Bélféreg tünetei

Most ebben a postban nem az emberen hanem az emberben élősködő férgekről, főként a bélférgességről lesz szó.
A bélférgekről mint a többi más élősködőről szintén nagyon sok a tévhit és nagyon kevés a hiteles és átfogó információ a netről.
A bélféreg egy parazita amely csak a gazdaszervezetben tud életben maradni. A gazdaszervezet lehet akár állat vagy ember is. Sokak szerint a paraziták jelentik a leginkább elhanyagolt egészségügyi problémát az emberi nem történetében.
A felmérések szerint az emberek 80-90%-ának testében élősködik valamely parazita tehát nagy valószínűséggel a kedves olvasó is fertőzött.
A parazita olyan organizmus, amely a házigazdáján élősködik.

Hogyan fertőz a bélféreg, hogyan kaphatom el?

Nagyon sokféle bélféreg létezik de egy közös bennük: általában úgy terjednek hogy a petéik egy másik gazdatestbe kerülnek át többnyire szájon át. A gazdaszervezetből a peték a bélsáron keresztül juthatnak ki de van olyan bélféreg is ami kimászik a végbélen keresztül és az ánuszrózsába teszi le a petéit. Ilyenkor a peték az alsóneművel, ágyneművel stb szóródnak szanaszét.
A lényege hogy nagyon egyszerűen és észrevétlenül elkapható, lentebb mondok pár példát is rá.
Pl megsimogatod a macskádat és ezzel a körmöd alja, kezed felülete tele lesz számtalan vírussal, baktériummal, rühatkával , bélféregpetével stb stb mikor mi van.
Innentől rajtad függ hogy mosol-e kezet és jó eséllyel elkerülöd-e az átkok szervezetedbe kerülését vagy sem.
Bélféreggel való fertőzöttség esetén az orvosok rögtön kérdezik, számonkérik a lakásban, környezetben élő állatokat és azok féregírtózását is.  Hisz ugye a macskát, kutyát, nyulakat meg akármely más állatot legalább évente ha fertőzött ha nem akkor is féregírtóval kell kezelni!!! Sokan ezt elmulasztják.
Tipikus fertőzési eset még az amikor a lakásban nincs állat, vagy van háziállat de le van kezelve, a gyerek mégis elkapja. Ez a homokozó.
Nagyon sok gyerek esik áldozatául a játszótéri homokozóknak is. A kutyák, macskák, egyebek a homokban végzik el dolgukat a gyerekek meg puszta kézzel homokoznak, sőt  a legtöbb gyerek szereti is megkóstolni a homokot is. De ha nem is kóstolja meg épp elég ha utánna kézmosás nélkül megeszik egy szendvicset. A bélféregfertőzés szinte garantált.
Amúgy bélférgeket szinte bárhonnan összeszedhetjük. A kilincseken, tömegközlekedési eszközökön, szinte bárhol találkozhatunk bélféregpetékkel. Tehát sehol nem vagyunk biztonságban.
Sok esetben már maga az élelmiszer is fertőzött amit eszünk. Pl mosatlan gyümölcs, nyershús stb.
Tehát bárki bármikor bárhol bárhonnan.
Magyarországon nem de más külföldi főként egzotikos országokban a féregparazitákat szúnyogok is terjeszthetik, de van ahol az is elég ha mezítláb sétálgatsz a talajon mert a bőrön keresztül is bejut a szervezetbe.


Hogyan előzhetem meg a bélférgességet?

A legáltalánosabb higiéniai szabályok betartásával jó eséllyel elkerülhető a fertőzés. A legfontosabb hogy étkezés előtt kezet kell mosni!!!  Csak "biztos" helyről, biztosan tiszta élelmiszert fogyasszunk. A földről felszedett alma is lehet fertőzött, azért is kell megmosni evés előtt. Tömegközlekedési eszközön, és egyéb olyan helyeken ahol sokan megfordulnak lehetőleg ne étkezzünk, vagy ha lehet ne érintsük a kaját. Pl ha szendvicset eszünk akkor a zacskóját fogjuk és ne puszta kézzel a szendvicset.
A víz is lehet fertőzött, többek között ezért sem szabad ellenőrizetlen kutakból, tavakból, patakokból stb inni.
Ezenkívül a háziállatokat rendszeresen féregtelenítsük. Ez nem egyenlő a kötelező oltás beadásával, az férgek ellen nem véd.
Ne feledjük hogy a nyers hús is fertőző lehet, soha ne fogyasszunk nyers húst, sem mi sem a háziállataink.

Mennyire elterjedt a bélféreg?

A felnőtt lakosság 85%-nak a testében él legalább 1 élősködő.
Kutyák, macskák, háziállatoknál nagyon rendszeres a súlyos fertőzés is, ezért is kell őket évente egyszer kezelni még akkor is ha tünetmentes.
A világ népességének egynegyede fertőzött konkrétan bélféreggel.
Az olyan országokban ahol divat nyershúst enni ott az emberek 95%-a fertőzött.

Bélféreg tünetei:
Tünetmentes is lehet de persze ennek is vannak rá utaló tünetei. Főként fogyás, de elhízás sem kizárt, hasi fájdalmak, hasmenés vagy székrekedés, vagy mindkettő váltakozva, végbél viszketés, álmatlanság, hányás, gyengeség, rövidlátás, sőt bizonyos férgek (Ascaris lárvák) a légutakban is kárt tehetnek ideiglenes asztma és egyéb légzésproblémák okozásával. Más férgek pedig az izmokra, ízületekre tapadva vagy bizonyos szervekbe bejutva is fájdalmakat okozhatnak.
A bélféreg megpróbálja elnyomni, tompítani a szervezet immunreakcióját ezért a gazdatest fogékonyabb lesz az egyéb betegségek elkapására is. Sima megfázásra, influenzára is fogékonyabb lesz, de az AIDS, HIV, tuberkolózis lefolyását, súlyosságát is növeli a féregparazita.
De megnyugtatásképpen a Magyarországon leggyakoribban előforduló féregparaziták csak a bélrendszerben tartózkodnak és fogyást, hasfájást, végbélviszketést okoznak általában tehát itthon nem valószínű hogy az egész testedben szétmászó tüdőrágó férget kapsz el.
Bizonyos férgek bizonyos elterjedtség esetén már a vérképből is kideríthető!
De persze a székletet is állandóan kell figyelni. Fehér kis "tojások" hosszú fehér cérnaszálak, vagy bármi ami féregre emlékeztet a bélféregfertőzés biztos jele. Sajnos nem minden féreg látszik a székletben, van amelyek csak mikroszkóppal láthatóak.
A bélféreg a mikroszkópikus mérettől a méteres méretekig terjedhet emberben is!!
Sokszor a vérszegénység, vitaminhiány is a bélférgek számlájára írható. Van amelyik féreg a vérből táplálkozik közvetlenül így vérszegénységet, vashiányt, vitaminhiányt okozva. Tehát vashiányt is okozhatnak a bélférgek.
A szervezet néha étvágytalansággal próbálja felvenni a versenyt a giliszták ellen. Mondván ha mi nem eszünk akkor a férgek sem.. A férgek szaporodását lassíthatja de ezzel a szervezet csak magának árt jobban.

A bélféreg hatása a szervezetre:
Most inkább kihagynám az egzotikus országokbeli izmokra tekeredő, bőrt átfúró stb férgeket.
De itthon is találkozhatunk olyan férgekkel mint fentebb is említettem amelyek:
- vérszegénységet
- vashiányt
- vitaminhiányt (főként a B12 vitamint tüntetik el)
- alultápláltságot
- ideiglenes ( amíg a férgek jelen vannak) rövidlátást
- kisgyermekkorban rontja az értelmi képességeket, memóriát
- gyengébb immunrendszert eredményez.

Némely bélféreg szövődményként (pl az orsóféreg is) elhanyagolt esetben epeúti gyulladást, elzáródást, hasnyálmirigy-gyulladást, epehólyag-gyulladást, májtályog, bélelzáródást is okozhat. 

A bélféreg pozitív hatása az emberre:
Már fentebb felsoroltam pár ijesztő dolgot. Ennek ellenére lehet felmerült önben a kérdés hogy akkor hogyha ennyire sok tünetet okozhat akkor hogy lehet az hogy az emberek nagy többsége mégis fertőzött és él és virul?
A bélférgek különös hatással vannak a gazdaszervezetre, nemhogy gyulladást okoznának, ami a szervezet tipikus válasza az élősködőkre, hanem éppen hogy megnyugtatják, tompítják a gazda immunrendszerét. A saját túlélésük érdekében igyekeznek a gazdaszervezetet minél egészségesebben tartani.
Az immunrendszert gyengíti így nem tudunk hatásosan védekezni ellenük, értelmi képesség csökkenést, memóriazavart okoz hogy nehogy észrevegyük, feltűnjön hogy valami nincs rendben, rövidlátást okoz hogy kisebb eséllyel lássuk meg őket a székletben, de viszont az emésztőrendszert ahol ők élnek azt a lehető legjobb egészségben tartják hogy nekik is jó legyen. Hihetetlen de megvan a magukhoz való eszük.
Mint írtam a bélférgek nagyon elterjedtek de egészséges táplálkozással és életmóddal van amikor "kordában maradnak"  és békésen élnek velünk párhuzamosan évezredek óta.
Nincs két egyforma ember ezért a betegségek sem követik az orvosi tankönyveket.
Miután széleskörűen javult a higiénia és csökkent a bélférges emberek száma akkor viszont ugrásszerűen megnőttek az emésztőrendszer ismeretlen eredetű gyulladásos betegségei amit Crohn- betegségnek hívunk.
Olyannyira megugrott ezen megbetegedések száma amit egyszerűen nem lehetett hibás génekkel megmagyarázni. Pár tudós azonban nem azt kutatta hogy mi okozza hanem azt hogy régen akkor mi védte meg az embereket ettől?
Kutatásaival azt igazolták hogy régen a bélférgek védték meg az embereket az ilyesfajta betegségtől.
Egérkísérletekben bebizonyosodott, hogy a szervezetbe „visszatelepített” bélférgek több betegséget, így az asztmát, az 1. típusú diabéteszt, a sclerosis multiplexet és az IBD-t is gyógyítják.
Két kísérletsorozatot is végeztek embereken, és a 29 Crohn-betegből 23 pozitívan reagált a férgek jelenlétére.
Jelenleg több országban is folynak vizsgálatok, hogy a Trichuris suis nevű, sertésekben tenyésző bélféreggel autoimmun eredetű betegségeket gyógyítsanak, mint pl. a sclerosis multiplex, a Crohn-betegség, a szénanátha, az asztma és a különféle ételallergiák.

De ez még mind semmi!! Az utóbbi években egy új "divathóbort" ütötte fel a fejét főként a nők körében. Magyarországon is többen szeretnének vásárolni bélféreg petéket hogy azt a szervezetükbe juttatva majd a férgek helyettük fogyasztják el kilóikat. Mert általában fogyást okoznak a férgek így a nők torna, diéta és minden egyéb dolog nélkül a karosszékben lehetnek karcsúbbak.
Rengeteg bélféreg létezik, de legtöbbjük komoly károkat okozhat. Van, amelyik a májat teszi tönkre, van, de olyan is, amelyik a rekeszizmon át a tüdőbe fúrja magát. Egyes paraziták akár az agyig is eljutnak, így idegrendszeri tüneteket okozhatnak. 
Számos mellékhatás mellett a petékhez való hozzájutása is hagy némi kívánni valót maga után: mivel az élősködők széklettel távoznak a testből, a petéket is csak ezen a módon lehet kinyerni.
Tehát nem ajánlom a szándékos megfertőzést senkinek sem! Karosszéket kidobni, tessék menni tornázni....!


Honnan tudhatom hogy van-e bélférgem, hogyan diagnosztizálják?

Ha a fertőzés régóta fennáll akkor megváltoztatja a vérképet és az alapján kimutatható de nem mindig és nem minden féreg. A bélférgek az eozinofil számot növelik meg a vérképnél, abból következtetnek az orvosok is. Az eozinofil számot sima allergia is megnövelheti tehát ez sem egyértelmű bizonyíték. Otthon, saját magadnak is diagnosztizálhatod hogyha figyeled a székleted és ha fehér petét vagy férget találsz akkor férges vagy. Vagy bármit találsz ami mozog a székletedben akkor meg pláne az vagy. Persze ez csak a nagyobbak ellen jó, a mikroszkopikusak ellen nem.
Laborban székletmintából is kimutatható de ez a vizsgálat is igen megbízhatatlan. Mert ha olyankor végzik a vizsgálatot mikor nem rakott petét a féreg akkor a székletben sem fognak találni semmit. Tehát nem mindig egyszerű diagnosztizálni!
Bizonyos férgek (pl.: cérnagiliszta) a végbél redőibe rakja a petéit, ezt egy ragasztócsíkos majd utánna fénymikroszkópos vizsgálattal kideríthető hogy van-e pete a végbélen. Mert ha van akkor féreg is van.
A nagyobbfajta férgeket a röntgenvizsgálat is kimutatja.
De ha pl sok kutyád, macskád, egyéb állatod van otthon, együtt keltek, esztek, kezet mosni néha elfelejtesz, disznótornál nyersen belekóstolsz a darálthúsba és ezeken felül hirtelen fogytál vagy híztál, esetleg megváltozott a székleted stb akkor már borítékolom is neked hogy bizony te fertőzött vagy.

Nem kérek belőle! Hogyan irtsam ki a bélférget??

Szerencsére egyszerűbb kiirtani mint diagnosztizálni. Van rá hatásos és gyógyszeres kezelés is. Mebendazole tartalmú gyógyszer pl.: Vermox de sajnos vényköteles és nagyon drága ( 3 ezer Ft/doboz  (6db)).
Tehát a legegyszerűbb és leghatásosabban úgy szabadulhatunk meg a legtöbb Magyarországon elkapható bélgilisztáktól hogyha Vermox kúrát alkalmazunk magunkon.
Be kell venni 1 db tablettát majd három hét múlva (mikor a peték is kikeltek) akkor mégegy tablettát és ennyi is volt jóesetben. Az alábbi linken megnézheted a gyógyszert és a betegtájékoztatóját:
http://www.hazipatika.com/gyogyszerek/termek/VERMOX_100_mg_tabletta/1782
Súlyos esetben több tablettát kell bevenni.
Az adagolás mennyisége a féreg fajtájától függ. Van amelyik féreghez elég 1 db, de van olyan féreg amihez 3 napon keresztül napi két tablettát kell bevenni belőle.
Adagolása nagyban függ a bélféreg fajtájától, tehát van amikor elég 1 tabletta de nem mindig, alább az orvosi tájékoztató(és nem a betegtájékoztató amely nem tartalmazza) az adagolását:
--------------
Enterobiázisban testtömegtől és életkortól függetlenül felnőtteknek és gyermekeknek: egyszer 100 mg (1 tabl.) bevétele elegendő. Miután a reinfekció elég gyakori, a kezelést 2 és 4 hét múlva meg kell ismételni.
Ascariázisban, trichuriázisban, ancylostomiázisban és kevert fertőzésekben testtömegtől és életkortól függetlenül felnőtteknek és gyermekeknek: napi 200 mg (reggel és este 1-1 tabletta) három egymást követő napon.
Téniázisban és strongyloidiázisban
felnőtteknek: napi 400 mg (reggel és este 2-2 tabletta)
3 egymást követő napon,
gyermekeknek: napi 200 mg (reggel és este 1-1 tabletta)
3 egymást követő napon.
Diétára vagy hashajtók alkalmazására nincs szükség.
Csecsemőknek, 2 éves kor alatt: lásd a 4.4. Különleges figyelmeztetések fejezetet.
A tabletta szétrágható, vagy egészben lenyelhető. Kisgyermekek számára célszerű összetörni.

 ----------------------------------------------

A Vermox mellett van mégegy Magyarországon forgalmazott gyógyszer is, a neve Decaris. Ez sokkal erősebb, ebből elég 1db tablettát bevenni egyetlen alkalommal.
De amíg a Vermoxnak gyakorlatilag nincs mellékhatása addig a Decaris ritka esetben de súlyos fejfájást is okozhat hetekkel később a kezelés után. Egyes jelentések szerint ritkán, a kezelés után 2-5 hét múlva, idegrendszeri tünetek léptek fel, amelyek átmenetinek bizonyultak illetve nem sikerült igazolni, hogy ezek az esetek oki összefüggésben voltak-e a Decaris kezeléssel.
Tehát a Vermox az gyerekek és felnőttek számára féregírtó gyógyszer, a Decaris meg csak és kizárólag felnőttek részére szolgáló bélféregírtó gyógyszer.
Sokszor úgy szokták az orvosok felírni pl a nagy és veszélyes galandférgek ellen hogy felírják a Decarist, utánna pedig a Vermoxot és akkor a súlyos fertőzést is 90%-os sikerrel gyógyíthatjuk. Vigyázni kell az adagolásra és hogy melyik gyógyszerből melyik féreg ellen mennyit mert ha túl sok az sem jó mert akkor a férgek annyira megőrülnek a haláluk előtt hogy akár át is fúrhatják a bélfalat... Vagy a hirtelen egyszerre nagy mennyiségben elpusztult férgek eltömíthetik a beleket bélelzáródást okozva, májat stb eltömítve stb.
Ezért a gyógyszer beszedése után erős hasfájást, hányást, hányingert is tapasztalhatunk. De mindenképp hagyatkozzunk az orvos utasítására.

De ha nem akarsz orvoshoz menni akkor van házilagos módszer is nem is egy. A fokhagymát nagyon nem szeretik. Nagyon sok fokhagymát kell enni és az elhajtja őket. De nem mindegyik férget.
A legjobb vagy fokhagymás vagy eukaliptuszolajos vízzel beöntést végezni. Ilyenkor 1 liter vízbe cseppentünk 10-15 csepp eukaliptusz olajat, és jól összekeverjük, vagy néhány fokhagymát lereszelünk, ráöntjük a vizet, állni hagyjuk és leszűrjük. Kiváló féregűző a fokhagyma, a tökmag, a koriander és a reszelt répa ánizzsal, köménnyel. A gyógynövényteák közül a kutyabenge-kéreg, a diófa levél, a gilisztaűző varádics  és a koriandermag javasolt. Az illóolajok közül, amiket belsőleg vagy akár beöntéshez használt vízbe érdemes keverni, féregűző hatású a bergamott, a borsikafű, az eukaliptusz, a kömény, a levendula és a tuja.
Bevágott oldalú fokhagymakúp végbélbe helyezése is hatásos a végbélviszketéssel járó férgek ellen.
De az alábbi weboldalon még sok hasznos természetes gyógymódot is találsz ellenük:
http://biogyogyulas.hu/belfergek-belparazitak
De én a VERMOX kúrát ajánlom, egyszerű, biztonságos, tuti hatásos!

Modern házilagos módszer a fokhagymakapszula szedése is.
Persze a fenti megelőzés rész betartása nagyon fontos hogy ne kapjuk el újra.
Mert nem elég magadból kiirtani ha a petékkel meg televan a lakás.
Napi szintű alsónemű és ágynemű csere, azok 60 fokon való mosása, rendszeres porszívózás de olyan porszívóval ami HEPA szűrős vagy vízszűrős mert az felfogja a kiszóródott petéket is. A mellékhelyiségben is gyakran mossunk fel, porszívózzunk, nagydolog után és evés előtt kezet mossunk. Körmeinket vágjuk rövidre, ne nyúlkáljunk a szánkba stb.
Azt viszont a végére még hozzáteszem hogy nagyon hipózni, domestosozni felesleges mert a petéket ez nem hatja meg. A gyomorsavat is túlélik, sőt az aktiválja őket hogy hoppá, testben vagyok ideje kikelni...
De persze egyéb bacik, vírusok, élősködők ellen jó a klór is. A nagy hőmérsékletű mosás, vagy gőzölés szintén hatásos ellenük. Gőzmoppal, vagy akár a  teleshoppos gőzpingvinnel szétgőzölve a lakást a peték is irthatók.
 
A peték csak úgy önmagukban évekig is fertőzőképesek lehetnek.
Annyiféle féreg van hogy mindet, életciklusukat szinte lehetetlen kifejteni ezen blog keretein belül. Mindenesetre lentebb pár leggyakoribb féregfajtát bemutatok nektek.
A bélféreggel kapcsolatban a magyar orvostudomány ott jár kb mint a rühekkel. Sokfajta az élősködő, de gyógyszer csak egy van rá. Ha felmerül a féreggyanú akkor felírják a Vermoxot és csókolom, meg van oldva.
De mivelhogy sokan direkt fertőzik meg magukat hogy fogyjanak aztán vermox, stb így várható az ami a hajtetvekkel és a rühekkel is megtörtént:  kialakul a rezisztencia az irtószer ellen aztán bajban leszünk. Szerencsére tapasztalataim alapján a bélférgek még nem rezisztensek a Mebendazole szerre (Vermox)  de majd várjuk ki a végét.

Akkor lentebb megtalálhatjátok a leggyakoribb Magyarországon is előforduló bélféregfajtákat.
Cérnagiliszta: 

Minden 5. gyermek hordozza ezt a fajta fertőzést. Egy milliméter széles, hengeres alakú 3 vagy akár 13 mm-es hosszúságot is elérő bélgiliszta nősténye 4 hónapig is élhet. Ezalatt amíg él életképes peték ezreit hagyja maga után. Egyetlen darab ilyen féreg amíg él 5000 és 17000db petét rak le. A peték két-három hétig életképesek, tehát a lappangási idő is ennyi. A pete a végbélen keresztül jut ki a szabadba és a belélegzett vagy befalt pete 6 óra alatt kell ki a szervezetben. Hogy teljesen ivarérett legyen 2-3 hét kell neki. Vakbélben, vékonybélnek laknak de a vastagbélbe is eljutnak.
Sőt a nőstény párzás után kimászik a végbélen keresztül és a végbél, ánuszrózsa redőibe rakja le a petéit. Ezt a műveletet éjszaka végzi és erős végbélviszketést okoz. A viszketés hatására az ember elkezd vakarózni amivel óhatatlanul is szétszórja környezetében a bélféregpetéket és saját magát is visszafertőzi velük.
Hiába a higiénia hogyha a gyerek álmában egy kiadós végbélvakarás után óhatatlanul is szájába nyúl, netalántán szopja is saját ujját teljesítve a bélgiliszta tervét a visszafertőzést.
Mire a székletben láthatóvá válnak addigra már réges régi a fertőzés és igen sok giliszta él a gazdatestben. A peték néha szabad szemmel is láthatóak.
Legegyértelműbb tünet a fertőzésre a végbélviszketés. A végbélről ragasztócsíkkal is vehetnek mintát majd azt mikroszkóppal megvizsgálva kiderül vannak-e peték..
Itt egy videó a bélrendszerből hogy hogyan is néznek ki a valóságban ezek a cérnagiliszták:
 

Orsóféreg:

A fertőzés a világon kb 1 milliárd embert érint. Az akár 6mm vastag és 40cm hosszúra is megnövő féreg 1 évig él a szervezetben. Petéi ellentétben a cérnagilisztával nem azonnal hanem csak 2-3 hét elteltével lesznek fertőzőképesek. Tehát amíg egy cérnagiliszta petét lenyelsz az 6 óra hossza után már mászik benned, addig egy orsóféreg pete meg sem nyikkan amíg le nem telt a 2-3 hét. Tehát legalább egy 2 hetes petét kell lenyelned hogy meg is fertőzzön. De ha a pete "beért" vagyis letelt a 2-3 hét (ez simán a talajban is "beérik" vagyis a petében kifejlődik a lárva)  utánna évekig életképesek!! Tehát amíg a cérnagilisztapete 2-3 hét után már nem fertőzőképes addig ez csupán két három hét után lesz fertőző és utánna ha 2 év után nyeled be akkor lesz is ilyen albérlőd. 
Sőt ha benyelsz egy ilyen petét akkor utánna 60-45 napon belül benned nemhogy kifejlődik hanem már a petéit is elkezdi rakni.
Egy ilyen orsógiliszta nőstény 200 ezer petét rak le naponta.
A peték kikelnek megtámadják a bél nyálkahártyáját, majd először a portális keringési rendszeren, aztán a nagyvérkörön keresztül a tüdőbe szállítódnak. A tüdőben a lárvák tovább fejlődnek (10-14 napig), áthatolnak a tüdő léghólyagok falán, s a légcsövön keresztül a torokba jutnak, majd lenyelődnek. A vékonybelet elérve kifejlett féreggé válnak.
A tüdőbe eljutott lárvák hőemelkedést, véres köpetet, asztmás, sípoló légzést, fulladást, és szegycsont alatti fájdalmat okozhatnak. Súlyos fertőzésben, és főleg gyerekekben görcsös hasi fájdalmakat okozhat, esetleg bélelzáródást. Súlyos fertőzésnél az ivarérett férgek vándorolhatnak és köhögéssel hányással távozhatnak, vagy az orron végbélnyílásban jelenhetnek meg. 
Kiemelném hogy ezt a férget általában mosatlan gyümölccsel, zöldséggel kapjuk el amelyek olyan talajjal érintkeztek amit az emésztőből locsoltak, trágyáztak. Persze mint ahogy fentebb említettem bármely más úton is el lehet kapni.
Itt egy kolonoszkópiás felvétel az orsóféregről:

Galandféreg:

A galandféreg is szintén világszerte elterjedt élősködő amely 8-9 méter hosszúságúra is megnőhet. Szalagszerű laposféregként is hívják. Petéi az izmokba, agyba tokozódva egyéb tüneteket is okozhat.
Szerencsére ennek a féregnek a fertőzési esélye a legkisebb mert nyers húsokkal kaphatjuk el többnyire. De manapság a húsokat ellenőrzik, nomeg a rendesen megsütött hús nem fertőzőképes. Tehát aki nem eszik nyers húst az biztonságban (akkor sem 100%) érezheti magát. De ha mégis sikerült benyelnünk egy lárvát akkor az hozzátapad a vékonybelünk falához és 3 hónap múlva már egy kifejlett példány lesz. A kifejlett féreg petéit a féreg hátsó részének leválásával majd annak a széklettel való környezetbe jutásával terjed. A vékonybélben kikelnek a lárvák, majd ezek a bélfalon átjutva a véráramba kerülnek. A keringéssel általában az izmokba vagy az agyba jutnak, ahol betokozódnak, így kialakítva a "borsóka" (cysticercosis) emberi megfelelőjét.
Lárvái sötétbarna színű, 31-38 um (a méter milliomodrésze) átmérőjű petékben vannak.
Legtöbbször tünetmentes, de árulkodó jelek a széklettel ürült 1-3 cm hosszú féregdarabok, nomeg ha izmokban, agyban tokosodik az más tünetekkel többnyire fájdalommal is jár.Az agyban betokosodott féreg epilepsziát is okozhat.
A kórismét a székletből kimutatott peték, illetve a borsóka által sújtott szervek röntgen vagy CT vizsgálata nyújtja.A kifejlett galandférgek elpusztítását niclosamiddal, illetve praziquantellel végzik, a betokozódott lárvák elölése általában albendazollal történik.
Itt egy videó egy jól megtermett galandféregről amint a bélből eltávolítják:

Uborkamagképű galandféreg
Dipylidium caninum
A galandférgek közül gyakorisága miatt legnagyobb jelentőségű a Dipylidium caninum (uborkamagképű galandféreg). Nevét a testét felépítő 1-3 mm nagyságú ízek uborkamagszerű alakjáról kapta. Köztigazdája a kutya és a macska bolhája. A féregpetét a bolhalárva veszi fel a környezetben és 3-4 hét alatt kialakul benne a fertőzésre alkalmas lárva. A kutya és a macska a bolhák szétrágásakor fertőződik. A bélcsatornájukban kifejlődnek az ivarérett férgek, amikből petéket tartalmazó ízek válnak le. Ezek az ízek a végbélnyíláson keresztül aktívan kivándorolnak, ami viszketést okoz és ezáltal a kutya "szánkázásának" egyik lehetséges oka. Súlyos fertőzöttség esetén fiatal kutyákban hasmenés, hasi fájdalmasság, lesoványodás fordulhat elő.
Az ember elsősorban a kutya vagy a macska simogatása révén fertőződhet meg vele, amikor az állat által szétrágott bolhákból, féreglárvák kerülhetnek az ember kezére és onnan a szájába. A galandférgek elleni védekezés alapja, hogy minden kölyökkutyát féregteleníteni kell. Ezáltal meg lehet akadályozni, hogy a méhen belüli fertőződést követően a kölyökkutyában ivarérett férgek fejlődjenek ki, és a kutya peteürítővé váljon. Minden alkalommal a szoptató állatot is kezelni kell. A macskák esetében is ezek az elvek érvényesek. Az újrafertőződés veszélye miatt a "megelőző" kezelést célszerű 3 havonta elvégezni és amennyiben megállapítható a férgesség, akkor 2 hét elteltével megismételni. Valamennyi együtt tartott állatot egyidejűleg kell kezelni és az állatok bélsarát rendszeresen el kell távolítani a környezetükből.
A galandférgek elleni védekezés szempontjából nagyon nagy jelentősége van a bolhairtásnak, hiszen a kutyák és a macskák a bolhák szétrágásakor fertőződnek a féreglárvákkal.
Életciklusa a féregnek:

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Fentebb ismertettem a 4 leggyakoribb Magyarországi bélférget.

Sajnos a férgeknek nagyon sok fajtája van, van amelyik szinte veszélytelen de van olyan is ami a szerveket, agyat is megtámadja, sőt már emberi szemből is operáltak ki több centi hosszú féregparazitát is. De amíg pl a szívünk az egyetlen szervünk ami nem rákosodik el addig viszont sajnos a férgek azt sem kímélik.

Lentebb ismertetek két ritkább és itthon hál istennek nem gyakori féregfajtát.

Szívféreg:

Külföldről behozott kutyákban mutatták ki elősszőr de sajnos egyre több a hazai eset is. A szívféreg a kutyákat támadja meg főként de rajta kívül 30 állatfajt sem vet meg és az embert is komálja. Szúnyogok terjesztik mert a vérben keringenek és a tüdőben és a szívben telepszenek meg.Sokáig nem okoznak klinikai tüneteket, de elzárhatják a vér útját, és ekkor azonban gyors állapotromlás következhet be, ami akár a gazdatest elpusztulásához is vezethet. A hímjei 10-15, a nőstényei pedig 25-28 cm hosszúak
Legfontosabb megelőzése a szúnyogok távoltartása de szerencsére erre  a féregre már a háziállatokra kifejlesztettek megelőző szereket is. 
Többet nem kívánok vele foglalkozni, úgyis csak elrettentésként raktam ide, nézzétek meg az alábbi videót ahol egy emberi szívből operálják ki a férget, tumornak hitték aztán kiderült hogy szívféreg:Medinaféreg: 

A férgek már ősidők óta kínoznak minket, pl  a legrosszabb, legfájdalmasabbak egyike a medinaféreg.
A legveszélyesebb férgek egyenesen húsevő férgek amelyek nem a gazdatest táplálékát hanem a gazdatest húsát eszik. A medinaféreg víz útján fertőz, elég egy korty egy dzsungeli folyóból és kész is a fertőzés.
Ha az ember lezuhan a repülőgéppel a dzsungelbe akkor jobban jár ha marad ahol van. Mert nemcsak az óriáspókok, mérgeskígyók, gyilkos békák, yetik meg egyéb vadállatokkal kell megküzdenie hanem a maláriás szúnyogokkal stb és a folyóban sem csak a piranjáktól kell félni hanem pl az egyéb láthatatlan veszedelmektől is.  Mint pl a medinaféreg lárvától...
Ha sikerült ilyen sikertelen helyről származó vizet innod  akkor a féreg bizony benned megnő 1 méter hosszúságúra. Kb 1 év elteltével viszont átrágják magukat a bőr felé átégetve vegyi anyagokkal a húst, szöveteket hogy kijuthassanak a szervezetből. 
Az még semmi hogy hónapokra lebetegít, legyengít, a legrosszabb az amikor távozik. A távozáskor a legfájdalmasabb hisz akkor fúrja, égeti, eszi át magát a bőrön és akkor rakja le több ezer petéit a gazdatestbe. Ilyenkor a fájdalomtól sem aludni, sem pihenni nem lehet. A mai modern világban még gyógyszere sincs, az egyetlen tuti módszer a megelőzésére, írtására az ha tiszta vizet iszunk. Ha bekerült a szervezetbe akkor megállíthatatlan. 
Főként a lábon és a karokon távozik de amúgy bárhol kijöhet a testből, nemiszerveken, szemen, szájon át is kirághatja magát.
Távozásakor nem lehet egyszerűen kihúzni, napokig, hetekig kell várni mire a méteres hosszúságú féreg kiér a testből. 
Az egész férget úgy lehet eltávolítani, hogy a kivezető nyílás megtalálása után egy pálcára feltekerik, mint a spagettit a villára, ezt követően azonban a páciens akár hónapokig is lábadozhat. Simán kihúzni nem lehet mert az izmokra van rátekeredve. Az orvoslás hagyományos jele, a pálcára tekeredő kígyó, sokak szerint a medinaféreg kezeléséből eredhet.
Lásd a képeket (erős idegzetűeknek):
Gyógyszertár jelzése is eredhet a medinaféregtől:
És a gyakorlatban: Bárhol kijöhet a testből, kiszakítása súlyosabb következményekkel jár mintha megvárjuk míg magától ki nem jön:
 Egy pálcára feltekerik hogy ne "lifegjen:"
-------------------------------------------------------------------

Ennyit nagyvonalakban a féregparazitáktól! Ezekután remélem mindenki odafigyel a higiéniára és legalább a kézmosás rendszeressé válik.
További bélféregmentes szép napot kívánok!

Felhasznált források: 
több internetes oldal, szakirodalom, saját tapasztalat nomeg az alábbi oldalak cikkei:
http://www.hazipatika.com/
http://www.webbeteg.hu/
http://www.informed.hu/
Érdemes még megnézni:
http://www.drnatura.hu/parazitak.php

56 megjegyzés:

 1. A Galandféreg-nél még fel kellene tüntetni Dipylidium caninum (uborkamagképű galandféreg)-et, mert ez igen csak gyakori és simán elkapható az állatoktól. (csak hogy teljes legyen a kép)

  A galandférgek közül gyakorisága miatt legnagyobb jelentőségű a Dipylidium caninum (uborkamagképű galandféreg). Nevét a testét felépítő 1-3 mm nagyságú ízek uborkamagszerű alakjáról kapta. Köztigazdája a kutya és a macska bolhája. A féregpetét a bolhalárva veszi fel a környezetben és 3-4 hét alatt kialakul benne a fertőzésre alkalmas lárva. A kutya és a macska a bolhák szétrágásakor fertőződik. A bélcsatornájukban kifejlődnek az ivarérett férgek, amikből petéket tartalmazó ízek válnak le. Ezek az ízek a végbélnyíláson keresztül aktívan kivándorolnak, ami viszketést okoz és ezáltal a kutya "szánkázásának" egyik lehetséges oka. Súlyos fertőzöttség esetén fiatal kutyákban hasmenés, hasi fájdalmasság, lesoványodás fordulhat elő.

  Az ember elsősorban a kutya vagy a macska simogatása révén fertőződhet meg vele, amikor az állat által szétrágott bolhákból, féreglárvák kerülhetnek az ember kezére és onnan a szájába. A galandférgek elleni védekezés alapja, hogy minden kölyökkutyát féregteleníteni kell. Ezáltal meg lehet akadályozni, hogy a méhen belüli fertőződést követően a kölyökkutyában ivarérett férgek fejlődjenek ki, és a kutya peteürítővé váljon. Minden alkalommal a szoptató állatot is kezelni kell. A macskák esetében is ezek az elvek érvényesek. Az újrafertőződés veszélye miatt a "megelőző" kezelést célszerű 3 havonta elvégezni és amennyiben megállapítható a férgesség, akkor 2 hét elteltével megismételni. Valamennyi együtt tartott állatot egyidejűleg kell kezelni és az állatok bélsarát rendszeresen el kell távolítani a környezetükből.

  A galandférgek elleni védekezés szempontjából nagyon nagy jelentősége van a bolhairtásnak, hiszen a kutyák és a macskák a bolhák szétrágásakor fertőződnek a féreglárvákkal.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves "Névtelen"!


   Köszönöm válaszod, a postot ki fogom egészíteni!!

   Törlés
  2. szen tabletta,torma,petroleum kura,kokusz kura,foghagyma.fekete dio,wormwood,tokmag,grapefruit mag olaj,szegfuszeg,stb.ezek jutottak hirtelen eszembe de meg van sok fereg uzo...

   Törlés
 2. Kérhetnék egy email címet, hogy feltehessek rá egy kérdést? Köszönöm.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Van kint e-mail cím (jobb oldali sávban a kapcsolat menünél), de tedd ki ide is nyugodtan a kérdésed. Nem biztos hogy tudok válaszolni, bízzuk a közönségre a választ.

   Törlés
  2. lyzy00@yahoo.com
   en szivesen valaszolok a kerdesedre.

   Törlés
 3. Nagyon örülök ennek az írásnak, kitűnő! Köszönöm! Volna egy kérdésem is:
  A gyereknek (13 éves) most volt vérvétele és vérszegénysége is van, GOT, GPT magasabb kicsit a kelleténél, MVC, MHC alacsonyabb, IgM 3,3 g/l, CRP:9,0 mg/l
  Ha az eozinofil éppen az alsó határon van * 0,01 (0,01-0,04) az abs.eozinofil pedig 0,06G/l (0,04-0,40) akkor kell-e gyanakodni féregre. Illetve ha csak gyanakszunk, valamire akkor hogyan tudja a doki beállítani a Vermox adagolását, azaz hogy melyik az a féreg azt honnan tudja?
  A neutrofil és a limfocita is eltér a normálistól. Köszi. Ildi

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. nekem is ugyanezek az értékek térnek el,ezek féregre utalnak?!?!?

   Törlés
 4. köszi a cikket. én arra lennék kiváncsi, hogy ha pl. belémjutott egy féregpete, de még nem fejlődött ki és sok fokhagymát eszek, akkor a petéket is ki tudja hajtani? A másik kérdésem pedig, hogy ha iylen sok petét raknak le a szervezetben, akkor az mind kikel? hiszen többezer petéről van szó.
  És van még egy kérdésem: ha pl. beveszünk egy féregírtó tablettát, akkor az pl. az orsóférget elpusztítja már a szervezetben vagy csak élve kihajtja?

  VálaszTörlés
 5. Ildikónak válaszolnék.
  Először is minden tiszteletem a blog létrehozójának,azért,mert egy ilyen "tabu"ledöntésében lehet szerepe.
  Gyerekkortól kezdve gyógyszereztek engem férgek ellen.
  Később magam féreghajtóztam mindenféle foghagyma,sárgarépa,tökmag,stb.népi gyógyászatokkal,sikertelenül...Amit megállapítottak a székletmintákból,az Enterobius volt.Magasfoku gyógyszerrezisztenciával rendelkezett.Angolul multidrug-resystance.Ez abban nyilvánult meg,hogy semien gyógyszer mindenféle terápiás módszerrel alkalmazva sem ölte meg őket.Az orvosok hozzáállása ismert:maga kérem minduntalan újrafertőzi magát....Hiába mondtam,hogy kérem,még 1 hétre sem múlnak a tünetek,egy -egy gyógyszerezés után.
  Ha nem tudtam "pozitív"székletet produkálni,akkor azt mondták,hogy maga "beképzeli"hogy még mindig férges,ezért adna egy beutalót a pszihiátriára...
  Belefáradtam az orvosokba.Salyát kézbe vettem a problémámat, sokat olvastam angol nyelvü tanulmányokat,majd elmentem az állatpatikába,és vettem 1 tubus ló-ivermectin-t.Ettől múlt el a fertőzésem.
  Válasz Ildikónak:A peték az Enterobius esetében akkor válnak kelésre alkalmasnak,ha oxigén éri őket,persze a genetika ,és a nagyszámú peték törvénye alapján valószinü,hogy a belekben néhány oxigén nélkül is ki fog kelni.
  Fokhagyma:semmien népi gyógymód nem öli a férgeket,csak megriasztja őket.Ami megölné őket,a páfránygyökér főzet,az az emberben is komoly mérgezést okozna.
  Az orsóféreg petéinek valószinü,hogy a keléséhez a gyomorsav szükséges,inkább,mint az oxigén,ezért epret,salátát stb.mosatlanul ne együnk.
  A decaris rövid idő alatt öl,a vermox hatása akár több napig tartó lassú halált okoz.
  Nem kizárt,hogy a féreg még él a székleléskor.

  VálaszTörlés
 6. Sziasztok!
  Már második alkalommal, fedeztem fel a székletemben tarka bab nagyságú , citrom sárga színű "valamit" .Ketté választottam, puha tapintású tömött , aminek a belsejében fehér kókuszreszelék féle dolog van.Mozdulatlan, nem mozog benne semmi, és bűzös. Teljes pánikban vagyok , folyamatos puffadás, hasmenés jellegű széklet, állandó bélgázosság van.Fogyást nem tapasztaltam!
  Ha valaki tud segíteni, előre is köszönöm! :(

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia,nekem is ugyanezek a tüneteim.Esetleg kiderült azóta valami?

   Törlés
  2. Sziasztok, ha tudtok erről valamit, légyszi írjatok!!!!

   Törlés
 7. hello,,
  én tegnap vittem el a kismacskáimat a dokihoz féregirtásra, de úgy megijedtem ,hogy magamnak is azonnal felirattam gyógyszert.Bementem a patikába ott ugy néztek rám mintha eg y"jetty volnék " , mondom most mi van ? csak az állatorvossal irattam magamnak gyógyszert. és halkan közben megjegyeztem " nem érzem magam betegnek csak a biztonság kedvéért szedem be " Hát erről ennyit.
  Tényleg nagyon gusztustalanok ezek a pici állatkák, de most eztán biztos hogy mindig napjában 15 x fogok kezet mosni és soha nem eszem semmilyen hőkezelésen át nem esett terményt D:
  Na majd meglátom be tudom -e tartani.
  DDDDDDD szép napot nektek ..

  VálaszTörlés
 8. Írattam fel és kiváltottam több doboz vermoxot a patikában, de aztán kiderült hogy nem vagyok férges így feleslegessé váltak. Akit érdekel írjon kommentet!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia!
   Engem érdekelne az el nem használt Vermox! Meg tudsz adni egy telefonszámot, és akkor lerendezhetnénk az üzletet! :)
   Előre is köszönöm a válaszodat!

   Törlés
  2. Szia!

   De drágán adom, 5 ezer egy doboz + posta, vagy személyesen eljössz ha így is érdekel akkor adok elérhetőséget. Van vagy 5 dobozzal az egész családnak. :-) D

   Törlés
  3. Szia!
   Engem is èrdekelne az el nem hasznalt Vermoxod! Küldj egy egy elerhetoseget. Sokat vagyok kulfoldon es ez mindig jol jon. Talizhatunk is. Elore is koszi.

   Törlés
  4. Egyenlőre elfogyott a vermoxom, de ha újra lesz akkor szólok. Beszerzés alatt van a dolog...
   agneta1976@freemail.hu

   Törlés
 9. Sziasztok!
  Örültem a cikknek végre találtam valami hasznosat. Cérna giliszta fertőzésben szenvedek és minden hasznos infónak örültem hogy kiírthassam a mocskokat. Az uszoda vízéből tehát agyon klórozott vízből újra elkaphatom? Fontos lenne megtudnom mert heti 3-5 ször úszok és nagyon nem szeretném magam vissza fertőzni. Átböngésztem egy halom magyar oldalt de nem találtam semmit az uszodáról vagy arról hogy a klóros vízben megmaradnak-e.
  Előre is köszönöm a válaszodat!

  VálaszTörlés
 10. hello Névtelen, engem érdekelne a vermox, még nem tudom hány doboz de egy pár...milyen email címen érlek el?...az enyém tokyobone kukac yahoo pont com

  VálaszTörlés
 11. 3600 ft a patikàban. Jobban jàrtok ha onnan veszitek ;)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Patikában kérik hozzá a receptet, én meg nem kérem. Azért hogy nem kell sorbanállni a dokinál... sokaknak így jobban megéri. :-)

   Törlés
  2. És a bevételedet leadóztad-e már? :-)

   Törlés
 12. Erre te mit teszel ? Jóval az àr fölött kèrsz èrte. Ahelyett hogy örülnèl hogy legalàbb a feleslegben maradt gyógyszered àra vissza tèrülne. Gratula, ez szèp ;)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Mennyit teszek rá ? Egy ezrest. A Vermox szabadáras tehát patikánként változik az ára. 3000 és 4000 Ft között mozog az ára.
   Nagyon sokáig eláll, addig jó ha nekem is van mert a férgeket bárhol egy óvatlan mozdulattal könnyű elkapni.
   Mondjuk a mi patikánkban 3700 Ft, legyen csak egy ezres a hasznom, akkor már 4700 Ft -nál járunk. Szóval az 5000-rel nem mondtam sokat szerintem.
   Nincs rá TB támogatás szóval ha elmész dokihoz és kiíratod receptre akkor sem úszod meg sokkal olcsóbban.
   Így meg házhoz jön, nem kell sorbanállni, szégyenkezni. :-)

   Törlés
  2. És a bevételedet leadóztad-e már? :)

   Törlés
 13. A szen-tabletta meghajtja a fergeket, de ezt nem reklamozzak, mert jobb nekik eladni a draga gyogyszereket!!!

  VálaszTörlés
 14. Névtelen jól kihasználja, hogy az emberek szégyenlik az ilyen fertőzést. Pedig nem kellene! Ő nem szégyelli, rakásra íratja fel a háziorvossal, hogy aztán drágán eladhassa. Vagy ő maga is orvos, aki ezzel keres némi mellékest. Tulajdonképpen ügyes...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Névtelen nem tesz semmi rosszat, mindenki jól jár. :-)

   Törlés
  2. Névtelen befizeti az adót a bevétele után? :-)

   Törlés
  3. Ha az éves bevételösszeg 600 ezer forint alatt marad akkor az adómentes. :-)

   Azért sok gyógyszert kellene eladnom hogy adót kelljen fizetnem.

   Ui: idáig egyetlen egy dobozzal sikerült eladnom...

   Törlés
 15. Segítsetek!!! Cérnagilisztám van és lehet hogy bement a nemi szervembe??!!! Láttam már a környékén őket és egy ideje takony állagú fehéres színű "folyásom van" lehet hogy ettől :(

  VálaszTörlés
 16. Hali, nekem is igen rossz tapasztalataim vannak, na nem a férgekkel, hanem a féreg orvosokkal. Sokáig gyanítottam, hogy valami férgem van, mert néha-néha érzem őket mozgolódni. Aztán 1 alkalommal meg is láttam a székletben. Na erre elmentem dokihoz. Haddnemondjam, nálam is kapásból feltételezték, hogy beképzelem. Mondtam hogy adjanak Vermox-ot, erre úgy néztek rám mintha drogot akartam volna. Aztán a másik szobába vonulva konziliumot tartottak, de még én is hallottam, hogy azt feltételezik kamuzok (és kutyának akarom adni). Ezt megtetézték azzal, hogy előttem a wikipédiából lesték ki, mit kéne tenni. Na ott helyben kaptam agyfaszt, hogy ezért kellett nekem tizenéven át fizetni a TB-t. Na a végén csak adtak egy receptet, bár én többet akartam, csak 1 dobozzal írt fel (mintha meg akarnám lopni az államot). Plusz adtak egy kémcsövet mintának, mondván menjek el és nézessem meg a székletem. Aha mondom persze, miután utánaolvasva már tudtam, hogy a minta kb 2 óra után semmit sem ér. Az első kukába bele is vágtam. Szóval van létjogosultsága a feketén beszerzésnek, pláne ha a háziorvosod egy tajparaszt.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Pontosan, sok doki ezt is mint a rüheket ráfogja hogy csak beképzeljük és nem ír rá semmit. Vagy elrendeli a székletvizsgálatot ami vagy kimutatja vagy sem. Mert hiába a fertőzés, nem minden mintából lehet kimutatni.
   Nomeg az ilyen ritka dolgokkal tényleg nincsenek tisztában. Wikipédia??? MegaLOL de legalább utánnanéztek. :-) D

   Törlés
  2. gratula velem is ezt teszdi egy 13 keri haziorvas gyöker mind

   Törlés
 17. én észrevettem múlt héten a petéket, de nem tudtam mire vélni, de utána olvastam , többiek már mondták hogy menjek orvoshoz, mert szerintük nem normális amennyit eszek, ám ezzel szemben én nem fogyok szóval ez így még furcsább... tudok szerezni gyógyszert , de a háziorvoshoz is lehet hogy elmegyek ha nem javul meg a dolog. tényleg minden orvos mindenkit a pszichiátriára küld mert semmit nem tud megállapítani. ... GRAT !!!

  VálaszTörlés
 18. Sziasztok! Nincs valakinek megmaradt Vermox 100 mg tablettája? 1 db kéne, de a teljes dobozzal nem tudom kiváltani :-(

  VálaszTörlés
 19. Ha van valakinek vermoxa,nekem kellene...kinek irjak???

  VálaszTörlés
 20. Volt szerencsém cérnagilihez,ami nálam (és a családnál)bevált, az a gyömbértea pár szem szegfűszeggel. Kb 1/2 kisujjnyi (friss) gyömbérdarabot lereszeltem, beletettem 3-4 szem szegfűszeget, felöntöttem 1 bögre (kb 2,5 dl) forró vízzel, és kb. 15 percig állni hagytam. A tea akkor jó, ha csípős, és gyömbér ízű de még iható, és nem túl erős.Reggel és este is ittam belőle 1-1 pohárral. Legalább 2 hétig mindennap inni. (Ha valaki esetleg nem bírja mást kell próbálni.)
  Lakást kifertőtlenítettem, ahogy mások is írták. És naponta vizsgálódni kell... nálam 1 napra a teázásra már nem volt mocorgás.
  A 2-3 hét a biztonság miatt kell.

  VálaszTörlés
 21. Kedves mindnyájatok!
  "Sajnos " szakértőjévé kellett válnom a fertőzésnak ,mivelhogy itthon kapható gyógyszerekkel nem volt elhajtható a féreg fajta.
  Több féle nehezen beszerezhető gyógyszerem maradt.
  (nitazoxanid,niklozamid,prazikvantel,paromomicin,tribendimidin)
  Hívjál bizalommal....702505367.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. SZia!

   Milyen férgeid voltak amik nem akartak elmenni az itthoni gyógyszerekkel?

   Törlés
  2. Törpe -galandféreg.(Hymenolepis nana)

   Törlés
  3. Bővebbet tudsz írni történetedről? Hogy sikerült diagnosztizálni, hogyan sikerült beszerezni a gyógyszereket stb stb? Mennyi idő volt a gyógyulás?

   Törlés
 22. Nem a történetemet írom le,hanem felhívnám a figyelmet néhány problémára:
  Kettős fertőzés-amikor mondjuk az egyik cérnagiliszta ,a másik pedig nem kerül diagnosztizálásra,a beteg visszamegy hetek múlva az orvoshoz,aki közli,hogy maga nem lehet már férges,mert beszedte az ismételt 2 hét utáni vermox-ot is.
  A beteg nem megy már orvoshoz többé,próbál szerezni még néhány dobozzal,majd kúraszerüen szedegeti...
  Mi történt a másik fajta féreggel,aminek a petéjét nem sikerült meglátni a mintából?Benzimidazol-rezisztens lett....!!!!
  Itt most tudni kell,hogy nincs olyan gyógyszer a piacon,ami a férgek összes életciklusára hatna .
  Ma jelenleg minden ivarérett féreg fajta ellen 1 féle gyógyszer,jobb esetben 2 féle létezik ,a petéje ellen pedig csak 1 (vermox)ami egy benzimidazol .
  Senkit se tévesszen meg a rengeteg fantázianévvel ellátott féreghajtók sokasága,a vermox -gyógyszer -rezisztencia azt jelenti,hogy az organizmus minden hatóanyagra rezisztens,ami a benzimidazolok családjához tartozik....
  Ugyanez érvényes a többi gyógyszercsaládra is.Nem sok ilyen család van ,összesen kb.5.(SÍRALMASAN KEVÉS FÉREGHAJTÓ GYÓGYSZERT DOBTAK PIACRA AZ ELMÚLT 50 ÉVBEN!!!)
  Több fajta féreg parazita van,amire csak 1 féle gyógyszert tudnak ajánlani....nem valami bíztató....
  Íme az ajánlásom mindenkinek,aki itt olvas:
  Ha nem pont cérnagiliszta ami megfertőzött (ez ugyanis önkorlátozó életciklussal rendelkezik,gyakorlatilag magától eltünik a higiéné betartásával)hanem valami más,akkor vegyük nagyon komolyan a dolgot,semmi gyógynövény..!!!...ezek hozzájárulnak a gyógyszerrezisztencia kialakulásához,nagyon kevés fajta fertőzés küzdhető le némi gyógynövénnyel.
  A végeredmény akkor is lehet sikertelen,ha minden,a diagnózistól a gyógyszerezésig profi,ugyanis a 95%-os gyógyszer hatékonyságot az egésségügy már elfogadható terápiás indexnek tekinti,csak Isten óvjon,hogy ne te maradj az 5 %-ba!!!!
  Manapság az infektológusok azt hiszik,hogy a gyógyszerrezisztencia csak a haszonállatokat érinti,micsoda barmok!!!!!!!!!

  VálaszTörlés
 23. Miután elolvastam a cikket, bementem az elsö kozmetikai cikkeket forgalmazo boltba és leemeltem a polcról egy mebendazol 100 mg névre hallgató gyógyszert, 6 db tabletta 2,79 euróba került. Elolvastam a tájékoztatót: nemtudom milyen féreg esetén 14 naponta 1 db tablettát ajánl, viszont egy másik féreg esetén: napi 2x 3 db tablettát, 3 egymást követö napon át. Elöntött a keserves ideg, és bevettem 3 db tablettát. Azóta valami nagyon határozottan érezhetö mozgolódás van a beleimben, idönként kisebb fájdalom is belenyilall. Ha igaz mindaz, amit itt olvastam, akkor ez az emberiség egyik legnagyobb tragédiája, ami agyon van hallgatva a maffia orvostudomány által, hiszen a bélférességtöl elgyötört, szenvedö, beteg emberiség örökös és jól fizetö páciense marad a gyógyszeriparnak.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ugyanerre a tablettara, marmint a tajekoztatora Angliaban az van rairva, hogy csak egyet szabad bevenni es ket het mulva megegyet, es hogy meg veletlenul sem vegyel be tobbet egynel. A gyogyszertarban is a kiscsaj azt mondta egy tabletta elegendo egy felevre. Inkabb nem mondtam neki semmit. Ja es ebben csak negy tabletta van nem hat.

   Törlés
 24. Ha féreggyanú áll fenn,akkor a következőket ajánlom:háziorvos,székletminta,negatív lelet után 3-4 szer is megismételni,ha már rádunt az orvosod,akkor próbálj valami gyógyszer (vermox,decaris)bevétele után 1 nappal hashajtó bevétele után 1 lavorba széklelni,majd gyanus dolgokat találni,ezt 50 %-os alkoholba,vodkába tenni,és megőrizni!
  Ha semmi sem jelentkezik a székletedben,akkor galandférged,vagy mételyférged van,ami csak a prazikvantellel,niklozamiddal triklabendazollal zavarható meg....utána ismét hashajtó,keresgélés,minta megőrzése...
  ezek után már van némi referencia,hogy mégis milyen tipus a fertőzésed.
  Ezután a gyanús dolgot valamijen tintával,festékkel megfesteni,nagyító alatt megvizsgálni a felületi mintázatát,és ez alapján valamijen családba besorolni.
  Vagy megküldeni Budapestre az infektológiára,ahol beazonosítják....(vagy nem:ugyanis az én esetemben a Hymenolepis petéket simán Enterobius-nak diagnosztizálták...)
  Ha minden simán megy,gyógyszert kapsz,és a tüneteid megszünnek,mázlis ember vagy!!!!!
  Máskülönben egyedül maradsz,mindenki elfordul tőled,senki sem fog hinni neked.....egyedül maradsz a fertőzéseddel.
  Ekkor már magad kell találnod gyógyszert,beszedési protokolt,gyógyulást.
  Én már több éve olvasgatok ebben a témában,és az a következtetés jött le,hogy a régóta fennálló fertőzéseket nehéz leküzdeni,mert mindegyik parazita amelyik nem köztes gazdás,a vastagbélben,tüdőben,májban,vagy más szövetekben kezdi az életét beágyazódva,és mikor elér egy magas fertőzöttségi színtet,az immumrendszer,vagy ők egymást "úgymond elaltatják"ebben az állapotban semmi gyógyszer nem hat rájuk!Később,akár évekkel is "felébrednek,és folytatják az életciklusukat.
  Tehát elképzelhető,hogy egy fertőzésből a teljes gyógyulásig-gyógyszerezéssel akár évek telnek el!!!!!
  Tehát a férgek életciklusát lerajzoló ábrák gyerekeknek készült tananyagok,a valóságban sok mindent nem tudnak még róluk....

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm leírásod!

   Sajnos igen, sokmindent nem tudni a férgekről, ha olvastad a rühes postot dettó ugyanez. Felírják a rühírtót aztán ha nem gyógyulsz meg akkor biztos csak képzelődsz, vagy allergiás vagy stb stb.
   Idővel a rühek, tetvek, bélférgek immunissá válnak az ellenük bevetett írtószerekkel, ezt az orvostársadalom nem képes figyelembevenni.

   Törlés
 25. nagyon jo a tema.

  VálaszTörlés
 26. van esetleg valakinek eladó vermoxa?

  VálaszTörlés
 27. en szedtem vermoxot 2tablettat 3 napig megis megmaradtak a fergeim :(. ja persze a labor vizsgalat negativ lett, ketszer is, de evek ota folyamatosan verszegeny vagyok amire az orvos nem tud magyarazatot adni.

  VálaszTörlés
 28. melyik az a belfereg ami kb 3-5 vagy kb 6 cm hosszu, sargas attetszo teste van ??? nem tudom maskepp megfogalmazni, hegyes a farka. valamint nem vagyok benne teljesen biztos, hogy ezek csak a kicsik es van e ettol nagyobb is, tavaly talaltam valamit ami elgge felnott peldanynak nezett ki, az inkabb barnas volt, hegyes farokkal, kb 5-6 cm hosszu, elol ilyen lapos feje volt, es hat eleg koverke volt. a teste elol vastagabb volt es hatrafele vekonyodott kicsit, van rola amugy kepem, nem volt mas megoldas mert a doki sosem hitt nekem. mikor meglatta azt mondta hat o ilyet meg sosem latott :( ennek a nagyobbnak hogy kijojjon negy honapnyi vermoxozas plusz egy napi fokhagymazas kellett hogy megjelenjen :( :(

  VálaszTörlés
 29. Csak tippelek:ascaris?
  Kutyáktól,emberektől,zöldségsalátáktól,ajtókilincsekről,stb.kapha-tó el.És még egy ,nem reklámozom,de szexuális úton is!A pornó ipar azt sugallja,hogy bevethető a nyelv is az örömforrások közé....
  A féreg fertőzéssel járó viszketés,hányinger,hasmenés csak kis része a dolognak.A legtöbb kártétel a fertőzött életminőség-romlásában nyilvánul meg:az immun-cytokin-ek megtámadják nemcsak a fertőzés helyét,hanem az agysejteket is,elbutulást,álmatlanságot,depresziót,magas vérnyomást,fáradékonyságot,koncentráció hiányt,általános szellemi,és fizikai morbiditást okoznak.
  (szándékosan nem akarok beszélni arról,hogy mi történik egy beteggel a kórházba,ha hormon ,vagy immun-szupresszáns kezelést kap,közben meg lappangó féregfertőzött,de mégis elmondom,100%-os elhalálozás...)
  Javasolom az előttem szólónak,hogy készüljön fel gyógyszerileg,lelkileg arra,hogy legalább 1 évig kell folyamatosan szedni rotációs rendszerben több féle gyógyszert(a vermox erősen gyógyszerrezisztencia-induktor)a teljes gyógyulásig.
  Felhívom a figyelmet,hogy a terápia alatt a tünetek megmaradnak,ezeket kizárólag a kelő és vándorló lárvák okozzák.Nem a gyógyszerrezisztencia jelei ezek!
  A gyógyszerrezisztencia eggyetlen jele,hogy a gondos terápia mellett megjelenik ismét a féregpete a székletben.

  VálaszTörlés