkor talán megnyugszik. Igaz drága a doki de még mindig jobban jár mint az írtószer által okozott májkárosodás vagy ekcémával.
      Persze oda kell rá figyelni mert mint itt ahogy az oldalon is szerepel bizony hajlamos a RÜH hogy visszafertőz de semmiképp sem kétnaponta.

      Törlés
  71. Szia Csuklósbusz!

    A legelején kezdem.2011.08.16-án megszületett a kisfiam és ahogy hazajöttek a kórházból kb.2 hét múlva az arcán a fejbőrén aparó hólyagok jöttek elő.Ezek miniatűr vízhólyagokra hasonlitottak és elfakadásuk után elszáradtak,de 2-3 nap múlva újabbak jöttek, a hajas fejbőrön pedig egy felnött emberen lévő darához vagy pattanáshoz hasonlóak.Természetesen rohanás gyerek orvoshoz aki szerint seborrhea,de az is lehet,hogy ótvar.Egy világ omlott össze bennünk,mivel a párommal mindketten 40-felett vagyunk,ráadásul neki az első baba....most mi lesz.Több ezer forint a patikában, kegyszerek, lemosók,szteroidos kérémek.Megkezdtük a házi kúrálást az előirtak szerint.Arcocskáról elmúlt,de jöttek a talpra,a tenyérre, csuklóra,nyaki redőre és a fül mögé.Háziorvos, védőnő látta,szerintük anyatejes kiütés,a mama hormonjai stb.....A gyerek napi szinten kb.6-8 óra üvöltés,vonaglás,izgatottság és persze nem alvás.Október végén elkezdtem vakarni a farpofákat,hónaljamat,alakaromat,köldökömet.Mindíg fürdés után és éjszaka.Volt,hogy a párom szerint nem tudott tőlem aludni úgy vakartam magam még álmomban is.November közepére a babán is és rajtam is ronda lilás színű göbök, mint egy makacs szőrtüsző gyuszi lettek.Még borzalmasabban viszkettem,már a herék alatti részen és a vesszön is ilyen kiütés lett.Elballagtam bőrgyógyászhoz.....mosószer allergia vagy a mosogatószer,vagy az öblitő vagy a vagy....Persze a baba sem javult csak rövid időre, kivált képpen,hogy a tüneteket a szteroid tartalmú kenőcs elnyomta.Tavaly decemberben tudta egy bőrgyógyász főorvos a magánrendelésén diagnosztizálni,hogy RÜH!!!! Valószínüleg a korházból hozták haza.Hát ez k..jó,érzelmileg teljesen rottyra tett minket.15 kezelésen vagyunk túl linimentumilag/baba,mama,papa/,kénes krém/amitől a baba arca fedagadt/,nyugtató krémek,mosdó krémek stb....Vidékről járunk fel Bp.-re megánrendelésre/200 km/,öt alakalommal voltunk,a karácsonyi ajándékunk gőztisztó.Mosás,vasalás,gőzölés,fertőtlenítés...Reggel és este ez a téma,egymást lessük meztelenül, a babát bogarásszuk,sehova nem megyünk és hozzánk sem jön senki.Teljes őrület és a gyerek tenyerén,ujjacskáin,csuklóján még mindig megjelenik a piros pötty és a pici hólyag.ELMÚLIK EZ VALAHA?!
    shoz hasonl

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Megdöbbenéssel olvasom soraidat, pláne hogy szegény csecsemő a kórházban kapta el ezt. Mert még felnőttből is nehéz kiirtani, nem még egy csecsemőről. Sőt csecsemői fertőzésről még csak nem is hallottam, azt hittem őbeléjük még nem megy hisz némely bőrtípust nem szereti. De ezekszerint a kórházba óriási hibát követtek el hogy nem fertőtlenítettek.
      De az arcon kezdődni? Hihetetlen, a rühek az arcra csak nagyritkán mennek. Hólyagokat sem okoznak tudtommal... bár csecsemőn... kitudja ők hogyan reagálnak erre. Te vagy az első aki konkrétan csecsemői rühességről beszámol.
      De viszont a két hét, viszketés, ezek tényleg erősen utalnak a rühösségre.
      Amúgy 15 kezelés nekem is megvolt. Nekem is az volt a gond hogy mire kiderült mitől viszketünk addigra teljesen telelett a lakás velük.
      Tehát ne aggódjatok, én sem hittem hogy valaha vége lesz de aztán mégis sikerült megszabadulnom tőlük. A lényeg az hogy nem szabad feladni és le fogjátok győzni!!
      De viszont én azt mondom hogy a RÜH mellett szerintem lehet még valami allergia is. Pláne a sok félrekezelés miatt is. Nem jött új bútor, szőnyeg, új tisztító, mosószer stb a lakásba? Mert gondolom a csecsemőnek bevásároltatok és lehet hogy valami az új dolgokkal jött. A magándoki csinált mikroszkópos vizsgálatot vagy ő is csak találgatott?
      Tehát van rendszeres vizsgálat amin konkrétan az atkák is látszanak? Mert maga az írtószer pont olyan pöttyöket tud okozni mint a rühatka..
      Sőt ekcéma is kialakulhatott tőle amitől szintén viszket és pöttyös lesz a gyerek.
      Házi gyógymódokat próbáltad amiket fent a hozzászólásokban ecsetelnek?
      Mert sajnos én csak egy laikus vagyok aki átesett ezeken, de az a baj hogy sem az orvosi könyvek, sem az orvosok nem tudnak többet annál mint ami az én oldalamon le van írva. Szégyen, de ennyit a mai orvostudományról.
      Én még azt tudnám nektek javasolni hogy 3 hétre szállodába, albérletbe stb költözzetek el hogy kizárjuk azt hogy allergia valamire. AMúgy a 3 hét alatt a lakásból is kidöglenek az atkák.
      Nomeg mindenképp legyen mikroszkópos vizsgálat ahol a saját szemetekkel láthatjátok az atkákat. Mert ha nincs atka vagy döglöttek akkor felesleges a kezelést folytatni.
      A külföldön kapható szájon át szedhető gyógyszerekre nem kérdeztetek rá a dokinál hogy nem-e rendelne nektek belőle?
      Kérlek mindenféleképp jelezzetek vissza nekem, sokaknak segítségére lehettek.
      De ne adjátok fel, egyszer végelesz!!!
      Sok sikert!

      Törlés
  72. Szia!

    A lakásba a kombi kiságyon+matrac és a babaszobába egy fotelágy ahol a párom éjszaka szoptatott és esetleg együtt aludtak semmi nem került.Sőt a nyáron festettünk,tapétáztunk nagytakarítottunk a babavárás idején/előtt.Neveket nem kívánok írni,de a 8000,-ft/vizsgálati díj ellenére sem csináltak mikroszkópos vizsgálatot,pedig szerintem a leg kézenfekvőbb megoldás lett volna.Eddig kb.150.000,-ft a költségünk,mint utiköltség,pályadíj,vizsg.díjak,no meg a kegyszerek.Szégyen és gyalázat,hogy még a betegség/fertőzöttség egyes embereknek extra profitot hoz,mások meg nem gyógyulnak.Nem is beszélve arról,hogy lelkileg mit élsz át és a pici baba még el sem tudja mondani,hogy milyen kínokon eseik át.Az életünk gőzölés,fertőtlenítés,vasalás,porszívózás és rettegésből áll.Télviz idején napi szinten megy a mosógép,szárítógép,vasaló,a havi villany 300 kw-al megugrott.Mi még azon családok közé tartozunk,akik ezt ki tudják fizetni/bár szívjuk a fogunkat/....és aki nem....,azt szétrágják ezek a szemét élősködők?Ha bizonyítani tudnánk,akkor pert indítottunk volna a kórház és a félre diagnosztizáló zsebmetsző orvosok ellen!A páromnak unokatestvére a nagy "Dajcslandban" él,de ott is kivonták a forgalomból a tablettás megoldást,mert májkárosodást okozott.Igy ezt a pirulát sem tudtuk megszerezni.Végső elkeseredésünkben a párom és a baba 3 hétre elköltözött az asszonykám 350km-re lévő lakásába,ahol kb. fél éve jártunk utoljára.Most várunk....én már nem viszketek és érdekes,hogy a velünk élő/előző házasság/ kamasz fiamon a kezdetek óta még egy pörsenés sem volt/egyébként őt is kentük mindíg/Újból gőzöltem,fertőtlenítettem,mostam,vasaltam én maradtam itthon és várom a csodát.....

    üdv

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      A pici baba tényleg el sem tudja mondani hogy mit érez, sőt mi meg el sem tudjuk képzelni hogy a sok felesleges kezelés milyen hatásokat okozott amik mondjuk csak 40 év múlva derülnek ki. Mert nemcsak a gyógyszer, maga a linimentum meg a novascabin is károsítja a májat.
      Amúgy mégis mi alapján állította ki a vizsgálatot a doki? Ugyanúgy tippelt mint a többi szerintem. Én utánnaolvastam a témának és bizony a dokiknak mintát kellene venni és mikroszkóp alatt megnézni hogy rühatka-e. Láthatod itt a blogomban is, szép nagyított képek vannak az atkákról. Na az orvosnak is ezt mikroszkóp alatt ellenőriznie kellene hogy tényleg rüh-e. Hiába hasonlóak a tünetek... akkor is már egy magánrendelésen illene ennek utánnanézni. Mert erős a gyanúm hogy titeket megint félrekezelnek. Gondolom a kommenteket olvastátok itt feljebb. Hát nem ti vagytok az egyetlenek akiknek sima vagy súlyos allergiája volt és félrekezelték őket.
      Kombi kiságy, matrac, fotelágy, festés, tapétázás... eltudod te ezt képzelni hogy mennyi vegyianyag kipárolgás lehet a te lakásodban? Lehetséges hogy az ágy, a fotel, a tapétaragasztó vagy bármi mivelhogy új olyan vegyianyagok párolognak ki belőle amire ti pont allergiásak vagytok. Ezért javaslom nektek az elköltözést. Mert szerintem maga az otthonotokban van valami ami mindezt okozza. Most hogy szellőztetni se nagyon lehet a hideg miatt, nomeg a sok takarításnak hála még a vegyianyag kipárolgás még erősödhetett is. Olvasd el az alábbi cikket:

      http://www.kamaszpanasz.hu/hirek/betegsegek/1846/Vegyi-anyagok-butorokon

      Ha nem tudod kattintani a linket akkor másold a böngésződbe. Lényege hogy maguk a bútorok is okozhatják. Nállatok sok az új dolog, új tapéta, új ágy stb, ez mind mind okozhatja a bajt.
      Tehát a lehető legjobb döntés volt az hogy elköltöztetek otthonról egy régebbi házba mert így az atkákat, nomeg az új bútorok hatásait is kizárhatjuk.
      De ha a fiad előző házassági akkor lehet őneki mások a génjei így nem hatnak rá mondjuk a tapétaragasztó anyagai stb. De ha rühekkel lennétek tele akkor már ő is vakarózna...
      Tehát nekem egyre erősebb a gyanúm hogy nem RÜH hanem valami más allergén anyag van a levegőben amire allergiásak vagytok.

      Szellőztessetek nagyon nagyon sokat otthon és lehetőleg az új tárgyakat kerüljétek amennyire csak lehet!!!

      Mindenféleképp írd meg hogy mi lett a vége a dolognak!!!!! Nagyon kíváncsivá és gyanakvóvá tettél!

      Ui: a magánorvos meg szarjon sünt, magánorvostól nem azt várja az ember hogy találgasson.

      Törlés
  73. Szia!

    Semmi extra nem került a lakásba a kombi kiságy+matrac és egy fotelágy a babaszobába,ezen éjszakáztak együtt és szoptatott a párom.A babavárás időszakában a nyáron festetés,tapétázás és az ezzel járó nagytakarítás.Egyéb iránt a 8000,-ft/vizsgálati díj ellenére sem végzett mikrószkópos vizsgálatot az orvos,bár szerintem kézenfekvő lett volna.Az eddigi költségeink,mint üzemanyag,pályadij,vizsgálati dij,gyógyszerek kb.150.000,ft és még nem gyógyultunk meg.Arról nem is beszélve,hogy télvíz idején naponta megy a mosógép 60 fokon,a szárítógép,a vasaló a gőzölő a porszívó.Ez nem semmi a mostani energiarák tekintetében.Mi még azon családok közé tartozunk akik ezt ki tudják fizetni/bár szívjuk a fogunkat/,és aki nem....azt szétrágják ezek a dögök?!Szégyen és gyalázat,hogy az agyon iskolázott,síró-rívó orvosaink fel sem ismerik,vizsgálatokat sem végeznek/mikroszkóp/és ráadásul jól lehúznak minket.Ne érts félre,hajlandó vagyok fizetni olyan dologért aminek van értelme.A párom unokatestvére Németországban él,fel vettük vele a kapcsolatot,de ott is 2009-ben kivonták a forgalomból,mert máj kárositó hatása van a tablettának.Tehát ez is kilőve.Végső elkeseredésünkben a baba és a mama elköltözött 3 hétre az asszonykám 350km-re lévő lakásába,ahol kb.fél éve nem is jártunk.Én itthon maradtam,gőzölök,mosok,fertőtlenítek,stb......és várjuk a csodát.Egyébként érdekes,hogy a velünk lakó kamasz fiam/előző házasság/bőrén a kezdetek óta még egy pörsenés sem volt/bár őt is mindig lekentük/Ez egy szörnyű állapot,még az ellenségemnek sem kívánom!

    üdv!

    VálaszTörlés
  74. Szia!Páromon és kislányomon volt vagy már én sem tudom a kislányom 2 éves és neki felmentek a kisfejére és nem tudom mivel kezeljem mert félek hogy ettől a kénes szertől kihullik a haja gondoltam lekenem babaolajjal.

    VálaszTörlés
  75. Szia anya85!

    Nekünk egy Triplex nevű gyógyszártári kikeverős kenőcsöt írtak a hajas fejbőrre és egy mosakodókrémre hasonlító sampont, ami kén és cink tartalmú.Ez levitte a dögöket kb.2-3 kezelés után.A baba haja nem hullott ki,de nagyon szárítja a fejbőrt.A párom A vitaminos testápolóval kente be,ez szintén gyógyszertári keverős, igy a kiszáradást is kezeni tudtuk.Azóta nincsen a fején.A szaga nem valami jó.napokig olyan szaga volt a fejének,mint a radir gumi.

    VálaszTörlés
  76. Szia Csuklósbusz!

    Hat éve élunk a mostani otthonunkban,de senkinek nem volt eddig allergiás tünete.Most már inkább én is a sok fertőtlenítőszer és a benzil-benzoát tartalmú irtószerre gyanakszom.Egy jó dolog volt a mostani irgalmatlan hideg időjárásban,hogy az ágyneműket,párnákat,paplanokat,matracokat bezsákoltam és heti váltással hordtam ki a garázsba.A baba ruhák szintén zacsiba és be a fagyóba.Az asszonykám most ugyanezt csinálja a másik lakásban,tegnap előtt kente le magukat utoljára és nincs több kenekedés!!!!Ezt meg is beszéltük,elég volt!Próbálkozunk a zöld diófa levél oldattal és a teafaolaj-levendula keverékével..Találtunk egy nagyon normális gyógynövényest,aki összeállítja a megfelelő arányokat és a babának való dózist.
    Most telefonált a párom,hogy mára már nem jöttek hólyagok és pöttyök a babára,jó a kedve,mosolyog,gügyörészik.El sem hiszem....még csak 9 napja mentek el!Most már kezdek bizakodó lenni.

    üdv

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!


      Hiába éltek ott 6 éve, hogyha most a baba születése előtt vettétek az új cuccokat amik bármelyike lehet a ludas. Az allergia is bármikor kialakulhat.
      Az új helyen ha nem RÜH akkor mindenféleképp meg fogtok javulni.
      Nade mikor hazajöttök addigra valahogy rá kéne jönni mi okozta a bajt nehogy megint kezdődjön elölről.. :-(
      De tényleg, most függesszétek fel a kezelést és szellőztessetek sokat. Mert ha a bútor, ragasztó akármi az oka az sem tud korlátlan ideig kipárologni. Tehát hátha ennyi idő elteltével meg most majd ha lehet ablakot is nyitni majd mostmár a lakásotok is biztonságos lesz.
      További sok sikert és kérlek a továbbiakban is tájékoztass minket a helyzetetekről!

      Törlés
  77. Szia Csuklósbusz!Csak még annyit szeretnék irni hogy a kicsinek a testén már nincsenek pöttyök semmi kb 1 hónapja fejeződőtt be a kezelése és a fején maradtak csak!Már szegénynek tiszta seb!Újak nincsenek!Most mindent kezdünk előlről!Takarítógépűnk nincs és sajnos nem is tudunk kölcsönkérni!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. SZia!


      Miért kezdenétek elölről mindent ha nincsenek újjak? A sebek a vakarás és a szerek maró hatása miatt lehetnek.
      Amúgy egy nem megfelelő takarítógéppel több kárt is okozhattok mint hasznot. Csak a jó HEPA de inkább a vízszűrős porszívó a jó!! De ennél is jobb egy gőzmop, egy gőztisztító!

      Törlés
    2. Szia. Előjáróban annyit,hogy minek után elolvastam nagyon JÓNAK tartom ezt az oldalt.
      Sehol nem találtam ilyen jó tartalmi oldalt a kis barátunkról.
      Én egy kórházban dolgozó ÁPOLÓ vagyok.
      Az egyik betegtől szedtem össze nagy sikerrel.
      Mikor szóltam ,hogy a beteg rühes azt mondták az orvosaink (akik sebészek) nem az. Két napra rá csak kiderült mikor a betegen jelentkeztek a "tipikus" tünetek.Szegényt nagy viták árán le lett kezelve,javulás nála... majd két napig nem dolgoztam így senki nem foglalkozott vele. Mikor jöttem és felháborodva vertem a tam-tam-ot közölték NE féljek NEM lehet elkapni. De IGEN el lehet kapni.Sikerült is nekem meg még 6 kolléganőmön jelentkeztek a tünetek...
      Erős vitatkozás és kirúgás határára kerülés hatására sikerült azt elérnem,hogy mindenki kezelje le magát,a beteget különítsük el a 8 ágyas szobából.
      Gyógyszerre ráment a fizetésem fele (a másik fele meg a hitel törlesztés).
      Két hét kezelés után tünet mentesség ,de most nézem sajna megint jönnek a kis barátaim. :'(
      Pénzem meg már nincs hisz minden elfogyott és hiába dolgozom egy kórházban gyógyszer nincs nem,hogy nekünk de még a betegek kezelésére sem....
      Szép mondhatom és ezek után csodálkozunk,hogy újra elterjedőben van....
      És azt is tanácsolom,hogy ha valaki azt mondja nektek hogy nem lehet elkapni NE higgyetek neki!!!!!!!!!
      Persze amelyik sebész mondta az nem kapta el hisz alig találkozott a beteggel velem ellentétben.
      Már végig zongoráztam lassan minden kapható gyári készítményt a dög maradt bőröm ég.
      Most jön a diólevéltea vagy a kenderkötél.
      Ápoló

      Törlés
    3. Szia!

      Hát sajnos téged sem irigyellek! :-( Ha az illető nagyon tele van rüh-vel akkor tényleg elég egy kézfogás is. És sokan akkor is fertőzhetnek ha nincs is rajtuk jel, mert attól hogy nem pöttyös attól még lehetnek rajta atkák. Ha 6 kolléganőn is jelentkeztek akkor meg pláne nem lesz egyszerű a dolgod.
      Az a baj hogy nem a gyógyszer ára ver a padlóra, mert ha hatna akkor semmi baj nem lenne. A baj ott van hogy nem hat a gyógyszer, horribilis összeg villanyszámlában már az hogy végig kell mosni, gőzölni stb mindent. Nomeg nagyon sok idő az hogy kenceficézni magunkat aztán a nemfürdés stb stb. Tényleg rühellem a dolgot... mostmár tudom honnan jött ez a szó. :-(
      Neked azt javaslom hogyha már a kórházban vagy akkor próbáld meg megnézetni mikroszkóppal, vagy mintát küldeni az ÁNTSZ-hez mert sajnos ezek a dögök immunisak az írtószerre. És a bőrgyógyászok stb nem is vizsgálnak meg, felírják a szert aztán így jártál. Csak jó lenne már ha ÁNTSZ stb is tudná hogy bizony ezek immunisak és új szer kellene.
      Csak tényleg, maguk az orvosok sem hiszik el hogy immunisak... azt mondják hogy mi rontjuk el a kezelést pedig nem igaz.
      Mint ahogy itt is látszik nagyon sokan panaszkodnak arra hogy kiirthatatlan.
      És tényleg, nagyon hosszú folyamat az mire sikerül megszabadulni tőlük.
      Majd kérlek írd meg a tapasztalataidat hogy mire jutottál!
      Sok sikert az írtáshoz!

      Törlés
  78. Sziasztok sorstársak,

    A lányom szeptemberben kezdett panaszkodni (augusztus végén táborban volt) a viszketésre, mondtam neki igyon több vizet hiszen csak száraz a bőre azért viszket... majd amikor már előbb én majd az apja is elkezdett vakarózni gondoltam allergiásak vagyunk a mosószerre, majd az öblítőre, és így tovább.... minden vegyszert lecseréltünk itthon, de azt álmomban se gondoltam volna, hogy rühesek vagyunk.... múlt héten ment el a lányom bőrgyógyászhoz, a doki ránézésre mondta, hogy rüh, amikor mondta a telefonba azt sem tudtam merre van az előre. Nem mondhatnám, hogy csak este erősödik a viszketés, tulajdonképpen mindig viszket, és a testünkön szinte mindenhol vannak elszórtan kiütések amik elsőre egy kis vízhólyagra emlékeztetnek. Olvasva a hozzászólásokat előre rettegek mikorra fogunk megszabadulni a kis háziállatainktól.... esélytelen kiraknom a dolgokat a hidegre, hiszen a fölszinten lakunk nyitott terasszal, amire az utcáról is rálátnak, a fagyasztóba egy kabátot se tudnék berakni nem hogy hármat :-( szóval marad a lassú írtás, hiszen elmenni sem tudunk 1 hétre. Ki fogom próbálni a diófalevelet, és tuti minden nap testápolózunk, ha nem szeretik a zsíros bőrt akkor teszünk róla, hogy nekünk az legyen.
    Ani

    VálaszTörlés
  79. Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni. Meg tudnátok mondani h milyen mikroszkóppal lehet látni a rühöket? Hányszoros nagyításal lehet látni őket? Szeretnénk venni egy mikroszkópot, de nem tudjuk milyet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sziasztok Sorstársak!

      2011. december eleje óta küzdök a rühvel. Iszonyú mennyiségű cuccot kentem már magamra. Február közepén úgy látszott tünetmentes vagyok, abba is hagytam a kenegetést, és a sok idegölő mosást, fertőtlenítést, gőzölést stb. Már kezdtem kultur embernek érezni magam, amikor is néhány napja ismét tele lettem ocsmány kiütésekkel, viszketek, mint a kutya és százszámra jönnek ki belőlem a gusztustalan atkák. Most ismét messze elkerülnek a gyerekeim és a barátaim, akik rettegnek, nehogy elkapják ők is.
      Már mindent elolvastam az interneten és mindent meg is tudtam erről az undorító betegségről. Bőrgyógyásztól-bőrgyógyászig jártam,akik folyamatosan hülyének néztek, amikor a bőrömből naponta távozó atkák és ürülékek százairól beszéltem nekik. Mondták, hogy ilyen nincs is, én nem láthatom ezeket, csak képzelődök és már kezdek pszichésen terhelt lenni. Sajnos egyik bőrgyógyász sem vette a fáradtságot, hogy nagyítót vegyen a kezébe és megnézzen. Mindegyik undorodik az ilyen betegektől.
      Szerintem nem feltétlenül szükséges mikroszkóp, nagyítós tükörrel és egyszerű nagyítóval is jól látszanak az atkák.
      Éva

      Törlés
    2. Hát nem tom, én sosem láttam őket és sajnos fogalmam sincs hogy milyen mikroszkóp kellene hozzá hogy látni lehessen őket.

      Törlés
    3. Sziasztok,
      Hát Én már kezdtem reménykedni, hogy talán a nehezén már túl vagyunk, de így olvasva az előttem szólókat, hát nem is tudom……. 2 hete folyamatosan megy a mosógép, vettem gőzgépet, ezzel „fertőtlenítek” mindent még mosás előtt, hiszen nem lehet mindent 90 fokon mosni (bár ki tudja tényleg felmelegíti-e a vizet ilyen hőfokra a mosógép…esténként a fürdővízbe teszek citromolajat, levendulaolajat és teafaolajat plusz olajos tusfürdőt használunk, és minden holmit kivasalok mielőtt felvesszük, és szinte naponta váltom a törölközőket. Eddig úgy tűnt ( a múlt hétvégi két napos gyógyszeres kezelés után ), hogy a lányom és Én talán lábalunk ki belőle, hiszen nem volt új hólyag, és a viszketés is mérséklődött, de a párom újra viszket, és nem is kicsit, így az egész olyan kilátástalannak tűnik….

      Törlés
    4. sziaztok!

      Azért viszkettek még mert ez a dög nagyon allergizál.Mi kaptunk Loratadin tablettát ami allergiaellenes szer.A kezelés tönkre teszi a bőrt főleg ha valaki többször bekeni magát.Az már nem rüh hanem allergiás kiütés.Én sem akartam elhinni de így van.Szigorúan kennizsíros krémmel pl.Sanatopic testápolóval.A bőr is elkezd foszlani és az is viszketéssel jár.Krémezni szigorúan.Ha többször lekenitek magatokat akkor lesz az ekcémás bőr ami nagyon viszket,én is így jártam .

      Törlés
  80. Sziasztok!
    A külföldi gyógyszerekről tudtok valami pozitívat mondani? Le tudnátok írni, mi a szer(ek)nek a neve? Külsőleges, belsőleges is érdekelne! Köszi a segítséget!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos tudtommal még senki nem próbálta ki őket. :-(
      Amúgy ivermectin, Stromectol a neve, de lehet a kettő ugyanaz és ezek tabletták.

      Törlés
    2. Azért köszi az infót! Találkoztatok olyannal, akinél jelentkeztek tünetek a fejen, az arcon és a homlokon is? Nálunk ez a helyzet. Vagyis nagyon úgy tűnik. Sokat olvastam ezzel kapcsolatban, h ez nem lehetséges, de már nem tudom... Előző hozzászólásokat próbáltam átnézni, ott egy kisbabával kapcsolatban olvastam ilyet, felnőttnél nem. De azt még kezelni sem tudod! Rettenet! Kétlem, hogy csak allergiás reakció. Ja és honnan tudom, h mikor kell abbahagynom a kezelést? Teljesen tanácstalan vagyok.

      Törlés
    3. Fej, arc, homlok? Nagyon nagyon ritka de nem kizárt. Mindenesetre ilyennel még nem találkoztam. Lehet kezelni a fejet, arcot is, én is lekentem biztos ami biztos de csípős dolog... Hogy mikor kell abbahagynod? Mikor a tünetek is elmúltak.
      Csak az a baj hogy idővel az allergiás reakciók, beképzelés stb után már nem tudod hogy mikor kell abbahagyni. Én a mai napig is a bolhacsípésre azt hiszem hogy rüh...

      Törlés
    4. Sziasztok!

      Szeretném mielőbb felvenni a kapcsolatot azokkal, akiknek a fején, arcán, a homlokán és a fülében is jelentkeznek a viszkető kiütések, valamint azonosíthatatlan fehér foltok is. Én 2011. december elejétől a mai napig is küzdök a problémával. Már 7 bőrgyógyásznál és az ÁNTSZ-nél is jártam, minden létező alternatív szerrel is próbálkoztam, ezidáig 150.000.- Ft-ot költöttem orvosokra és szerekre. A horror villany -és gázszámlákról nem is beszélve. 3-4 hetente újabb és újabb kiütések, atka-szerűségek vannak mindenhol a testemen. Gyakorlatilag a gyerekeim és a barátaim is elkerülnek tartva attól, hogy megfertőződnek. Bárkivel szívesen megosztom eddigi tapasztalataimat. Elérhetőségem: 06-30-281-9139

      Törlés
  81. Sziasztok,


    Én majdnem 2 hónapig szenvedtem a rüh írtással, rengeteg novascabint elhasználtam, volt, hogy naponta kentem magam. Segített, amíg folyamatosan használtam. Aztán ahogy abbahagytam, visszajöttek. Pedig minden más óvintézkedést is betartortam: ruhazacskózás, 60 fokon mosás, takarítás, még a kilincseket is naponta fertötlenítettem, és gözöltem az ágyat. A lakást többször is elhagytam 1-1 hétre, mégsem tudtam kiirtani öket.

    A börömet égette már a novascabin.

    Aztan egy hete olvastam az ecetröl, és azzal kezdtem kezelni magam: reggel-este kénszappanos fürdés után lefújtam magam 5%-os ecettel, száradás után pedig zsíros testápolót használtam. És csodák csodája, már egy nap után óriásit javult a böröm. Mostanra maradtak még hegek (nagyon elvakartam néhány kiütést), de nincsenek gyulladt részek! És napról napra javul, lassan ismét normálisan néz ki a böröm.

    Úgyhogy mindenkinek ajánlom, hogy próbálja ki az ecetet, ha nem használnak a benzilbenzoátos szerek. Én már teljesen kétségbe voltam esve, hogy soha nem fogok meggyógyulni, mert az én rüheim rezisztensek a benzilbenzoátra. Elkeseredettségemben megrendeltem egy adag Stromectolt is, szerencsére kigyógyultam, mielött ideért.

    És teljesen igaz, amit fentebb már írtatok, hogy szinte meg lehet bolondulni, mikor azt érzed, hogy nem gyógyulsz, pedig mindent elöirast betartasz. Hetekig semmi másra nem tudtam koncentrálni, éjjel-nappal a netet kutattam, hogy mit lehetne még kipróbálni. Azt hiszem, hogy az összes fellelhetö magyar, angol és német nyelvü oldalt elolvastam a témában. A nagy tanulság belölük annyi, hogy nem hatnak az általánosan használt, orvos által felírt krémek és lemosók, rezisztens a rüh. Úgyhogy minden országban alternatív szereket keresnek az emberek, az eceten kívül a higított hidrogénperoxidról és a bóraxról olvastam még, hogy hatásosak, plusz a levendula és a narancsolaj segíthet.

    Nem tudom elmondani, hogy mennyire megkönnyebbültem, ugrálni tudnék örömömben:)

    Ha valakit érdekel, hogy a fenti szereket hogy kell használni, szívesen küldök linkeket.

    Gyógyulást mindenkinek!:)

    Ja, még egy dolog: elöször teszteljétek, hogy nem vagytok-e allergiásak arra a szerre, amit használni akartok, nekem a teafaolaj pl. Többet ártott, mint használt.

    Üdv,

    Lina

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Köszönöm a beszámolódat és szívesen látnánk a linkeket is! Szóval akkor külföldön is gond ez az immunitás. De akkor miért nem kutatják az újjabb szereket? Vagy a tabletták hatnak egyáltalán?
      AZt hittem ez csak magyar probléma, külföldön ott a szájon át szedhető tabletta. De akkor ezekszerint nem csak nállunk van ilyen gond. :-(
      AMúgy igen, szinte bele lehet őrülni hogy valami dögök rágják a bőrömet és nem tudom őket kiírtani...

      Törlés
    2. Kedves Lina,

      kérlek küld meg a linkeket, és írd meg, hogy hol vetted a kénszappant, és minden infot. Mi még "csak" 1 hónapja küzdünk, szinte minden trükköt bevetve, de hogyan magyarázzam el a 16 éves lányomnak, hogy Ő most nem mehetne egyáltalán emberek közé, és az lenne a legjobb ha még iskolába se kellene mennie, hiszen ezt még az ellenségeimnek sem kívánom!
      Pedig már nagyon reménykeltőek voltak a teafa,citrom és levendulaolajos fürdést követő teafatartalmú testápolós kezelések, de csak 1-2 nappal tolták ki a "tünetmentességet", és ma újra lemarattuk a bőrünket a gyógyszertári folyadékkal, amitől 2 napos hasmenés vár rám..... szóval talán az ecet illatával megbarátkoznék ha az azt jelentené, hogy megszabadulhatunk ezektől a szörnyetegektől. Kérlek írd le pontosan milyen szappant,ecetet és egyebet használtál.
      köszönettel
      Anikó

      Törlés
    3. Sziasztok,


      Nekem a leghasznosabb oldalak ezek voltak:


      http://www.earthclinic.com/CURES/scabies.html

      Nagyon hosszú amerikai fórum, de a jobboldalon a table of contentben rá lehet kattintani a szerekre, odavisz a link a leírást tartalmazó hozzászóláshoz


      http://www.ehow.com/facts_5008255_borax-treatment-scabies.html
      http://www.ehow.com/how_5628045_cure-mange-humans-borax-peroxide.html

      Egyszerü leírás a bórax és hidrogénperoxid használatáról


      http://www.badspiderbites.com/scabies/
      Szintén amerikai fórum, vannak benne olyan ötletek, is, amit máshol nem láttam. 


      Ha valaki nagyon nem boldogul az angollal, szóljon, segítek.


      Amiket javasolnak: 

      Ecet (5%-os, mindegy, hogy milyen szerintem. Én borecetet és almaecetet használtam)

      Borax és hidrogénperoxid fürdö

      Higított hidrogeénperoxiddal (1%) teljes testfelület lefújása

      Narancsolaj

      Szegfüszegolaj

      Oregánóolaj

      Teafaolaj

      Neemolaj ( http://webshop.cosmio.hu/product.php?id_product=77) ezt egyszer próbáltam, annyira büdös volt, hogy öklendeztem töle

      Eukaliptuszolaj

      Kénszappan, kénkrém. Én a szappant Németországban vettem, itthon nem tudom, hol lehet beszerezni. Kénkrém: én egy német recept alapján (neten találtam) kevertettem ki gyógyszertárban. Mivel a gyógyszerésznek magától fogalma sem volt, mi az a kénes krém, no comment. (300g vazelin, 50g Sulfur precipitatum, 50g cinkoxid(nagyon jó gyulladáscsökkentö))



      Ami nekem végül használt:
      Minden reggel és este 10%-os kénszappannal zuhanyzás, utána 5%-os ecettel teljes testfelület (nem csak ott, ahol kiütés van!) lefújás, száradás után én sheavajjal kentem magam, de gondolom, hogy bármilyen zsíros testápoló jó. Ha gyógyszertárban cinkoxidost tudsz kikevertetni, az a legjobb szerintem, én már idáig nem jutottam, de arról jókat hallottam.


      Állítólag a fokhagyma is jó, mert a börön át kipárologva is nagyon erös szaga van, amit utál a rüh, úgyhogy pár napig minden este ettem egy gerezd fokhagymát is.

      Szerintem fontos még az is, hogy erösítsd az immunrendszeredet. Amikor rajtam kijött, hónapok óta nem aludtam ki magam, stresszes voltam, nem ettem rendesen, és túledzettem magam. Biztos, hogy az is segített, hogy elkezdtem vitaminokat, sok zöldséget-gyümölcsot enni és kipihenni magam.

      Azt is olvastam, hogy érdemes alacsony szénhidráttartalmú, cukormentes diétára állni, ezt én nem próbáltam.


      Üdv,

      L.

      Törlés
    4. Köszi szépen a linkeket, sokat segítettél rajtunk hogy megírtad tapasztalataidat!

      Törlés
    5. Kedves Lina!

      Ha jól értem nem használtad el a megrendelt Stromectolt.Szívesen megvenném, ha nincs már rá szükséged.
      Várom szíves válaszodat.

      Éva

      Törlés
    6. Szia Éva, 


      Nem a magyar címemre rendeltem, hanem külföldre, és sajnos végül  nem kaptam meg, mert elvették a vámon, mondván, hogy nem véletlenül nem forgalmazzák ott. Még büntetést is akartak fizettetni velem:)

      Úgyhogy én a te helyedben rendelés elött felhívnám a magyar vámosokat megkérdezni, hogy ök hogy járnak el ilyen esetben, hogy ne dobjál ki te is feleslegesen pénzt. 

      Szintén rendelés elött olvass amerikai meg kanadai fórumokat/tapasztalatokat, mert nagyon sok embernél nem hat a gyógyszer! Ellenben elég komoly mellékhatásai vannak...
      Én a mostani tapasztalatomal már nem is szedném be, csak ecetet vagy boraxot vagy hidrogénperoxidot használnék kénszappannal. 

      Üdv,

      L.

      Törlés
    7. Kedves Lina!

      Nagyon köszönöm a szíves válaszodat, amely rendkívül fontos információkat tartalmaz számomra.
      Üdv.

      É.

      Törlés
  82. Sziasztok!
    Lassan két hónapja szenvedünk a rühtől. A párommal már vagy 2 napja nem kezeltük magunkat az irtószerrel, csak zsíros kenőccsel és egész jó volt a bőrünk, csak estére lett mindig egy kicsit rosszabb. Viszketett és piros volt itt-ott. Aztán tegnap délutánra megint előjött egy két pötty, úgyhogy bekentük magunkat Linimentummal, de másnapra sokkal rosszabb lett. Szerintetek lehetséges, hogy a kezeléstől rosszabbodik a helyzet? Újra tipikus rühös pöttyök jelentek meg rajtunk. Olyan, mintha feléledtek volna. Biztos hogy nem allergia. Vagyis itt-ott allergiás lettem a szerre, de szerintem meg tudom különböztetni a kettőt. Mindig vannak gócpontok, ahol még érzem a jelenlétüket és mozognak is. A párom azt mondja, hogy beképzelem, de ott ahol érzem másnapra előjönnek a pöttyök. Borzalmas. Most próbálgatjuk az előző kommentelő receptjeit. Vajon mennyi ideig használta az előző hozzászóló ezeket a praktikákat?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Most van a bolhaszezon, biztos nem bolha? A bolhákat lehet érezni hogy mászkálnak és bizony majdhogynem ugyanúgy néz ki a bőrön a bolhacsípés mint a rüh. Én is meglepődtem, a mai napig megijedek hogyha pöttyöt látok de aztán mikor találok pár bolhát akkor megkönnyebbülök. Aztán ha megöltem a bolhákat a pöttyök is elmúlnak. Most nagyon sok bolha van mindenfele, lehet elkaptál párat. Legalábbis igazam legyen! :-)

      Törlés
    2. Szia!
      Azt szeretném kérdezni, hogy a nemiszervek környékén ez hogy látszik? Lány vagyok, és miután leborotváltam ott, piros lett, egy kicsit viszketett borotválás előtt, de másnapra elmúlt. Utána megint bepirosodott, de nem viszket, sem fürdés után, sem ágymelegben. Sehol. Szóval lehet, hogy csak irritáció? Mert már szerintem beképzelem magamnak, mert annyira félek.
      Sehol máshol nem látok pöttyöket, meg semmit, nem is viszket egyáltalán.
      Ha rühes vagyok, akkor mennyire viszket, és milyen időközönként? Sűrűn? vagy hogy kell ezt elképzelni?
      Előre is köszönöm!

      Törlés
    3. Szia,

      Szerintem nem biztos, hogy meg tudod különböztetni az allergiától. Én nem tudtam. 100%-ig meg voltam gyözödve, hogy rühes vagyok még, pedig csak túlkezeltem magam. Miután abbahagytam a novascabint, az ecetezést, az illóolajos kezelést, és csak bébi mosakodókrémmel fürödtem naponta max egyszer, meg kentem magam zsíros testápolóval, két nap alatt elmúltak a kiütések.
      Mondjuk az egész böröm lehámlott a túlkezelés miatt, de sokan kemény pénzeket fizetnek a hámlasztásért:) Most olyan a böröm, mint a csecsemö popsija:)

      De kell egy JÓ börgyógyász, aki képes megállapítani, hogy scabies vagy post scabies.

      Üdv,

      L.

      Törlés
  83. Szia!
    Nekem sajnos alapból nagyon száraz a bőröm így csak a kiütések megjelenése után kapcsoltam hogy ez rüh lehet. (mivel a száraz bőr mindig viszket valamilyen szinten)
    Kérdésem az lenne hogy ha arcon is van kiütés és azt nem kenem be attól még kiirtódik onnan is a kezelés után? Ha jól emlékszem kb 1 hónapja volt a kórházban ahol dolgozom olyan aki rühes volt. Tehát kb akkor kaphattam el.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos ha az arcon is van kiütés akkor az arcot is le kell kezelni, csak úgy magától nem szokása az elmúlás. :-(

      Törlés
  84. Sziasztok
    December elején találkoztam ezzel a problémával.A Novascabinos kezelés naponta egy héten át majd,egy hónapon át hetente,majd 2 hetente nekem segített.Reggel este clarasepttel kénes samponnal és kénes szappannal zuhanyozás ami gyógyszertárban kapható.Tusolás előtt alaposan átdörzsöltem a testem mosdókesztyűvel a kénes szerekkel.Minden nap ágynemű mosás,minden ruha csak egyszer volt rajtam,állandó 70 fokos mosás vasalás.Az ágyakat és székeket hetente gőzöltem.2 hónapja tünetmentes vagyok.

    VálaszTörlés
  85. Szia!
    Azt szeretném kérdezni, hogy a nemiszervek környékén ez hogy látszik? Lány vagyok, és miután leborotváltam ott, piros lett, egy kicsit viszketett borotválás előtt, de másnapra elmúlt. Utána megint bepirosodott, de nem viszket, sem fürdés után, sem ágymelegben. Sehol. Szóval lehet, hogy csak irritáció? Mert már szerintem beképzelem magamnak, mert annyira félek.
    Sehol máshol nem látok pöttyöket, meg semmit, nem is viszket egyáltalán.
    Ha rühes vagyok, akkor mennyire viszket, és milyen időközönként? Sűrűn? vagy hogy kell ezt elképzelni?
    Előre is köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azt elfelejtettem leírni, hogy ott vannak a piros pöttyök, de nem is viszket, még ha direkt vakarom, is nem kell utána vakarjam. Lehet, hogy csak a borotválkozás miatti irritáció?

      Törlés
    2. Szia!

      Nemiszervek környékén is ugyanúgy látszik mint máshol. De viszont borotválás nekem is tud hasonló kiütéseket okozni mint a rüh pedig nem rüh. Én fiú vagyok de én azt mondom hogy ne aggódj, ez csak a borotválástól van, sima irritáció.

      Törlés
    3. Szia,

      Nekem az elején állandóan viszketett. Nappal. Egyáltalán nem a tipikus- éjjel meg ágymelegben erösödö viszketést produkáltam! Fürdés után erösödött talán egy kicait a viszketés. Aztán egy idö után nem is viszketett már, hiába voltak meg a kiütések. Szóval én messzemenö következtetést nem vonnék le abból, hogy mikor viszket.
      Ja, viszont a post-scabies kiütésem nagyon viszketett! Hirtelen elkezdödött, alig bírtam megállni, hogy ne vakarózzak a kollégáim elött.
      És én is beképzeltem már mindent magamnak, meg kell nyugodni, az az elsö, bár könnyü most így nekem utólag okoskodni, én is azt hittem, hogy megbolondulok!

      A leírásod alapján nekem ez eléggé csak egy irritációnak tünik.

      Üdv, L
      Orvosnál voltál?

      Törlés
  86. sziasztok!

    annyira elkeseredett vagyok. lassan két hónapja az első diagnózis, jó ideje tünetmentes volta, (pár őpötty e mellek közt de nem viszkettek, gondoltam, melegkiütés) most meg hirtelen elkezdett viszketni, meg picit terjedni. Párom nyugtatgat h ennyi idő után biztos nem rüh, de ahogy olvagatlak titeket simán lehet!
    olyan érzés!
    fürdés után mondjuk nem erősödik, és nappal is viszket, nem csak éjjel.
    Ha linimentummal kenem és használ, akkor biztos hogy rüh? Létezik, hogy fáj ettől a fejem?: (de nagyon)
    Megpróbáltam megnyomni, hátha pattanás csak, és ürült némelyikből egy kis valami.

    mi lehet ez? Kezdhetem előről megint?:-((((((((segítsetek!
    esetet hogyan kell használni? bedörgöljem magam vele? fokhagymás ecetem van itthon...ááááá-(((((

    VálaszTörlés
  87. ja, a családban más nem viszket, se nem pöttyös.

    VálaszTörlés
  88. Sziasztok!
    Mi már 3 hónapja küzdünk ezekkel a dögökkel, eredménytelenül. Hámlik a bőröm, annyira kikészült és az arcomon is vannak! Rettenetesen nézek ki. Most talán sikerülne szerezni egy lakást, ahova elköltöznénk 2 hétre, de kicsit tartok tőle. Nincs mosógép, se hűtőszekrény, szóval nem tudom hogy fogunk mosni. Szerintetek elég lesz 2 hét? Ráadásul nagyon nagy a kosz a lakásban és attól félek, hogy a takarítás során csak szétszórom a rühöket és így értelmetlen lesz a költözés. Teljesen kikészültem, kezdek begolyózni...

    VálaszTörlés
  89. Szia,

    A két hét böven elég, viszont ott pont ugyanúgy kell folytatnod a takarítást, ruhazacskózást, ágynemü napi cserét. Ezt nem tudom, én hogy oldanám meg mosógép nélkül. 14 zsák mostatlan ruhád lesz. Van 14 váltás ágynemüd? A hütönek annyi jelentösége van, hogy éjjelre be lehet tenni a fagyasztóba a cipöt, ha nem akarsz/tudsz minden nap újat felvenni.

    Szerintem érdemes hosszú ujjú pólóban, hosszú nadrágban, bastag zokniban lenni otthon, annál kevésbé szórod szét a börödröl a lakásban. 

    Egyébként biztos, hogy rüh? Ha már hámlik a böröd, nem lehet, hogy post-scabies? Én sem tudtam megkülönböztetni magamon a kettöt...

    Üdv,

    L.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Szia!
      Sajnos ez még mindig rüh, látom a járatokat. Pár napja már beköltöztünk az új lakásba, a mosást is sikerült megoldani. Nagyon bizakodó vagyok, de el sem merem képzelni, mi lesz, ha ezek után is megmaradnak. Ki fogok készülni, az biztos. Még mindig érzem, hogy vannak gócpontok, ahonnan nem sikerült kiirtani őket a bőrömből. Hihetetlen mennyire szívósak! Folytatjuk tovább a kezelést és a takarítást...

      Törlés
  90. Szia!
    Tudnál segíteni, Nálad hogy jelentkezett a post-scabies? Gondolom ugyanazok a tünetek voltak mint korábban, ugye? Akkor csak a bőrgyógyász tudná megmondani, hogy még jelen vannak-e?! Láttál járatokat is? Köszi a segítséget!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia,

      Nekem az ecettöl múltak el, pár nap után látszott már, hogy használ, viszont tovább kentem még magam két hétig minden nap (megfejelve egy kis narancsolajjal, amit higítatlanul kentem magamra) mert úgy gondoltam, hogy biztosra megyek, és egy életciklusnyi idötartamot végigkezelek.
      Egy hét után már szinte mindegyik kiütés visszahúzódott, aztán hirtelen, szinte néhány óra alatt az egész hasam, meg a belsö combom tiszta piros lett tele pici kiütésekkel. Nagyon-nagyon gyorsan terjedt, sokkal gyorsabban, mint a rüh. És sokal jobban viszketett is. És sok járat is újra feldagadt, pedig elötte teljesen lelohadtak már. Szörnyen gyulladt volt az egész böröm, az eredeti kiütések helye, meg az újak is.
      Én meg csak kentem magam tovább, mert azt hittem, hogy egyre rühesebb vagyok. Aztán egy héttel az új kiütések megjelenése után elmentem a börgyógyászhoz,aki azonnal mondta, hogy ez már post-scabies, és bakteriális gyulladás, ugyanis a sok novascabinnal (plusz ecettel, plusz narancsolajjal) lemartam a böröm védekezörétegét.
      Úgyhogy antibiotikumot szedtem pár napig, csak mosdókrémmel fürdök, és lehetöleg naponta csak egyszer. Plusz zsíros krémmel kenem magam minden nap. A böröm még mindig hámlik egy kicsit....

      Üdv, L

      Törlés
    2. helló!Azt szeretném kérdezni hogy ezt a narancsolajat hol lehet kapni.Nálunk van egy fél éves kicsi is.szoptatom még.őt lekenhetem ezzel.rajta még nincs.előre is köszönöm a válaszod.

      Törlés
  91. Sziasztok, csak pár jótanács:

    Mindenképp olyan orvoshoz menjetek, aki vesz kaparékot és megvizsgálja mikroszkóp alatt, mert az 99%-osan megállapítható, hogy rüh vagy más, hiszen láthatóak az atkák, ürülékük. Előtte telefonáljatok az orvosnak, hogy elvégzi-e ez! A csalánkiütés, kontakt ekcéma, vagy atópiás dermatitisz (ez is ekcéma, csak asztmával, szénanáthával párosul ez az atópiás jelleg) allergiás eredetűek, mégis sokszor hasonlóak a tünetek. Sajnos már nagyon régóta gyötör az utóbbi bőrbetegség. Idén a stressztő kiújult, tenyérnyi vörös foltok a felkaromon. Viszkető, hámló foltok az arcomon stb. Elég elszomorító.

    A karomon lévő eleinte pöttyök, majd folto (csalánkiütés majd a vakarás hatására Streptococcus Aureus baktérium befészkeli magát a bőrben, és csúnya vörös gyulladás állandósul) elmúlnak kortikoszteroidos krém hatására (Elocom, Advantan) de ha abbahagyom, felerősödik újra.

    Erre is gondoljatok,mert eleinte eléggé hasonló a rüh-re. Most masszívan 6 napos kortikoszteroidos krémezek, és 95%-ban elmúltak a foltok, de 1-2 helyen néha kijön. Remélem nem rüh, de majd megvizsgálom mikroszkóp alatt.

    A bőrgyógyászokhoz meg annyit: Kb 3-nál voltam, érdekes módon egyik sem vizsgálta meg 1 méternél közelebbről a tüneteimet... Elképesztő, hogy itt tartunk. Pedig az utóbbi 6000 Ft-os kezelési árral dolgozott, kiadott majdnem 30 ezer Ft értékű kenőcsöt, gyógyszert, vitamint stb. Persze csak tüneti kezelés :( Visszamentem 5000 Ft-ért, csak annyit mondott túl stresszesen élek. Hát köszi. (Amúgy pont nem igaz, mert fél évre passziváltattam egyetemen, és full nyugis kertvárosi életet élek) Erre azt mondta, hogy a stressznek félévvel később is érezhető a hatása.

    DE ismétlem, eddig egyetlen állami és maszek bőrgyógyász sem nézte meg a bőrtüneteimet 0.5-1 méteres távolságról, nem hogy mikroszkóppal/nagyítóval.

    Szóval összegezve, kérjetek telefonon előtte mikroszkópos vizsgálatot, erőszakosnak kell lenni, csak így különíthető el az amúgy hasonló csalánkiütéstől, atópiás ekcémától.

    VálaszTörlés
  92. Másrészt pedig a túlzott higiéniáról is szólnék. Látható, hogy a rüh nem feltétlenül függ a higiéniától.

    Az egyre jobban alátámasztott túlzott higiénia elmélet szerint a városi emberek között megsokszorozódott az allergia, ekcéma, ételallergia,autóimmun betegségek. Főleg városokban pl a kisgyermekek 20%-a már atópiás dermatitiszben szenved. Mindez okolható a túlzott higiéniával, állandó fertőtlenítéssel, steril ételekkel. Falun jóval kevesebb az ilyen térű immunológiai betegség.

    Hogy ennek mi a biológiai háttere? Az, hogy kisgyermekkorban alakul ki az immunrendszer, és ha nem találkozik a fertőzésekkel, parazitákkal, gombákkal, és természetbeni allergénekkel - ezért később rendellenes reakciók jönnek létre, amit nem biztos, hogy "kinő" a gyerek. Persze a mesterséges ételek, mérgek, magas elektroszmog is támad minket egyszerre.

    Tehát a szülőknek nagyon fontos, hogy ne cukorbabaként kezeljék a gyermeküket, hagyják játszani őket a természetben, nem baj ha megeszik egy kis földet. Lehet f*sni fog egyet, de így tanulja meg az immunrendszer a helyes viselkedést. Ne féltsétek őket. (Emberektől, városi tömegközlekedéstől, rendelőktől jobban félteném őket, bár ezekhez is hozzá kell szoktatni az immunrendszerüket)

    Persze ez nem rüh téma, és bizony "szét kell fertőtleníteni" a rühes lakást, ez tény. De mint láthattuk, simán lehet egy hiperhigiénikus lakásban is rüh.

    VálaszTörlés
  93. Helló!rajtamis vannak ilyen pöttyök.az ujjaim között kis hólyagok vonalak.vettünk novasvabin-t és olyan mind ha kezdenének elmúlni a pöttyök.amikor még csak 1-2 volt elmentem háziorvoshoz aztmondta valamire alergiásvagyok de mára megtudtam h rühatka okozza az álmatlan éjszakákat.2. napja használom a novascabin-t de énis szoktam érezni hogy szédülök.és hevesebben ver a szivem.mit csináljak?

    VálaszTörlés
  94. Helló!
    Hosszú unszolásra végül elmentem a bőrgyógyászhoz. Próbáltam kitartó lenni, de a doki mégsem nézte meg mikroszkóppal a pöttyeimet. Vajon miért nem lepődtem meg? Azt mondta allergia. Annyira magabiztos és határozott volt abban, hogy ez nem rüh, hogy majdnem elhittem neki, de mégsem vagyok teljesen nyugodt. Akkor miért nem nézte meg alaposabban? Jó lenne, ha igaza lenne, de nem merem beleélni magam. Már jó pár hete szenvedek vele, nagyon elegem van. Kaptam allergia gyógyszert meg szteroidos kenőcsöt. Úgy gondoltam folytatom a takarítást, gőzölést, használom a gyógyszereket és meglátjuk. A kérdés az hogy akkor a férjemen miért jöttek elő ugyanilyen pöttyök? Erre nem kaptam megnyugtató választ a dokinál...

    VálaszTörlés
  95. Sziasztok,nálunk tavaly nyár végén kezdődőtt a baj.Ha jobban belegondolok egy strand után jelentkezett a kislányom bőrén az apro kis gombostű fejű pöttyök.Ez egyáltalán nem volt piros.Vittem is börgyógyra,ahol dermitist állapítottak meg nála.Késöbb az egész család átment viszketésbe,lásd kisfiú,férj anya+kislány.Ekkor szintén bőrgyógyász felkeresése,ahol már megállapították a RÜH jelenlétét.Ekkor már szeptembert írtunk.Novascabin emulsió,gyerekek még aznap ügyeletes orvoshoz:Nyak kimarás,fejfájás,fosás stb.Másnap futás a bőrgyógyra,gyerekeknek mást felírás.Felnőtnek jó ugyanaz.Mosás vasalás gőzőlés,ekkorra tél jővén,ágyneműk a nagy hidegben erkélyen pihi nlonzacsekban.Paplanok fagyasztóban.Késöbb a doki megállapította hogy autópiás dermetiszben szenvednek a gyerekek,ekcéma.Erre ujabb kencefice...KB 30.000 ft-nál járunk.Ekkor én elhagyván az országot munka ügyben 1hónapra,gyógyszereket receptre kiiratván.Hazajövet,gyerekeket víve a Heim Pálba,gondolvaán még mindeg nem mult el az ekcéma.Iratnák ujabb krémet hátha az jobb??!!Doktornő közli ez bizony még mindeg a RÜH.Köszi.Újabb szerek ottani gyogyszertárban kikeverve,gyerekek közösségbe nem mehetnek.Szóval most még mindeg itt tartunk tavaly nyár óta,hogy ezek a nyavalyás dögök még mindig nem írtódtak ki rólunk.Nem beszélve a villanyszámláról amit kaptunk,de ez már nem is lényeges csak szabadulnánk meg ettől,de én már nem reménykedem.Várom a csodát,egyszer eljő!

    VálaszTörlés
  96. Elmondanám sehol sem tették mikroszkóp alá a dögöket,bár egyértelmű volt az orvos számára aki elismertnek számit itt a megyében,igaz már nyugdíjas de mint bőrgyógyász kb negyven éve praktizál.Pesten sem nézték,úgyhogy szerintem a maszek bőrgyógy sem fog tudni rá jobb kezelést a meglévő jelenlévőnél.Amik,hozzáteszem szerintem sem érnek semmit.Hallottam,hogy még a régi időkben bevitték a gyereket a fertőző osztályra ahol lekezelték őket,s lakásra kikerült a piros cédula is talán,de ugy ment haza hogy tünetmentesen.Nem értem hogy mi miért fertőződünk vissza?Miért nem jön ki az ÁNTSZ?Vagy valaki!Mellesleg ahol nem alszanak a gyerekek a közvetlen rokonságban,ott nem kapták el tőlük.Csak a nagymamáék akiknél egy ágyban aludtak.Az óvodábol sem jeleztek vissza,pedig ott bejelentettem a problémánkat.Ezek szerint ott sem fertőztek,míg nem tudtuk hogy mi is azok vagyunk.Sokszor jártunk boltban,gyógyszertárban munkahelyen a férjem.mert persze őt nem írták ki állományba,csak a gyerekeket nem engedték oviba pár napig.Úgy hogy ez nem igaz,hogy fertőznek a kézfogással,buszon stb.Akkor mi hogy kaptuk el,az én kislányom nem feküdt össze senkivel sem ahajléktalan szállon vagy a börtönben 4-évesen.Mert ezt olvasom lépten nyomon.hogy intézményekben terjed inkább.Viszont ez is tény szerintem,hogy csak fekve bőr a bőrrel érintkezve terjed.Én nem hiszem ezt a szőnyeg,kilincs dolgot sem.Bár én már semmit sem hiszek,azt sem hogy ki tudjuk írtani!

    VálaszTörlés
  97. Üdvözlet Mindenkinek!

    Ahogy olvasgatom a hozzászólásokat, egyre valószínűbb, hogy én is rühös lettem. Kb. másfél hónapja kezdődött (akkor még persze nem sejtettem, hogy ez mi lehet), azóta pedig eléggé elterjedt a testemen a sok pici kidudorodó pötty, fényes felülettel. Szokott viszketni, de nem annyira, mint ahogyan mások leírták.
    Sem a lányom, aki kollégista, sem a párom, akivel távkapcsolat miatt ritkán találkozunk eddig nem kapta el. Néhány napja kenegetem Novascabinnal.
    Hallot valaki olyan esetről, hogy a rühösség teljesen elmúlt, nem újult ki?
    (Csak a rend kedvéért: idősek otthonában dolgoztam...)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, van akinek az első kezeléstől elmúlik, van akinek a 100.-tól de a lényeg az hogy még nem reménytelen a dolog. Tehát a kérdésedre a válaszom IGEN, elmúlhat teljesen úgy hogy nem újul ki.

      Törlés
  98. szia mit tegyek? kb április eleje óta küzködöm a rühekkel a mult héten úgy tünt vége de kijöttek ujra rajtam ott lent a pöttyök tul vagyok 3 kezelésen mit tegyek és hogy fertőző vagyok-e köszönöm előte is.

    VálaszTörlés
  99. szia decemberben beköltöztem valahová a barátnőmmel kérdés ? létezik-e hogy csak 3-4 hónap elteltével pl ágybol amin aludttunk akkor kapod el ? a rühességet vagy a csajom hozta mert rajta lettek előszőr a pöttyök és viszketés.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. 3-4 hét alatt jönnek ki, nem 3-4 hónap alatt.
      Tehát ha most rühes vagy akkor kb 4 héttel ezelőtt kaphattad el.

      Törlés
  100. köszönöm szépen! és ha lekezeltem magam 3 szor még fertőzhetek??

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Közvetlen a kezelés után nem, de később hogyha nem volt hatásos akkor igen.

      Törlés
  101. azért kérdem mert csak a nemi szervemen és a seggemen van pár pötty de ezek elég nagyok nem tom mit tegyek?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor szexuális együttlét során kaptad el ha a nemi szerveden meg a seggeden van, a partnered is kezelni kell.

      Törlés
  102. Nálunk a kisfiam kapta el.Van egy 6 hónapos kicsi is rajta még nincstünet.Őt mivel lehet lekezelni és meddig lehet rajta hagyni.Kérlek segítsetek.Előre is köszöni egy aggódó anyuka.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Amíg nincs tünet szerintem ilyen kis korban felesleges is elkezdeni a kezelést. Ha szerencsétek van akkor elkerüli a kicsit és akkor nem kell feleslegesen kínozni. Én semmiképp nem kenném le még mielőtt ki nem derül hogy fertőzött-e vagy sem.

      Törlés
    2. Köszönöm szépen a válaszod.Reméljük elkerüli.Hála az égnek a kisfiamon is múlik.De úgy látom van a tenyerén egykis gyulladás.arra mit tegyek mivel kezeljem?a bőrgyógyász nem mondott semmit rá.

      Törlés
  103. Sziasztok, először is köszönet a sok beírásért, rüh témában a legszerteágazóbb a kitekintés ezen az oldalon.
    Június 7-dikén vettem fel a harcot a rüh-vel, miután öndiagnózist állítottam fel és fentebbi sorstárs, L. nevű hölgy módszerét használtam: kénszappanos dörzsöléses fürdés, utána 6%-os tárkonyecet, hagyni leszáradni, utána L. által ajánlott kénes, vazelines gyógyszertári krém, amit fintorogva fogadott a patikus banya, de kikeverték nekem, L. által megadott arányokkal 2 nagy tégely, majdnem 2000Ft. Ezt csináltuk én és a gyerek(12éves) 1 hétig naponta. Néhány nap után az atkák a bőrünkben meghaltak, ez fix. Viszont az 1 hetes kínzó kezelés után máshol, másképp jelentkezett val.színűleg allergia.
    Hangsúlyozom, én egyáltalán nem jártam még orvosnál, kizárólag magam gyógyítom a családot.
    Szóval most vagyok pont 2 héttel a diagnózius után. A gyereken semmi atka, nekem viszont a mellkasomat és a nyakamat ellepte vmi másfajta kiütés, mint amit az atka okozott. Pokolian viszket, egész az államig felér, sőt már az arcomat veszélyezteti. Nagy szúnyogcsípésszerű kiütés, nem is viszket oly égetően, mint az atka az éjszakai vakarózáskor, mégis nagyon viszket. Szerintem ez már atka utáni allergia.
    Most bajban vagyok, orvos nélkül nehéz lesz kezelni. Éjjel viszket, reggelre lelohad, napközben újrakezdi. Mivel nem találok élő atkát magamom, már nem végzem az kénszappanos/ecetes/kénkenőcsös kúrát. Ezeket a kiütéseket kenem kőolajszármazék-mentes testápolóval, igazi aloe növény zseléjével, bepanthennel, lelohadnak, újra belobbannak.
    Szóval 1 hét alatt kiirtottuk az atkát a bőrünkről, az utána következő héten kialakult ez a reakció új helyen, nyak, áll, mellkas.
    Hogyan kell fotót föltenni? Lefotózom ezt az atka utáni állapotot a tanulság kedvéért.
    Köszönet Csuklósbusznak és mindenkinek, aki tapasztalatát megírta fáradságot nem kímélve.
    Üdv, Kriszta

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Kriszta!


      Köszi hogy megírtad tapasztalataidat! Lehetséges hogy allergiád van már csak. Ide képet feltölteni nem tudsz, csak linkelni. Töltsd fel erre az oldalra:
      http://www.kepfeltoltes.hu/
      majd linkeld be ide a kép linkét és akkor meg tudjuk nézni. Ha orvoshoz nem akarsz vagy nem tudsz elmenni akkor próbáld meg a weborvosokat.
      Az orvostudakozón ingyen válaszol a bőrgyógyász:
      http://www.orvostudakozo.hu/OrvosValaszol/DrBanfalviTeodora

      De van egy weboldal ahol párezret (nem sokat) kell fizetni a válaszért de viszont rendes orvosi rendelő, ha jóminőségű fényképet küldesz akkor küldi hogy mi a bajod sőt receptet is tud neked postázni. Tehát személyesen nem kell elmenni a bőrgyógyászatra hisz azt csak látni kell. A neten meg ha küldesz jó fotót akkor látják is... receptet meg tud is küldeni postán. Ők ezek:
      http://www.borgyogyaszmost.hu/

      Ez nem reklám, egyiket sem próbáltam, de tapasztalataim alapján az orvosok sem vágják a RÜH témát. De hát próba szerencse.
      AMúgy honnan tudod hogy élő atkák nincsenek rajtad?? Hisz azok szabad szemmel nem láthatóak, akkor miből gondolod?

      Sok sikert a gyógyuláshoz!

      Csuklósbusz

      Törlés
  104. Szia, szóval a helyzet a következő: kénszappanos fürdés + kénes gyógyszertári kenőcs alkalmazása nem hoz eredményt a mellkasomon, nyakamon, államon kialakult problémára. 10szeres nagyítóval figyeltem az atka "csípéseket" (fekete pont-járat-a járat végében az atka), igaz, magát az atkát ekkora nagyítással nem lehet emberi szemmel látni. Ma folytatom a megszakított ecetes kezelést, mert
    - bár tipikus "csípés"-t nem találok, kizárólag olyan csípések vannak, amelyek égetően viszketnek, egy kiemelkedő pontból állnak, azok viszont kicsiny, gennyes, szétvakartak, járat nincs, fekete pont a járat elején sincs - szerintem ez még atka. Érdekes, h a nyakam is viszket nagyon, ott viszont szinte semmi látható jel nincs. Ez az irritatív állapot az orcáimig tart. Azt vettem észre, h a hosszan tartó kénes kezeléstől már nagyon kiszáradt a bőröm. Orvost továbbra sem kívánok látni. Most nincs, aki lefotózza a problémás bőrt, remélem, nem is kerül sor rá, mert meggyógyulok. Kizárólag azért írom, mi történik velem, mert én orvoskerülő vagyok, azoknak szeretnék tapasztalatot átadni, akik hasonlóan gondolkodnak.
    Amit még nem próbáltam, diófalevél forrázat, hamarosan sor kerül rá.
    Üdv, Kriszta

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Kriszta,

      Nekem nagyon hasonlóan zajlott a folyamat. Ecetezéstöl múlt szépen, szinte alig látszottak már a kiütêsek, aztán hirtelen, alig pár óra alatt tele lettem újra kiütéssel. Olyan helyen, ahol addig egyáltalán nem is volt! Teljes combom, mindenhol vörös volt, és sokkal, de sokkal jobban viszketett, mint a rüh. 
      Persze akkor azt hittem, hogy visszafertözödtem, és kentem magam tovább ecettel meg narancsolajjal, mint az örült. Csak egy hét múlva tudtam orvoshoz elmenni, addigra nemcsak vörös és kiütéses voltam mindenhol, hanem fel is repedezett a böröm, mintha terhességi csíkok lettek volna rajtam, csak sokkal vékonyabbak és véresek voltak. 
      A börgyógyász meg azonnal megállapította, hogy nagyon erösen túlkezeltem magam, és ez má rég post-scabies. Konkrétan mikor meglátta a hasam, annyit mondott, hogy jézusom...

      Sokáig bébi mosakodókrémmel fürödhettem csak, és teljesen lehámlott a böröm. Nagy darabokban. Most, pár hónappal az eset után még mindig hámlik kicsit a böröm, ha nem kenem rendesen testápolóval.

      A lényeg ebböl annyi, hogy jó az ecet, meg az illóolajok is, de hosszab távon (1-2 hét) kimarják a börödet. Mondjuk szerintem még mindig kevésbé, mint a novascabin, és nem májkárosítók. 

      A másik tanulság nekem az volt, hogy a post-scabies-t egy tapasztalatlan ember nagyon könnyen össze tudja keverni a valódi rüh-vel. Én annak idején 100%-osan meg voltam gyözödve arról, hogy még mindig rühes vagyok: kiütés is volt, piros is volt, viszketett is, akkor mi más lehetne?

      És szerintem érdemes elmenni egy jó börgyógyászhoz, akinél én másodszorra voltam, szerintem nagyon profi. Ehhez képest az elvileg szakkórház Szent László kórházban, ahova elöször mentem, szinte nekem kellett elmagyarázni, hogy mi az a rüh, bravó....

      Remélem, tudtam segíteni, kérdezz még nyugodtan.

      Üdv,
      Lina

      Törlés
    2. Kedves Lina!
      Nagyon szeretnék Veled kapcsolatba lépni. Ha olvasod még a blogot, kérlek válaszolj, hogy milyen módon tudnánk konzultálni. Előre is köszönöm.
      Éva

      Törlés
  105. sziasztok!
    1 hete kezdődött, pár viszkető pöttyel a hasamon, melleimen. rögtön doki, ő azt mondta övsömör vagy allergia. kaptam Cetizint napi 1-et. ma, pont egy hétre rá tele vagyok kiütéssel. viszket nagyon.vissza a dokihoz, ő mondja, irány a bőrgyógyászat. ott közlik: rüh. egy hete vakarózom. a férjem és a 15 éves kisfiam még nem vakaróznak. bőrgyógyászaton kaptam olyan oldatot, (sötét "sörös"-üvegben lévőt) amivel fürdés után kell kenegetni. meg újabb adag Cetizint aminek a betegtájékoztatója azt irja hogy allergia ellen való. semmiféle -konkrétan rüh elleni készitményt nem kaptam amit itt irtok! azt se mondták hogy kell-e kezelni a tünetmentes családtagjaimat, persze, nem vettek kaparékot és mikroszkópot se láttam. 1 méterről vizsgáltak meg....van egy 8 hetes kiskutyám, gondoltam, tőle van. a délután irány az állatorvos, ahol kiderült, a kiskutya nem rühös.
    kérdésem: a kiskutyát és a családomat is le kell kezeltetni annak ellenére hogy tünetmentesek? persze 1 hete ugyanúgy érintkezek a családommal és a kiskutyámmal mint előtte...nem tudtam hogy rühös vagyok...elkaphatták vajon? hol találok Vas megyében olyan magán bőrgyógyászt aki kaparékot vesz és hajlandó mikroszkóp alatt is megnézni valóban rüh-e? vagy ez annyira tipikus, hogy 1 méterről is meglátni? mert ha igen, akkor nem megyek el drága pénzért magán dokihoz csakhogy megerősitse azt amit mondtak....vélemény? valaki? előre is köszönöm!

    VálaszTörlés
  106. Szia Lina, teljesen elbizonytalanodtam, olyannyira, h újrakezdtem az ecetezést tegnap este. Persze annyira marta a mellkasi kiütéseket, h elállt a lélegzetem is. A gondom a következő: nem egyértelműek a jelek a bőrömön. A legtöbb nem tipikus atkacsípés, némely mellett mintha látnám az atkapiszkot is, de ebben nem vagyok biztos, mert nincs 10esnél erősebb nagyítóm. Viszont biztos, h ez a kiütés nem úgy kezdődött, mint az atka.
    Az atkacsípés apró, de jól kidudorodó, harapásmentes (a bolhacsípésnél látsz a csípés közepén egy véres nagyon apró harapáscsomot) és hirtelen fellépő viszketegség, kissé vízhólyagra hajaz, persze kemény, nem puha, mint a vízhólyag. Ja, fontos elmondanom, h az atkairtás első hetében majdnem végig itthon voltam, takarítottam és "gyógyultam", napközben, ha új helyen ütötte fel a fejét az atka, azonnal ecetet fújtam rá és rögtön el is tűnt. Mivel minden este ecettel marattam őket, kevesebb, mint 7 nap után tényleg meg is öltem őket. Ennyi idő alatt kiszáradt volna a bőröm oly mértékben, h ekcémás vagy más allergiás bőrkiütés jelent meg ott, ahol nem is volt atka??? Ezért vagyok bizonytalan, mert a jelenlegi égetően viszkető kiütések más tulajdonságokkal bírnak, máshogy jöttek, másképp viselkednek, mint az atka, aki kéz-, lábfejen, karon 1-1db, hason jelent meg. A kezdeti atkacsípés rendesen viszketett, ahogyan egy élősködő csípés. A jelenlegi mellkasi kiütések maróan viszketnek és kizárólag mellkason, nyakon, állon találhatóak, illetve viszket még a hónaljam környéke, de ott semmiféle bőrelváltozás nincs, némi szárazságtól eltekintve. A legfontosabb: jelentős hámlást nem tapasztalok a bőrön sehol.

    Kedves Lina, kedves tőled, h visszajársz az oldalra és egyben biztonságérzettel tölt el.
    Én javíthatatlan vagyok, nem megyek orvoshoz, majdnem 10 éve boldogulok öngyógyítással, gyógyfüvekkel, természetes szerekkel homeopátiával...Csakis az intuíciómra, a józan paraszti eszemre, a nagyítómra vagyok utalva, de tudom, ezek meghozzák a gyógyulást, még ha lassan is. Azért gondolom, h atkás vagyok, mert nem múlnak a mostani kiütések és türelmetlenné váltam. Fentebb már írtam, hányféle anyaggal kenem most is a bőröm, aloétől kezdve bepanthenen keresztül a kénes gyógyszertári kenőcsig bezárólag, h gyógyuljanak a kiütések. Lehetséges, h szegény bőröm már kikészült. Ismétlem: még nem hámlok, június 7-dikén kezdtem az ecetes kezelést.

    Kedves Lina!
    Nálad hogy nézett ki a postscabies, hogyan viszketett?
    A gyógyszertári kénes kenőcs, melyet te javasoltál, csak az akás bőrre alkalmazható? Egyébként szárít, nemde?
    A kénszappanos mosdást folytassam-e, ha nincsenek atkáim? Úgy érzem, a rengeteg kénes készítmény szárítja ki maximálisan a bőröm. Az atkák viszont a jó száraz bőrt szeretik.

    Folytatom a nyomozást és a harcot.

    Üdv, Kriszta

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Kriszta,

      Szerintem a te eseted kísértetiesen hasonlít az enyémre: viszonylag gyors gyógyulás után gyors visszaesés, és utána semmiféle javulás semmiféle kezelés hatására.

      A post scabiest nagyon nehéz megkülönböztetni a rühtől, én teljesen meg voltam győződve arról, hogy rühes vagyok még, semmi különbséget nem láttam a kiütések között! Így utólag azt gondolom, hogy a post scabies maróbban viszket, és az tuti, hogy sokkal gyorsabban terjed. Nekem órák alatt tele lett a combom, hasam, hátam a kiütésekkel. A rühnél hetek kellenek ehhez!

      A post scabies gyógyulása pedig inkább hónapokat, mint heteket igényel, nekem még mindig  száraz, és nagyon érzékeny a bőröm. Öblítőt nem is használok már, és egy hét alattmagamra kenek egy teljes flakon testápolót, és így is sokszor viszket még! 

      De hogy pozitívumot is mondjak, olyan sima ês puha most a bőröm, mint utoljára csecsemőkoromban, gondolom, hogy jó pár réteg lehámolott, olyan, mintha valami szuperdrága gyümölcssavas kúrát csináltam volna végig:)

      A kénes kenőcs pedig tényleg szárít, eredetileg aknés bőrre van:
      http://www.gutefrage.net/tipp/schwefelsalbe-gegen-pickel-und-pilze

      Üdv,

      L.

      Törlés
  107. sziasztok!
    én irtam tegnap 22:55-kor.
    nem hagyott nyugodni a dolog, ma elmentem egy magánbőrgyógyászhoz. ő alaposan kikérdezett, megvizsgált és kiderült hogy nem vagyok rühös nem is voltam, egy "sima" atka-dermatitiszem van ami azért mégsem ugyanaz, ugyebár...na ennyit a magyar egészségügyről...1 méterről megállapitja olyan valaki aki még csak nem is szakorvos (érdekes mert bőrgyógyászaton voltam kifejezetten) és hát úgy gondolom, azért ott szakorvosok dolgoznak.
    na mindegy. szóval 6.000 ft-ért kaptam egy jókora megkönnyebbülést, és egy tanulságot: ha meg akarsz gyógyulni akkor az ember szánja rá a magánorvora azt a pár ezret, mert ennyiért bő felvilágositást, humánus bánásmódot kap.
    ja és az "állami" kezelések jóval többe kerültek: benzinköltség, parkolójegy, a sok olyan kencefice és gyógyszer amiről a magándokinál kiderült, hogy max. testápolásra jók.
    gondoltam, leirom, szerintem tanulságos.

    jobbulást kivánok ezúton is minden kedves fórumozónak!

    VálaszTörlés
  108. Sziasztok!

    Szeretném mielőbb felvenni a kapcsolatot azokkal, akiknek a fején, arcán, a homlokán és a fülében is jelentkeznek a viszkető kiütések, valamint azonosíthatatlan fehér foltok is. Én 2011. december elejétől a mai napig is küzdök a problémával. Már 7 bőrgyógyásznál és az ÁNTSZ-nél is jártam, minden létező alternatív szerrel is próbálkoztam, ezidáig 150.000.- Ft-ot költöttem orvosokra és szerekre. A horror villany -és gázszámlákról nem is beszélve. 3-4 hetente újabb és újabb kiütések, atka-szerűségek vannak mindenhol a testemen. Gyakorlatilag a gyerekeim és a barátaim is elkerülnek tartva attól, hogy megfertőződnek. Bárkivel szívesen megosztom eddigi tapasztalataimat. Elérhetőségem: 06-30-281-9139

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. SZia!
      150 ezret ráköltöttél és még mindig nem irtódtak ki? A bőrgyógyászok mit mondanak rá? Mikroszkóp??

      Sajnos én is azt tapasztalom hogy a bőrgyógyászok az egyedi esetekre nem tudnak mit mondani, elhajtanak valami mesebeszéddel. Tehát ha valaki netalántán megfertőződik valami szuper ellenálló atkával vagy akármivel akkor egész egyszerűen nem tudnak vele mit kezdeni az orvosok.
      De az ÁNTSZ meg hasonlóknak pedig tudtommal kutya kötelessége lenne ezt kivizsgálni. Kérlek mindenféleképp tedd közkincsé hogy mire jutottál!
      Mert atkából van sokféle, de emberből meg mindenki teljesen más és más.

      Törlés
  109. Sziasztok

    A segítségetek szeretném kérni...Anno kb: 10éve az akkori barátom meg fertőződött a rüh-vel. Volt orvosnál kapott ecsetelőt kicsi barna üvegben (nevére nem emlékszem!)hozta nekem is egyből.Elmondta mit kell,hogy kell szánta-bánta,hogy így jártunk :( persze semmi együtt alvás,érintkezés,sex...A kezelés úgy nézett ki,hogy az egész testet le kellett ecsetelni majd ha jól emlékszem 24óra múlva megismételni.
    Na már most én (idióta,felelőtlen) 1szer kentem le magam de 24óra múlva NEM ismételtem meg :(
    Azóta volt már egy 8éves kapcsolatom...a mostani tart 1éve (együtt is élünk) de egyik páromnál sem jelentkezett semmi!Semmi viszketés,piros pontok...
    Most,hogy olvasom a bejegyzéseket teljesen bepánikoltam...
    Én is viszketek fürdés után..nagyon!főleg a lábam és a karom. És felfedeztem a lábamon sok pici fehér pontot amire azt olvastam,h ott tanyázik a nőstény atka. Viszont nincsenek piros pontok mint amilyet a képeken láttam,a kezem, csuklóm is rendben.
    Tudom felelőtlen voltam..és egy barom,hogy nem vettem komolyan...

    Szerintetek?? Irány az orvos?? Lehetek még 10év után is az?? Vagy ennyi idő után kezelés nélkül durvábbnak kellenne lennie??

    Kérlek válaszoljatok!
    KÖSZÖNÖM

    VálaszTörlés
  110. Szia,
    ezek szerint az a gyanúd, h 10 éve atkás vagy? 10 éve vakarózol is, főleg éjjel, ágymelegben? Lábadat és karodat vakarod minden éjjel? Nem terjed más testrészedre? 10 év alatt az egész tested, az egész lakásod, az összes körülötted leledző élőlény megfertőződött vlna. Sztem ez lehetetlen, h atka legyen, nem ilyenek a tünetek. Csuklósbusz véleményét hallgasd meg.
    Ha orvos, akkor kérj mintavételt a bőrödről (kaparékot a pici fehér pöttyökről), azt mikroszkóppal vizsgálják meg, egyébként semmit nem ér az orvos! Ez ezen az oldalon többször elhangzott.
    Én most küzdök a fertőzés utójátékával, de egy biztos: a pöttyök inkább pirosak, vörösek, rózsaszínek, semmint fehérek.
    Ha az igazat akarod, keress olyan magánbőrgyógyit, aki már a bejelentkezéskor ígéri, h kaparékot vesz és megvizsgáltatja! Ezt is többen javasolták fentebb.
    Kriszta

    VálaszTörlés
  111. Sziasztok újból,
    a július 3-dikai beírónak találtam a következőt, mivel szerintem NEM atkás:

    "Kellemetlen viszketés, piros foltosodás és lemezes hámlás az arcbőrön, leginkább orrtőnél, állon, fül mögött, homlokon és halántékon. Olykor a fejbőr is viszket halántéknál és szárazon hámlik. Hogyan kezelhető?Köszönöm Tisztelt Hölgyem!


    Az Ön által leírt tünetek alapján valószínűleg seborrhoeás dermatitis nevű bőrbetegsége lehet.
    Ez egy krónikus bőrgyulladás, amelynek vezető tünetei az Ön által is leírt kipirosodás és hámlás azokon a területeken, ahol a legintenzívebb a faggyúmirigyek működése (arcon és a hajas fejbőrön).
    Ezeken a területeken bőrpír, szöveti duzzanat (ödéma), valamint sárgásvörös vagy szürkésfehér korpádzó hámlás és pörkösödés figyelhető meg. A betegség megjelenése és súlyossága tág határok között változhat.
    Kialakulása elsősorban olyanoknál valószínű, akiknél valamilyen ok miatt fokozott a faggyúmirigyek működés, és\vagy immungyenge állapot áll fenn (súlyos betegséget követően, vagy tartós fizikai-, érzelmi megterhelés alatt).
    Kórokozója a Malassezia nevű gomba, amely a fenti tényezők hatására elszaporodhat a bőr felszínén és ezáltal gyulladást okoz, amely végül a seborrhoeás panaszokhoz vezet.
    Kezelése tüneti, lokális szerekkel történik: cinket, ként, kátrányt, ketokonazolt tartalmazó kenőcsökkel, samponokkal.

    A diagnózis pontosítására, állapotának felmérésére, valamint a megfelelő kezelés kiválasztása céljából javaslom, hogy mindenképpen keressen fel bőrgyógyászati rendelést!


    Üdvözlettel:

    dr. Dobróka Tamás
    Vissza"

    Itt találtam neked, miután beírtam a keresőbe, h viszkető fej, fül, homlok: http://www.egeszsegkalauz.hu/orvos-valaszol/borpir-hamlas-viszketes-973.html

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves dr. Dobróka Tamás!
      Nagyon köszönöm a szíves válaszát, de a seborrhoeás dermatitis nevű bőrbetegséget esetemben már korábban kizárták. És sajnos a tüneteim máig változatlanok nyolc hónapja.

      Éva

      Törlés
  112. Sziasztok!

    A rüh az minden esetben piros pöttyökkel jár?
    Azért kérdem mert nekem van viszketés,de nem nagyon erős, de nincsenek pöttyök. Viszont a csuklómon van egy kb 3 centis vöröses-barnás csík, kb 2 hete. Ez nem nő,ugyanakkora, viszont kicsit viszket. Ez lehet az atkajárat?
    Köszi a válaszokat.

    VálaszTörlés
  113. A 2. vil.háborúban egy orosz tank állt az udvarunkban 7 katona tartozott hozzá,anyámnak kellett mosni a ruháikat.Igy mi gyerekek is rühesek lettünk.44-ben az egész családot a Váci úti közegészségügyi intézetben ,meztelenre vetkőzve kénes fürdővel szabadítottak meg ettől a viszkető kéretlen ajándéktól,a Rühtől... csak egyszer kellett menni,és elmúlt.Véletlenül tévedtem ide,de gondoltam megosztom másokkal,hátha most is van ilyenre lehetőség.Az intézet még most is ott van a Duna Pláza közelében.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. 6 hónap viszketés után jártam az általad említett helyen. Kirúgtak azzal a szöveggel, hogy mit képzelek én, hogy idejövök a problémámmal, itt semmilyen kezelés nincs, menjek bőrgyógyászhoz. Rendkívül megalázó volt a helyzet. Senkinek nem ajánlom.

      Éva

      Törlés
  114. Üdv mindenkinek!
    Olvasva az eddigieket,panaszom nem tipikus.Kb. 2 hónapja a tenyeremen jönnek ki halvány pöttyök(4-5 tucat foltokban), viszketnek keményen, jön a Novascabin ,(kicsit most is oldja a billentyűk anyagát) aztán a pötttyök megsárgulnak,hámlanak
    ,tenyerem mint a smirgli.Látszólagos gyógyulás és három-négy nap múlva indul előlről.Máshol semmi,csak a két tenyeremen.Lehet erre magyarázat?Üdv:Jenő

    VálaszTörlés
  115. Bocsánat mindenkitől, de aki erre az oldalra téved (gondolom, miután kutatott "viszketés, kiütés" témakörben), itt végigolvas minden(!) hozzászólást, megvizsgálja még1X a saját bőrét, elgondolkodik és mégsem értelmezi, mi is zajlik saját testén...hát, az ilyen személy tényleg járja végig a magyar egészségügyet az államitól a magánig és öntse magára a novascabint literszámra.
    Én magamat, családomat és a lakást is meggyógyítottam novascabin és gőzölős takarítógép és kiköltözés nélkül a fentebb leírt, bár Linától vett szerekkel.
    Az atkafertőzéses sztorim vége pedig: miután kétségbeesetten újrakezdtem az ecetezést a mellkasomon, 2 nap után rájöttem, h nem atka, csak allergia. Szépen abbahagytam a bőröm kínzását, néhány napig csak természetes testápolóval kentem és csak vízzel fürödtem. 1 hét múlva minden allergiás pötty elmúlt, jelenleg tünetmentes vagyok.

    Még egyszer köszönet L-nak, h kutatott és felrakta a netre! Én, mint követője állíthatom: aki öngyógyít, ezzel a módszerrel eredményre jut.

    Tanácsolom, h aki nem ilyen elszánt az orvoskerülésben, mint én, az menjen olyan orvoshoz, aki kaparékot vesz és ez alapján állapítja meg az atka jelen(nem)létét!

    Kriszta

    VálaszTörlés
  116. Üdvözlök mindenkit!Van olyan akinek a fejbőre lett rüh fertőzött és hogy tudott megszabadulni tőle ? Kb 3 hónapja kezdődött ,szerintem kozmetikusnál kaptam el a fejpánttól mert a tarkóm felsőrészén a hajas fejbőrnél vettem észre egy érzékeny kiütés szerüséget ami viszketett.
    Később a karhajlatomnál jelentek meg viszkető piros kiütések.Utána néztem a neten és rájötettem hogy rühes lettem én a tisztaság mániás, kész agyrém.Novascabin kezelés a testemről eltüntek a piros pöttyök ,de a fejemen egy hét után ujak jöttek.-Bőrgyógyász miután 1 métrről megvizsgált irt fel InfectoScab krémet ami hatásos a testemen egy folt sincs ,viszonta fejemen ujra és ujra kiujul hiaba kenem .Folyamatosan vasalok gőzölök fertőtlenitek már lassan beleörülök .Segitsetek ha valaki tud valami jó megoldást hogy tudnék megszabadulni az atkáktól mert a fejre nem ájálott egyik irtószer sem ,és én már rákentem 4 tubus krémet egy pár üveg novascabint a májam lehet hogy rongyokban áll de az atkák nagyon jól érzik magukat a fejbőrömben.
    Előre is köszönök minden jó tanácsot.
    Üdv. Bé

    VálaszTörlés
  117. Hello!

    Azt szeretném kérdezni, hogy a munkába járással mi van? Lehet vagy nem lehet? Mondjuk munka mellett ez a mindent minden nap kimosni és vasalni elég lehetetlen, de már vissza kell mennem dolgozni, nincs választásom, viszont semmi hatására nem múlik. Külföldön élünk itt nincs is Novascabin, egy Permetrin nevű szert kaptunk, ami állítólag a legjobb, de egy vagyon, és teljesen hatástalan volt.Ivermectin itt sincs. Most rendeltünk Novascabint, de a barátomon elég hatástalannak tűnik. Nekem mintha jobb lenne, de rajta reggelre újabbak jöttek ki, nem is kevés, pedig mindent úgy csináltunk ahogy le van írva, plusz nagytakarítás és ágynemű mosás vasalás, tehát mindent úgy ahogy kell. Szerinted? Tudja valaki hogy ezt az ivermectint meddig kell szedni? Mert ha nem segít semmi ez a következő. Valaki próbálta már? Valaki nem tud egy magyar bőrgyógyászatot amit fel tudunk hívni a kérdéseinkkel? Itt a háziorvosok semmire nem jók, de a bőrgyógyászhoz nem küld tovább.... :(
    Ja és túl vagyok már mindenfél hidrogénperoxidos, teafaolajas kénes kenegetésen is és semmi....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Munkába lehet nyugodtan járni, a sok kézmosás illetve a kezelés miatt minimális a továbbfertőzés esélye.
      De a leírásod és a belső megérzésem azt mondja hogy neked nem RÜH hanem allergiád van. De mindenképp egy jó bőrgyógyász kellene

      Törlés